On the origin of: De draak op het belfort

Bovenop het Gentse Belfort blinkt een gouden stip. Een draak is op de piek van de toren gespietst. Maar waar vindt het beest nu precies zijn oorsprong? 

Van het oorsprongsverhaal bestaan er twee versies.

Save Blanca!

Belfort

In een 19de-eeuwse legende klinkt het als volgt: Blanca, de koningsdochter van Constantinopel, werd onder Boudewijn IX gevangengenomen door de Bruggelingen. Tot plots een gigantische draak neerdaalde. Hij legde zich voor de bewakers neer en greep de prinses met zijn klauwen, waarop de Bruggelingen het hazenpad kozen. De koning die ten einde raad was, vroeg de dappere Gentenaren om hulp. Zij kwamen, bewapend met kracht en welwillendheid. Het duurde niet lang vooraleer ook zij het moesten opnemen tegen de monsterlijke draak. Hoewel de koning hun de mooiste schatten beloofde, keerden ze snel terug naar hun geliefde stad. Met een heldhaftige actie kregen de Bruggelingen het beest uiteindelijk toch zelf op de knieën. Door een steek dwars door zijn borst stierf de draak ter plekke. De burgers keerden met fierheid terug naar Brugge, met Blanca aan hun zijde. Ter ere van deze overwinning werd een gouden draak ontworpen en op de Sint-Donaatskerk geplaatst. Hierna stolen de Gentenaren onder leiding van Filips van Artevelde de draak. Sindsdien kijkt de draak uit over Gent.

Of tweemaal gestolen?

Voor een andere versie moeten we terug naar de 16de eeuw. Toen schreef Marcus van Vaernewijck, een Gentse patriciër, 'De historie van Belgis'. Volgens hem was de draak afkomstig uit Constantinopel, maar werd het beeldje door Boudewijn IX geschonken aan het stadje Biervliet in het huidige Zeeland, als beloning voor de moed die haar inwoners in de strijd tegen de Turken hadden getoond. Dat was natuurlijk buiten de Bruggelingen gerekend, die op onbekende wijze de trofee wisten te bemachtigen. Tweehonderd jaar lang bleef de draak in Brugs bezit, tot hij – vermoedelijk na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 – in Gentse handen terechtkwam. Waarom de Bruggelingen of Gentenaars überhaupt aanspraak konden maken op het beest, is ons niet geheel duidelijk, maar na publicatie van dit artikel valt een diplomatieke rel met Nederland niet langer uit te sluiten.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen