Truken van de foor

Edito

Elk jaar installeert dezelfde groep mensen hun hebben en houden op het Sint-Pietersplein. Stuk voor stuk zijn het bekende gezichten, maar toch hangt steeds een vleugje mysterie rond het leven van de forains. Hun hele leven op de baan, vaak met de onderlinge familie- en vriendschapsbanden als enige wortels, een samenleving die steevast als afgesloten gepercipieerd wordt.

"De studenten zijn we kwijt", getuigt een van de foorkramers op het Gentse Sint-Pietersplein. "Ze hebben tegenwoordig liever een goedkope bak bier dan een avond op café." Of ze zoeken hun toevlucht in een avondje Netflix en chill, ongetwijfeld.

"Er is Wehmut voor elke generatie"

Van de reboot van de Nokia 3310 tot de Gentse bakkerij Bloch die na jaren afwezigheid opnieuw bakwaar verkoopt, er is Wehmut voor elke generatie. Waar je ook opgroeide, van boerengat tot binnenstad, je herkent het vast wel. Een ritje op de ottoscooter, een intermezzo aan het schietkraam, en met het laatste geld uren naar de schuivende muntjes in het lunapark staren. Zo veel mogelijk illegaal vuurwerk kopen en de rest van de - intussen vergeelde - punten jaren later onder je bed terugvinden. Ik ga alvast mijn mémé nog eens opzoeken, voor "mijne cent".

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen