Queerly Beloved

We are gathered here today, in Ghent

Queer culture vindt vandaag de dag meer en meer zijn weg in de dominante popcultuur. Dit is al even aan de gang, maar nu meer dan ooit met artiesten als Troye Sivan en Rupaul’s Drag Race als een van de nieuwe gespreksonderwerpen. En ja, zélfs een 'queer bar' in onze beruchte Overpoort. Maar hoe queer is Gent eigenlijk?

Robrecht De Baere

Ja, dat lees je goed: een queer bar in de Overpoortstraat! Ik zeg bewust 'queer bar', want het verwelkomt toch meer dan alleen de homoseksuele mannen van de LGBTQIA+-gemeenschap: de Gentse queer scene probeert immers meer dan een toffere omgeving te creëren voor de homoseksuele man.

"In de queer community is er ook nog veel discriminatie"

Een ander teken dat gay culture in de lift zit zijn evenementen als 'Queerly Beloved 3.0', een dragshow van vijf getalenteerde queens die gepresenteerd wordt door Joppe De Campeneere, student taal-en letterkunde, Engels-Nederlands aan de UGent. Joppe is een gekende naam bij de Gentse (en misschien zelfs Vlaamse) queers met projecten als Sparkel.eu, een fascinerende non-conformistische internetwebsite, en verschijningen zoals #18IN18. Hij zat met ons samen om de opgang van queer culture in Gent te bespreken.

Identity

Hoe zou jij de term ‘Queer’ definiëren? Zie je jezelf als queer?

“Hetgene wat queer definieert, is dat het juist moeilijk te definiëren is. Als ik dan toch echt moet, zou ik zeggen dat queer alles omvat dat niet heteronormatief is in de meest brede zin. Juist omdat het zo'n vaag begrip is, voel ik me comfortabel om mezelf onder deze noemer te plaatsen. Zo kan ik mezelf op een veilige manier uiten en ontplooien.”

Hoe beïnvloedt jouw queer identiteit je dagdagelijkse studentenleven?

“Ik studeer aan de Blandijn, waardoor mijn identiteit uiteindelijk weinig invloed uitoefent op mijn dagelijkse leven. Natuurlijk heeft je identiteit altijd wel een beetje invloed op je leven, maar ik word niet nagestaard of lastiggevallen. Ik besef dat ik op dat vlak veel geluk heb dat mijn campus zo vrijdenkend en veilig is. Op andere campussen en faculteiten zou het heel anders geweest zijn.”

Hoe beïnvloedt je identiteit je uitgaansleven?

“Ik voel me meestal erg veilig als ik uitga, wat voornamelijk mogelijk is dankzij mijn vrienden. Opnieuw heb ik hier veel geluk. De mensen met wie ik uitga weten wie ik ben en hoe ze een veilige omgeving creëren, waardoor ik niet echt stilsta bij waar ik uitga. Natuurlijk zoek ik onbewust ook wel naar veilige plekken, zoals de Sioux, waar ik weet dat ik mezelf kan zijn. Je zal me nooit in de Overpoortstraat zien, een buurt voornamelijk voor hetero's en dronken mensen. Dat is goed voor hen, maar niet voor mij. Voor mij is dat ook geen groot gemis. De buurt zou voor iedereen moeten zijn, maar ik zou hoe dan ook niet gaan.”

Gay Revolution

Zijn er meer queer gelegenheden nodig?

“Op dat vlak is er momenteel een revolutie gaande in Gent, weliswaar nog maar net ontsprongen. De eerste editie van 'Queerly Beloved' gaf aanleiding tot LGBTQIA+-evenementen die cateren aan meer dan het cisgender (waarvan de genderidentiteit overeenkomt met het aangeboren biologisch geslacht, red.) mannelijk homoseksueel deel van de community. Er springen allerlei brede evenementen op zoals 'Fag Reflex' en 'Queerkoorts' en zelfs safe spaces als de bar Blond. Deze dingen zijn niet alleen belangrijk, maar het is ook gewoon enorm leuk om mensen te zien samenkomen.”

"In de media en maatschappij is vooral de blanke cisgender homoman het middelpunt van de aandacht"

Is de queer scene in Gent voldoende divers?

“Het is gewoon een feit dat in media en maatschappij vooral de blanke cisgender homoman het middelpunt van alle aandacht is en dit resulteert ook in het uitgaansleven. Uitbaters zien maar één enkele groep, dus cateren maar tot die ene groep. Binnenin de queer community vindt er ook nog veel discriminatie plaats, bijvoorbeeld jegens 'femme' of 'butch' personen (lesbische personen met respectievelijk meer traditioneel vrouwelijke of mannelijke eigenschappen, red.). In Gent is er wel plaats voor de nodige diversiteit en die komt eraan.”

Wat is jouw visie op de nieuwe queer bar in de Overpoortstraat?

“Ik heb daar meerdere bedenkingen bij. De term ‘She-male’, die op de gevel pronkt, is beledigend en afkomstig uit de pornowereld. Niet zo vriendelijk voor de transcommunity dus. Het is waarschijnlijk met goede bedoelingen, maar de community lokken in die buurt is niet evident en misschien zelfs gewoon geen goed idee. Ik stel me veel vragen.”

Heilige drievuldigheid

Joppe besprak reeds het evenement Queerkoorts. Het gaat om een drievoudig concept met een infobeurs over verschillende queer organisaties, een potluck-style dinner en natuurlijk een afsluitend feestje. Dit alles was het resultaat van de samenwerking tussen de feministische organisatie Girls Go Boom en Queer It Up!. Het was het kindje van vijf organisatoren die alles hebben gegeven om een zo inclusief mogelijk evenement aan te bieden. Een van deze organisatoren is Han.

Wat betekent de term ‘queer’ voor jou?

“Queer is een term die je de ruimte geeft om jezelf te zijn, ook al is dit niet heteronormatief. Alles wat niet huisje, tuinje, boompje is."

Is er genoeg aanbod voor queers in het uitgaan?

“Er is alleszins meer dan vroeger, er bloeit iets in Gent. Maar de queer scene is meer dan uitgaan, ergo de drievoudigheid van 'Queerkoorts'. Er zijn ook introverte queers! Soms is samen een koffie gaan drinken alles wat we willen.”

Was dit jullie motivatie voor de organisatie van Queerkoorts?

“Dat kan je zeggen. We wilden een safe space creëren voor de gehele queer community. Dit is natuurlijk geen simpele opgave, dus legden we ook een focus op consent. Over gevoelige kwesties die we niet voorzien hadden, kon veilig en helder gecommuniceerd worden. We wilden ook andere queers inspireren om hetzelfde te doen! Dat is ons, denk ik, gelukt. 'Queerkoorts' zag eruit als het begin van een nieuwe queer beweging in Gent.”

Nog een lange weg

Is de queer scene in Gent divers genoeg?

“Er zou plaats moeten zijn voor iedereen en helaas moet je nog steeds in een klein hokje passen om zelfs comfortabel te zijn in een homobar. Maar bovenal is de Gentse queer scene heel wit. We probeerden dit op Queerkoorts op te lossen door een diverse buurt als locatie te kiezen en geen inkom te vragen. We hielden ook een standje vrij voor Merhaba, een organisatie voor queers met migratie-achtergrond, maar zij konden er helaas niet bij zijn. Ik weet niet echt hoe we dit nog kunnen aanpakken, maar we willen gerust samenzitten met enkele vertegenwoordigers om iedereen te betrekken! Ook met divergenten poogden we rekening te houden, door een stilteruimte op te zetten. Het is zeer moeilijk om alles voor iedereen te doen, maar ik daag de queers er wel toe uit! Dan kan ik eens meedansen (lacht)."

"Helaas moet je nog steeds in een klein hokje passen om comfortabel te zijn in een homobar"

Tenslotte, wat is jouw visie op de nieuwe queer bar in de Overpoortstraat?

"Ten eerste, in de afkorting ‘HEHOLEBI’ staat hetero op de eerste plaats. Dit is enorm ironisch. Bij het gebruiken van woorden als ‘Travestie’ en ‘She-male’ stel ik me ook veel vragen. Ik durf zelfs niet te zeggen of het met goede bedoelingen is. Het is een mooie gedachte om een queer koppel een veilige plaats te geven om uit te gaan, maar ze zullen niet ongehavend door de Overpoortstraat wandelen. Het is vooral jammer, wanneer bars zoals Blond bloeien over Gent, iemand de bal zo publiekelijk misslaat.”

Queerly Beloved 3.0

"We're here, we're queer, get used to it"

De Gentse queer scene heeft dus zijn bedenkingen bij deze nieuwe bar en werkt daarnaast aan zijn diversiteit. Maar boven alles bloeit de Gentse queer scene op. Zaterdagavond nadert en we begeven ons naar theater Scala om wat belooft een onvergetelijke avond te worden te beleven: Queerly Beloved 3.0. Teleurgesteld waren we zeker niet. Mauve Lux, de mother van het gezelschap, deed je mond openvallen met haar schoonheid en die sensuele factor, waardoor je blik vastgegrepen blijft. Doe daar nog wat Mean Girls quotes bij, en de zaal gaat uit zijn dak. Susan from Grindr deed haar naam alle eer aan, met campy acts over vrouwen met een hoog ik-heb-mijn-man-vermoord-omdat-de-scheiding-te-weinig-zou-opleveren-gehalte. Ze geeft je de seks waarvan je niet wist dat je ze wou. Krietjur deed dan weer een hilarische Jeffree Star-impressie. Later zegende ze ons ook met een van haar SM-acts en sterke ­Femme Fatale vibes, die langzaamaan haar meest iconische eigenschappen beginnen te worden. Scandi Louse bracht ons eerst tot tranen met lichtgevende jurken en teder gedans, maar deelde dan later haar woeste kant, met een nummer geweid aan ‘nasty boy Trump’. Tenslotte hebben we onze garantie op volkomen hilariteit: Electra. Met een nummer over Sims vermoorden, maar ook een over de status van seks en de queer belevenis in onze maatschappij, combineert ze the best of both worlds. Terwijl je hier bent, op een feest genaamd Queerly Beloved, kan je niet anders dan zien hoe gelukkig iedereen hier is. Het is duidelijk dat deze kleurrijke gemeenschap maar één boodschap heeft voor Gent: ‘We’re here, we’re queer, get used to it’.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen