Al wordt er veel op gezaagd, onze eerstejaars hebben het lang niet altijd even makkelijk. De stap van het middelbaar naar de unief is ontzettend groot. Zo zitten veel mensen in het eerste jaar met vragen waar ze soms nog jaren later mee zitten. Vandaar: een handige gids voor alle eerstejaars!
De eerste weken aan de Universiteit Gent wordt een student overladen met een gigantische hoeveelheid folders, gidsen en prullaria. Met zo'n massale hoeveelheid informatie is het niet gek dat veel mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. In een poging om wat stress van de jonge studentenschouders te halen, zijn hier onze antwoorden op de meestgestelde vragen bij nieuwe studenten.
"Hoe vind ik mijn weg?"
Een eerste moeilijkheid is de omvang van onze universiteit, die het vaak niet makkelijk maakt voor zowel nieuwe als oudere studenten om hun weg te vinden. Op sommige faculteiten is dit probleem te verhelpen door uithangende kaarten, zoals op de Blandijn. Op andere, zoals de Rozier, is het zoeken geblazen. Voor je eerste lessen is het dan ook een goed idee om een beetje vroeger te komen, zodat je jezelf wat tijd gunt om op zoek te gaan naar je lokaal. Wees vooral ook niet bang om de weg te vragen aan een van je medestudenten. We hebben allemaal in dezelfde situatie gezeten. Voor jullie hippe whizz kids is het natuurlijk ook een fluitje van een cent om gewoon de app SoleWay te downloaden. Deze app stippelt zeer uitgebreid je route aan tot aan de deur van het auditorium of lokaal waar je les hebt.
Een minstens even groot en warrig doolhof is aan te treffen op onze digitale universiteit. Van Romeinse godinnen tot Britse bands uit de jaren negentig, ze hebben het ons niet bepaald makkelijk gemaakt. Het kan helpen om te weten waar iedere site precies voor gebruikt wordt. Oasis ga je in de praktijk niet zoveel gebruiken. Hier moet je zijn voor alle administratieve informatie, zoals de punten van je examens of voor het veranderen van je curriculum. Centauro is de site waar je je lessenrooster kunt vinden. Deze site kijk je best wekelijks eens na, want die roosters durven wel eens te veranderen. Minerva is een heel nuttige site, hier vind je een folder voor ieder vak dat je bijwoont. In die folders vind je onder andere de powerpoints uit de les, links en berichten van de prof.
Je studententijd is natuurlijk meer dan alleen maar studeren
Tenslotte is er ook nog je mailadres. Dit check je best dagelijks. Het is via dit kanaal dat op het laatste moment lessen kunnen worden afgelast, verplaatst of gewoon erg nuttige info kan worden meegedeeld. Misschien ook nog een goede tip: bij eduroam, het wifi-netwerk van de UGent, moet je je mailadres gebruiken, niet je naam.
"Welke diensten biedt de Unief mij aan?"
Dat de UGent onderwijs aanbiedt, is ondertussen hopelijk wel duidelijk. Daarnaast kan je ook in een van de vele bibliotheken van de universiteit terecht voor relevant materiaal of gewoon een rustige studieplek. Ook online valt er via de UGent heel wat literatuur terug te vinden of kan je bijvoorbeeld gratis Microsoft Office downloaden. Voor ontspannende lectuur kan je terecht op Go Press via het UGent netwerk. Je studententijd is natuurlijk meer dan alleen maar studeren, zo is er een uitgebreid sportaanbod en zijn er studentenrestaurants die ervoor zorgen dat wie nog niet kan koken niet hoeft te verhongeren. De Brug is inmiddels behoorlijk iconisch, maar ook resto Sint-Jansvest is noemenswaardig: in dit omgekeerde studentenrestaurant ligt de nadruk op vegetarische maaltijden. Zowel in resto Sint-Jansvest als in de andere resto’s wisselt een deel van het aanbod dagelijks. Een handig overzicht hiervan vind je in de app Hydra. Buiten de restomenu’s bevat Hydra ook veel andere handige info, zoals verse Schamperartikels. Wie bij het verorberen van een maaltijd in een van de studentenrestaurants graag wat centjes en het milieu spaart, kan trouwens maar beter een drinkfles meebrengen. Heb je die beruchte Brugspaghetti toch wat onderschat? Dan is er nog altijd de studentenarts to the rescue.
Bovendien kan je als student ook buiten de universiteit enkele goede deals vinden. Zo krijg je korting in een aantal winkels en vind je ook voordelige abonnementen voor je fitness, krant of fiets. Op een aantal plekken in de stad zijn er trouwens pompen voor je fietsbanden voorzien of kan je goedkoop je fiets (laten of zelf) herstellen, of dat nu je eigen fiets of eentje van de Fietsambassade is. Ook de app Too Good To Go is een aanrader: studenten en andere medemensen kunnen er de smakelijke overschotjes van restaurants, bakkers en winkels aan een lage prijs reserveren en vervolgens afhalen. Alweer wat centjes en het milieu gespaard, joepie!
Behalve de universiteit en een hele resem ondernemingen, helpen we elkaar natuurlijk ook. Check daarom zeker eens of er al een Facebookgroep van je opleiding of kotgebouw bestaat, want een samenvatting, printer, of algemene cry for help is er om te delen. Wie nog op zoek is naar een kot, kan ook de Facebookgroep Te huur: Kot in Gent in de gaten houden. Daarnaast bestaan er nog enkele tweedehands- en weggeefgroepen voor kot- en andere spulletjes en zijn er in Gent natuurlijk ook gewone tweedehandswinkels.
"Hoe geraak ik best aan nieuwe vrienden?"
Maar uiteraard weten we ook wel dat de meeste eerstejaars niet wakker liggen van dit soort praktische vragen. Het academische leven denken ze meestal wel in de hand te kunnen houden, de echte vragen zijn er omtrent hun nieuwe sociale levens. En die angst begrijpen we best. In tegenstelling tot in het middelbaar, komen een hele hoop mensen nu voor de eerste keer alleen aan in een groep mensen waarvan ze niemand kennen en dat is best een eng gevoel.
Neem initiatief!
Een eerste raad die we dan ook kunnen meegeven, is dat iedereen dezelfde stress heeft de eerste weken of maanden. Er zijn er maar weinig die het geluk hebben aan een richting te beginnen met al hun vriendjes uit hun oude school. De boodschap is dan ook duidelijk: neem initiatief! Ga naast mensen zitten of spreek eens een paar mensen aan in de gang die je helemaal niet kent. Stel jezelf eens een paar keer voor, maak wat grapjes over de proffen. Voor je het weet heb je een hele hoop potentiële vrienden tussen al die vreemden.
Veel mensen vinden dit aanspreken en langzaam opbouwen van contacten vervelend werk en zouden liever een shortcut hebben. Gelukkig voor deze luilakken bestaat er een trucje om snel vrienden te maken: studentenverenigingen. Al krijgen verenigingen vaak een slechte naam in de media, ze zijn nog altijd een goede plaats om nieuwe mensen te leren kennen en voor velen is het dé plaats waar hun sociaal leven aan de universiteit zich zal afspelen. Er zijn daarbij ook zoveel verenigingen dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Er zijn de verenigingen van de studierichtingen, faculteiten, streken, hobby's en ga zo maar door. Zelfs je welgeliefde Schamper is in zekere zin zo'n vereniging, die overigens steeds op zoek is naar nieuwe leden. Informatie rond deze verenigingen is zeer mooi gebundeld op durfdoen.be of op de site van de vereniging in kwestie.
"Hoe moet ik studeren?"
Om af te sluiten is de grootste angst bij veel mensen waarschijnlijk die voor de examens. Een heel middelbaar lang de waarschuwing 'Aan de unief zal het wel anders zijn!' te horen krijgen, heeft dan ook niet zo'n positief effect op iemands zelfvertrouwen. Daarbij is het voor velen ook een eng idee dat bijna alle punten vanaf nu afhangen van twee examenperiodes, met één poging tot herkansing (wanneer de rest vakantie heeft).
De vrijheid waar iedere student zo van houdt en die sommigen aanzet de studententijd 'de mooiste tijd uit je leven' te noemen, kan voor sommigen erg beklemmend werken. Voor de eerste keer is het voor veel vakken niet langer een verplichting ze bij te wonen en veel studenten hebben daarbij nog eens het geluk alleen op kot te wonen. Dat kan erg leuk en verfrissend zijn, maar kan ook het negatieve gevolg hebben dat sommigen niet meer naar de lessen gaan en hele dagen lang zitten blowen op kot.
Of je naar de les gaat of niet, is een individuele keuze, maar vakken laten liggen tot de blok zorgt zelden tot nooit voor het beste resultaat. Een les overslaan betekent echter niet per se een luie houding, maar kan net zorgen voor zeer noodzakelijke ademruimte. Over hoeveel lessen je al dan niet kan skippen, bestaat geen universele handleiding, iedere richting en persoon is anders. Het kan nuttig zijn hierover info en tips te vragen aan voorgangers. Zij hebben vaak zeer bruikbare info, maar vertrouw hier ook niet blindelings op.
Er zijn uiteraard de standaardtips zoals tijdens het jaar nog niet alles tot op de letter proberen te blokken, maar op zoek te gaan naar je eigen manier om de lessen te verwerken. Vertrouw daarnaast niet blindelings op de vele samenvattingen die in sommige milieus circuleren. Stel voor jezelf een planning op, zo kan je iedere week een vast tijdstip inlassen om te studeren voor een bepaald vak. Stel zeker een schema op voor tijdens de blok. Vul op dit schema niet enkel voor iedere dag een vak in, maar ook een doel (bijvoorbeeld een hoeveelheid hoofdstukken). Zo werk je steeds ergens naartoe.
Een les overslaan betekent echter niet per se een luie houding, maar kan net zorgen voor zeer noodzakelijke ademruimte
Laat de studiedruk vooral niet het hele semester op je schouders wegen. Het is belangrijk een evenwicht te zoeken tussen het studeren en broodnodige pauzes. Onthoud dat hoewel het heel belangrijk is, je leven niet kapot gaat als je buist, en al zeker niet als je even voor jezelf zorgt. Mocht je toch studieproblemen ervaren, weet dan dat dit helemaal normaal is. Iedereen botst wel eens op een muur, en het is oké om even niet oké te zijn. Probeer te raad te gaan bij je vrienden. Als ook zij het ook even niet goed weten, kan je heel laagdrempelig terecht bij het monitoraat van je faculteit en de studentenpsychologen van de afdeling studieadvies. Zij bieden zowel persoonlijke tips als een reeks sessies rond specifieke issues aan.
Hopelijk helpt deze gids om je doorheen de wildernis van het eerste jaar te slaan. Het is voor elke student een andere ervaring, maar dit laatste geldt voor iedereen: maak nieuwe vrienden, vergeet je oude niet, blok er lustig op los, en vooral: amuseer je.
Reactie toevoegen