Stranger Twins

Op zoek naar je verloren tweeling

Zowat iedereen op deze aardkloot heeft een of meerdere lookalikes rondlopen, en dankzij de kracht van het wereldwijde web is het niet eens zo moeilijk die te ontmoeten. Waag een gokje op Twinstrangers.net en kom met een beetje geluk in contact met je genetisch ongelukkig getroffen lotgenoten. 

“Woojoo, gij lijkt echt ziek hard op Nicolas Cage, maat.” “Wattefok, da’s echt niet waar, he!” “Maar jawel, in uw gezicht zo!” Komt deze situatie u bekend voor? Dat is goed mogelijk, want de kans is groot dat er ook van u ergens op deze aardbol een of zelfs meerdere dubbelgangers of lookalikes ronddwalen. Sinds u aan de unief studeert, bent u tot het besef gekomen dat u, in tegenstelling tot wat uw ouders en bomma uw hele leven lang beweerd hebben, niet zo uitzonderlijk begaafd of getalenteerd bent. Dat ander laatste sprankeltje hoop mag u nu óók laten varen: zelfs op vlak van uiterlijk bent u wellicht geen special snowflake. Niet enkel uw intellect is dus middelmatig, maar ook uw gezicht is niet bijzonder origineel.

"Niet enkel uw intellect is middelmatig, ook uw gezicht is niet bijzonder origineel"

Online tweelingen

Voor wie ons niet wil geloven of voor wie net wil uitzoeken met welke arme drommels ze hun uiterlijke kenmerken van dertien-in-een-dozijn delen, biedt de moderne technologie een optie in de gedaante van Twinstrangers.net. Het is een soort social network dat u helpt mogelijke dubbelgangers te vinden. Het begrip ‘dubbelganger’ valt trouwens niet te verwarren met ‘Döppelganger’. Een Döppelganger is namelijk een artificiële, vaak kwaadaardige kloon van een fictief personage. Tenzij u natuurlijk zelf een fictief personage bent, dat kan ook. Wie zegt dat wij in de 'werkelijkheid' leven, nietwaar? Wie in dat laatste geval de Döppelganger is en wie de nietsvermoedende held, laten we in het midden. Dat maakt Twinstrangers niet voor u uit.

"Mijn dubbelganger ziet eruit als een fuckboy. Lijk ik ook op een fuckboy?"

Het spreekt voor zich dat ook wij nieuwsgierig waren naar onze verloren tweelingbroers en -zussen. We besluiten dus een gokje te wagen op Twinstrangers.net. Veel ruimte om lang naar lookalikes te zoeken is er niet: de site is in principe niet gratis. Iedereen die een account aanmaakt, krijgt maar één 'proefdubbelganger' te zien. Daarna moet je credits inzetten om ‘twins’ te vinden. Tien credits kosten u zo’n zes dollar. Ietwat duur voor tien foto’s van volslagen vreemden die al dan niet van ver op u lijken. De eerste poging van ondergetekende liep dan ook uit op een teleurstelling. Niet alle mensen met donkere krullen en een bril lijken op elkaar, Twinstrangers!

Van de vijf verdere redacteurs die bereid waren drie minuten van hun tijd op te offeren, vond 100 percent dat ook hun match uitgedraaid was op een koude douche. Bij een van hen vonden verschillende anderen nochtans dat zij en haar twin, hoewel hun haarkleuren inderdaad verschilden, in het gezicht als twee druppels water op elkaar leken. Een ander vond dan weer dat zijn twin eruit zag als een 'fuckboy' en vroeg zich af of ook hij een fuckboy-look had. Het antwoord? Heel eerlijk? Ja. Verder zouden drie van de vijf deelnemers de betalende versie niet overwegen, terwijl twee van hen het misschien in een zatte bui wel eens zouden proberen. Of ze ooit al eens een dubbelganger tegen het lijf liepen? “Vooral van mijn vader als ik op vakantie ben, of van vrienden. Van mezelf eigenlijk nooit”, aldus een van de deelnemers. Ook twee anderen beaamden dat ze vooral dubbelgangers van anderen tegenkwamen. Nog een ander proefkonijn merkte op hoe irritant hij het vindt als elke willekeurige persoon met rosse krullen als een dubbelganger van hemzelf gezien wordt.

Het experiment was wat ons betreft in al zijn beperktheid geen succes. En dan zeggen dat er Youtubers zijn die via Twinstrangers wel meerdere bijna-klonen van zichzelf vonden. Helaas worden wijzelf niet gesponsord en aangezien we geen geld op overschot hebben, laten we Twinstrangers voor wat het is. Die dubbelgangers zijn vast toch niet de moeite om te leren kennen.

"Ik zie nooit dubbelgangers van mezelf, maar wel van vrienden en familie"

Genetische combinatiesetjes

Maar hoe is het mogelijk dat mensen die an sich niet gerelateerd zijn en soms zelfs aan de andere kant van de wereld leven, zo op elkaar lijken? Het antwoord is simpel: het aantal genen dat codeert voor kenmerken zoals oogkleur, breedte van de mond, lengte van de neus, ruimte tussen de wenkbrauwen, enzovoort, is eindig. Dat wil zeggen dat ook de combinaties tussen die genen, hoewel ze ontelbaar lijken, ook relatief eindig zijn. Toch zijn er voor het gezicht meer genetische kenmerken dan voor elk ander lichaamsdeel. Zo zijn er veel meer kenmerken voorhanden voor het gezicht, dan voor bijvoorbeeld de handen. (Ebdem?) Dit valt evolutionair te verklaren. De mens is een sociaal dier, en daarom is het belangrijk om soortgenoten gemakkelijk te kunnen herkennen. U wilt uw beste vriend natuurlijk niet verwarren met uw ergste vijand. Evolutionair gezien was het dus interessant voor de mens om een groot scala aan gezichtskenmerken te hebben, zodat verschillende leden van eenzelfde gemeenschap elkaar makkelijk konden herkennen. 

Het scala aan gezichtskenmerken is zowel uitgebreid als beperkt

Het spreekt voor zich dat dubbelgangers meestal tot altijd tot dezelfde etniciteit behoren. Hoe groter de etnische groep waartoe je behoort, hoe groter ook de kans om een dubbelganger te vinden. Ook familieleden lijken onderling meer op elkaar, aangezien genetische kenmerken doorgaans erfelijk zijn. Lijkt een volslagen vreemde in je omgeving wel heel hard op jezelf of een familielid? Dan zou het kunnen dat jullie zonder het te weten gerelateerd zijn aan elkaar. In dat geval is het misschien toch eens tijd om die DNA-testen boven te halen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen