Kort

Ooit al eens een kikker in kokend heet water gegooid? Die glibberige ventjes springen er natuurlijk direct terug uit. Achterlijk zijn ze, ondanks hun uiterlijk, nu ook niet.

Ooit al eens een kikker liefdevol in een pan vol fris water geplaceerd? Zeker eens proberen, die rimpelige ventjes blijven gewoon gezellig zitten. Zet de pan nu op een laag vuurtje en laat het zachtjes opwarmen aan niet meer dan 0,02 °C per minuut. Jouw subjectieve waarneming zal zijn dat die adaptieve ventjes zich uit vrije wil dood laten koken. Ze passen zich telkens aan aan de temperatuursverhoging, waardoor ze blijven zitten tot het water kookt en het dus te laat is voor een ontsnapping.

Hier zit ik dan. Heerlijk genietend op mijn terras van de eerste oktoberzon, waarvan ik geloofde dat het ook de laatste zou zijn. Ik bedacht nog snel wat vitamine D op te nemen eer de zon voorgoed zou verdwijnen de komende herfst- en wintermaanden. Maar de dagen en weken daarna kwam ik tot mijn gelukzalige verbazing tot de ontdekking dat het zonnetje maar bleef schijnen! Wat een Oktoberfest (Dionysus) – 01/11 zeg! Laat dit maar een Message party (LILA) – 25/10 zijn voor alle geitenwollensokkenliefhebbers en bakfietsdelers: hoe langer je kan genieten van zo’n zomerweertje, hoe beter, toch? Ja ja, het feit dat je in het normaliter redelijk frisse Belgenlandje tóch nog in bermuda’s en sandalen kan buitenkomen mid-oktober is toch formidabel? Het staat in de sterren geschreven Sterrenkijkavond (VGK) – 24/10, wij Belgen en onze geliefde Noorderburen verdienen die laatste herfstbarbecue echt wel. Ook Lopen rond de watersportbaan (VLK) – 29/10 is toch veel aangenamer met een lekker herfstzonnetje boven je hoofd dan een grijs wolkendek? Doet me ook denken aan de zalige, maar snikhete zomermaanden. Na 200 meter had ik al een Drankstandje (GBK) – 25/10 nodig om onomkeerbare dehydratatie te voorkomen.

Nu kan je de vraag stellen: zijn we allemaal kikkers in een grote blinkende pan? Zullen we allen leutig blijven zitten, terwijl we ons langzaam aanpassen aan de omstandigheden? Is er iets dat duidt dat wij ons zullen onderscheiden van het kikkervolk, en wél op tijd zullen beseffen dat het kookpunt bijna is bereikt?

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen