NE(S)T niet de strafste?

De nominatie voor De Strafste Gentenaar kon helaas niet worden verzilverd, maar dat NEST een waardige concurrent is van Pierke Pierlala, wordt duidelijk zodra we er een bezoekje brengen.

NEST

Voor wie nu nog niet weet wat NEST is: NEST is de oude bibliotheek waar een hoop mensen met ambitie zijn ingetrokken om er een tijdje hun eigen ding te doen. Je vindt er schitterende feestjes, workshops, meubelmakers en fair food, maar ook dingen die niet altijd bij het grote publiek bekend zijn, zoals Het Werkhuis en een heus plantenasiel. NEST brengt deze projecten met een hele reeks andere samen in één gebouw. Dat weet An Dours ons te vertellen.

Een warm nest

De bezielers van NEST voelden zich vereerd om voor De Strafste Gentenaar genomineerd te zijn. Onterecht vinden ze de nominatie ook niet: er worden in het gebouw veel verschillende initiatieven gegroepeerd, en iedereen kan er naartoe. Het is een huis met open deuren, wat ervoor zorgt dat ook mensen die anders in de buurt zouden rondhangen langskomen, en het is er nu eenmaal warmer dan in de vrieskou buiten. Ook die mensen maken er voor een deel hun plek van, maar daar passen de bezielers van NEST zich ook aan aan. Alles wat binnen NEST ontstaat, komt er puur uit goesting om een wild plan aan te vatten. Geef toe: dat is wel straf.

Bar Wilson

Hoogtepunten

NEST opende zijn deuren in juni vorig jaar, en sluit ze weer eind mei. In die tijd zijn er behoorlijk wat wijze dingen gebeurd: zo trad Milo Meskens er bijvoorbeeld op tijdens het openingsweekend en maakte NEST ook deel uit van Drawing Days. Wouter van Ne Studio ziet als hoogtepunt van zijn typologie vooral het begin ervan: hij deed een oproep aan muzikanten uit het Gentse om te brainstormen en mee uit te denken wat zij er allemaal bij wilden doen. Die samenwerking was dan ook belangrijk voor het verdere bestaan van Ne Studio. Voor Sofie, die we in Het Werkhuis achter een naaimachine terugvinden, is het mooiste aan NEST vooral dat mensen er worden samengebracht om iets te maken. Zo kan je dan zien hoe en door wie vanalles gemaakt wordt, terwijl ze er voordien vaak totaal geen voeling mee hadden. Wat volgens An fijn was, was dat mensen elkaar er leerden kennen. Ideeën, idealen, ambities of al dan niet commercieel denken kwamen er samen in één gebouw. Soms zorgt dat al eens voor een uitdaging, maar het schiep vooral een warm verhaal.

Tijd om het nest te verlaten

Wie een dezer maanden nog een bezoekje wil brengen aan een concert of een workshop, kan best de evenementen opvolgen via Facebook. Verder kan je altijd terecht in Bar Wilson en is er elke dinsdag een jamsessie. Ook wie nog op zoek is naar wat fancy meubels voor op kot of juwelen met beton kan er het best nog eens binnenspringen. Wat er gaat gebeuren na afloop van NEST, staat nog niet helemaal vast. Momenteel is men op zoek naar nieuwe tijdelijke invullingen, vaste gebouwen of bestaande projecten om bij aan te sluiten, maar nu al wordt er nostalgisch teruggeblikt op de kans die ze konden grijpen in Gent.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen