Festivalgids voor de arme student

Blut en zin om te dansen: zes gratis zomerfestivals uitgelicht

De zomer staat voor de deur. Festivalaffiches krijgen vorm en zien er steeds beter uit. Helaas kost het studentenleven geld en heb je geen ettelijke honderden euro’s over voor peperdure festivals als Rock Werchter en Pukkelpop. Wat nu? 

Gentenaren zouden echter geen Gentenaren zijn als ze daar geen gratis en hippe alternatieven op hadden gevonden. Hier lijsten we er aantal voor je op. 

Boomtown festival

Mauro Pawlowski, vorig jaar op Boomtown

Boomtown is een vijfdaags alternatief muziekfestival dat ieder jaar plaatsvindt tijdens de Gentse Feesten, in het midden van het feestgedruis op de Gentse Kouter. Van 17 tot 21 juli gaat het festival zijn zeventiende editie tegemoet. Het festival bestaat uit een gratis deel dat buiten plaatsvindt en een betalend deel in de Handelsbeurs en de Opera. Naast een plek waar je de crème van de Belgische (en soms Nederlandse) muziekscène gratis kan aanschouwen, is Boomtown ook de plaats om ruwe diamanten te ontdekken - denk aan Pomrad en Sperwer vorig jaar. Daar komt nog bij dat Boomtown binnen het Alles-Kan project samenwerkt met de jeugddienst van Stad Gent om een podium te geven aan een tiental lokale acts. In het verleden mocht het festival al kleppers als Spinvis, Gabriel Rios en Tiens Matic (Arno Hintjens) verwelkomen, en dit jaar wordt de line-up er alleen maar beter op. Zo zie je Absynthe Minded, Het Zesde Metaal en Douglas Firs er gratis aan het werk, en recent werden onder andere Stikstof, Nordmann en The Black Heart Rebellion nog aan de affiche toegevoegd. 

Polé Polé Gentse Feesten

Al wie dacht dat het feestgedruis op de Gentse Feesten bij Boomtown ophield, slaat de bal lelijk mis. Naast meer optredens op de Korenmarkt, Sint Jacobs en in het Baudelopark is er van 13 tot 22 juli ook nog Polé Polé. Het tiendaagse festival in de binnenstad brengt een immens live-concept tot stand in het hart van historisch Gent, overgoten met een sausje van de beste pop, latin en wereldmuziek. Ze pakken zoals elk jaar uit met een drijvend festivaldorp op de Gras- en Korenlei waarbij het publiek op drijvende constructies op het water komt te staan. Als klap op de vuurpijl serveert het Polé Polé-team u legendarische afterparties tot een gat in de nacht. Discobaar A Moeder, Soul Shakers en Mo & Grazz zijn slechts enkele van de vele namen die op het programma staan.

Les Gouts de Gand Wereldmuziekfestival

Waarom wachten tot de zomer er is om een festival mee te pikken? Fans van exotische muziek begeven zich op 19 mei het best in grote getale naar het Gouts de Gand wereldmuziekfestival. De organisatie wordt verzorgd door De Centrale, bekend van hun verschillende exotische performances en de gigantisch populaire boombals in het Gentse. Het festival strijkt dit jaar voor de twaalfde keer neer in de idyllische Machariuswijk rond de Sint-Baafsabdij, een gedroomde locatie voor een festival als dit. In het Coyendanspark mogen artiesten van over heel de wereld zich uitleven binnen een heel scala aan disciplines. Naast muziek is er ook plaats voor heel wat andere performances. Zo kunnen we genieten van een twintigtal concerten, een bal mundial, is er een Latin area, wordt er aan slam poetry gedaan en zijn er als kers op de taart heel wat interessante workshops in de namiddag. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er ook een heuse feria mundial georganiseerd, een wereldmarkt waar je naast heel wat lekkers ook een resem aan zelfgemaakte producten vindt.

Copacobana Festival

Houd 30 juni, 2 en 3 juli alvast vrij in je agenda, want dan is Copacobana aan zijn negende editie toe. Annama vzw, dat zoals elk jaar de organisatie op zich neemt, gaat er prat op een festival voor iedereen te organiseren, zowel jong als oud. Zo voorziet ze ieder jaar een zeer gevarieerd programma dat ons niet alleen muziek biedt, maar ook swingdansen, poëzie en theater. Zoals de vorige jaren het geval was, vormt het Rozenbroekenpark in Sint-Amandsberg het kader van het hele gebeuren. Dit jaar zijn onder andere Danny Blue And The Old Socks van de partij. De Antwerpenaren beschrijven hun muziek als ‘lo-fi, indie, uptempo tropical bikini-rock’, wat ons zowat het meest toepasselijke genre lijkt om de zomer mee in te zetten. Ook de Gentse multi-instrumentalist Dijf Sanders komt het publiek betoveren met de exotische sound van zijn nieuwe album 'Java'. Hij reisde naar het Indonesische eiland af om de klanken voor zijn recentste plaat te verzamelen en laat ze op 30 juni op ons los.

Bermuda Festival

Omdat er nooit genoeg parkfestivals kunnen zijn, maakt niet enkel het Rozenbroekenpark, maar ook het Keizerpark zich op voor een feestje deze zomer. Na het grote succes van de eerste editie vorig jaar, vindt Bermuda Festival deze keer plaats op 3, 4 en 5 augustus en heeft het twee podia, foodtrucks en heel wat entertainment in de aanbieding. Ideaal voor al wie graag gezellig in het park vertoeft of er voor de verandering eens graag een danske placeert. Het programma voor dit jaar is nog niet bekend, dus houd vooral het Facebook-evenement in de gaten voor meer details.

Woodrock

Gestapo Knallmuzik

De gelukzakken die op dat moment niet aan het blokken zijn voor de herexamens, raden we aan om op 24, 25 en 26 augustus eens een kijkje te gaan nemen in het Vyncke Bovyn park. Jawel, alweer een park, maar toch is Woodrock een specialleke. De locatie is wat dit festival onderscheidt van andere festivals, want zoals de naam al verklapt, word je er al feestend één met de natuur. De combinatie van groen en goede muziek is wat de sfeer op Woodrock zo uniek maakt. De organisatie van het groenste festival van Gent heeft ook oog voor duurzaamheid; zo werken ze bijvoorbeeld samen met de kringwinkel om het park met retrospullen en meubilair feestklaar te maken. Voor de vorige editie mochten ze onder meer Sioen, Uberdope en Gestapo Knallmuzik verwelkomen, en naar goede gewoonte komen zowel gevestigde waarden als nieuwe bands er het beste van zichzelf geven. Voor het programma van de komende editie is het nog even afwachten.

Als je tot hiertoe dus nog niet goed wist wat met je met je zomer moest aanvangen, is dat bij deze ook opgelost. Geen nood om op zoek te gaan naar een ellendige vakantiejob om summer vibes op te zoeken in Ibiza: in Gent zit je wat dat betreft - en voor een stuk minder geld - minstens even gebeiteld. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen