Gez(w)icht

Verscholen in een mengelmoes van stad en mens, zijn ze met veel: de gemeenschappen in Gent. Zonder verstarde begripsdefinities of hoogdravende identiteitsvragen wagen we hier een poging om hun een gezicht te geven.

Ruben Boidin

De naam Ruben Boidin klinkt u misschien niet bekend in de oren, maar Gents hiphoptrio Uberdope, Fake Records en DJ Sorry doen dat vast wel. Tussen dj-sets en werk aan zijn nieuw album met Uberdope door, had Ruben nog even de tijd om ons welbekende vragenlijstje in te vullen.

Op of in welk Gents gebouw zou men u een ballade mogen brengen?

Ik ben niet zo voor ballades... Zo ver mogelijk van mijn huis, dat zou perfect zijn. Dan blijf ik thuis.

Welk lied mag absoluut niet door de boxen schallen tijdens uw begrafenis?

Als ze een fout nummer draaien, zoals ‘Leven na de dood’ of zo, dat zou ik nog leuk vinden. Iets van Uberdope zou misschien wat raar zijn, dat is niet nodig.

U bent (terug) jong en u wilt wat: tot welke subcultuur bekeert u/uw vroegere zelf zich?

Ik heb net een documentaire gezien over Bhagwan, zo’n zotte sekte, daar was ik wel graag bij geweest. Maar dan wel om foto’s te nemen of zo, niet om echt deel te nemen. Anders nog iets dieper gaan met hiphop, nog wat meer naar de roots.

Guilty pleasures bestaan niet: welke ietwat foute schijf doet uw dansbenen telkens onbeschaamd alle richtingen uitslaan?

‘All I Want for Christmas Is You’ van Mariah Carey. Dat draai ik ook altijd in mijn set, behalve op kerst. Ik vind dat echt een zalig nummer, ge kunt daar niet op stilstaan.

Met welke historische figuur zou u een onenightstand wel zien zitten?

Dan denk ik Amy Winehouse, da’s wel een schone madam. Misschien zou ik haar een beetje van de drugs kunnen gehouden hebben. Misschien was ze er dan nog.

Tot stof zijt gij wedergekeerd: welke kunstenaar mag uw reïncarnatie onder handen nemen?

Roger Ballen, een fotograaf die maffe dingen doet. Die heb ik zeer graag. Hij heeft ook clipjes voor Die Antwoord gemaakt, en die sfeer vind ik echt wel fascinerend. Mocht ik bij hem terechtkomen, zou dat perfect zijn. 

Welke taal of welk dialect doet stiekem uw (al dan niet geschoren) snorharen trillen van opwinding?

Ik moet nog lang sparen voor ik een snor heb, maar ik vind West-Vlaams super mooi. Dat zijn ook altijd warme, gezellige mensen.

Kim Jong-un en Trump zitten rond een tafel: welk boek deelt u uit / welke muziek legt u op / naar welke tentoonstelling sleurt u ze mee om de twee onrustige zielen met elkaar te verzoenen?

‘Mi Gente’ van J Balvin. Als ik dat opzet, denk ik dat ze direct samen beginnen te dansen. En dat het allemaal in orde is.

Kwestie van het gat in onze cultuur te dichten: wie of wat wordt schromelijk onderbelicht?

Alle subculturen die ik belangrijk vind, worden nu net uitgelicht en zijn aan het floreren. Misschien mag Mariah Carey gewoon terug in de schijnwerpers staan.

Welk citaat zou uw autobiografie mogen inleiden?

Ik ben niet zo’n citatenmens, maar ik heb er eentje opgezocht. Volgens het internet is het van Toon Hermans, dus ik hoop dat het waar is: “Ik ben blij dat ik leef, en geen vliegje in mijn oog heb.” Dat vind ik een mooie.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen