Paniek over nieuwe indeling academiejaar?

Studenten vrezen hogere studiedruk

De herindeling van het academiejaar, dat is een beetje de Brussel-Halle-Vilvoorde van de Vlaamse universiteiten. Na jarenlang palaveren ligt een compromisvoorstel op tafel, maar niet iedereen is even enthousiast. Starten we binnenkort opnieuw op 1 september? 

In 2015 gaf de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent de opdracht aan de Directie Onderwijsaangelegenheden om te onderzoeken hoe het academiejaar opnieuw ingedeeld zou kunnen worden. Drie jaar later ligt een voorstel op tafel, een uiting van de bezorgdheden van de faculteiten en studentenvertegenwoordigers.

Schuif, schuif, schuif

Hoe ziet ons academiejaar er dan binnenkort uit? Eerst en vooral is het modulesysteem terug van weg geweest, zij het wel als keuze. Faculteiten zouden dus zelf mogen kiezen of ze bij het oude semestersysteem blijven, dan wel of ze overstappen naar een modulesysteem, waarbij examens om de zes weken worden georganiseerd. Daarnaast is de UGent er ook voorstander van om echte vakantieweken te verzekeren, zodat een aantal weken in de zomer- en kerstvakantie blokvrij voor alle studenten zijn. Het derde voorstel bestaat eruit om één van de twee weken van de paasvakantie te verschuiven, en deze vrije week te gebruiken als blokperiode voor de examens van het tweede semester. Het vierde principe is wellicht het meest ingrijpende: het academiejaar zou vanaf 2022 kunnen starten op 1 september, net als de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs. Ten slotte zou men meer tijd voor heroriëntering bieden en stelt men ook voor om de inhaalweek (de vrije week tussen de laatste lesweek en de blokperiode, waarin docenten lessen kunnen inhalen, red.) af te schaffen of in te korten. 

In het plan dat vandaag op tafel ligt, wordt voorgesteld om de wijzigingen vanaf academiejaar 2020-2021 gefaseerd door te voeren: in dat academiejaar zou de paasvakantie al een week korter duren, en zou de tweede zit een week vroeger plaatsvinden. Vanaf academiejaar 2021-2022 zou het academiejaar twee weken vroeger starten, zouden de examens gesplitst worden door de kerstvakantie. In academiejaar 2022-2023 zou de volledige implementatie van het nieuwe model volgen: dan zou het academiejaar beginnen op 1 september, en zou de examenperiode volledig voor de kerstvakantie vallen.

Iedereen malcontent?

Met de hervorming hopen voorstanders actief leren, permanente evaluatie en meer feedback te stimuleren bij lesgevers. Over het prijskaartje van actief leren werd recent nog gediscussieerd in de VLUHR (Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad). Meer contacturen met studenten, dat jaagt de personeelskosten de hoogte in.

Ook studenten zijn nog niet voltallig overtuigd van  de hervorming: zo staat volgens een enquête van de Gentse Studentenraad 53 procent van hen negatief tegenover een modulesysteem. Enkel in de faculteiten Diergeneeskunde en Recht en Criminologie staat de meerderheid van de studenten positief tegenover het idee om elke zes weken examens af te nemen. Men vreest vooral voor een verhoogde studiedruk, meer stress en minder mogelijkheid tot engagement. 

Ook een mogelijke vervroegde start op 1 september leidt tot verdeeldheid: 56 procent van de bevraagde studenten verkiest de huidige startdatum boven een start op 1 september, opnieuw omdat men vreest voor verhoogde studiedruk. Over een gegarandeerde kerstvakantie is meer eensgezindheid: geen enkele faculteit is voor het vervroegen van het academiejaar om twee weken echte vakantie te hebben (zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het geval is, red.). De reden hiervoor? De vrees voor een hogere studiedruk.

Tegenover het inkorten van de inhaalweek staan studenten wel positiever: 82 procent van de bevraagde studenten staat positief tegenover het beperken van de inhaalweek tot twee a drie dagen. 

"Masturberen en Rik Van de Walle pesten op Facebook"

De gekste antwoorden op de GSR-enquête

Ruim 8000 studenten vulden de GSR-enquête over de nieuwe indeling van de academische kalender in. Studenten en lange enquêtes, it's a match made in heaven. Eén student vulde de enquête bijvoorbeeld zeventien keer in. Zeventien keer. U leest het goed. De Gentse Studentenraad beklaagde zich volgens een bevoorrechte bron alvast geen maximum aantal tekens per antwoord te hebben opgelegd: één student beschreef in meer dan 500 woorden waarom het nieuwe systeem de slaagkansen bij de herexamens zou doen kelderen. Boodschap aan studenten met te veel tijd: we zoeken bij Schamper altijd mensen die willen schrijven, fotograferen of tekenen. 

Een anonieme enquête geeft natuurlijk altijd vuurwerk, of je nu student bent of niet. Op de vraag aan de studenten hoe ze hun tijd spenderen in de zomer, waren de antwoorden dan ook voorspelbaar. De doorsnee dag van een student tijdens de vakantie verschilt duidelijk niet veel van een dag tijdens het academiejaar: "alles behalve studeren" of "niet studeren, aja". Andere tijdsverdrijven variëren van "niks", "nothing", "me vervelen" en "weinig" tot "dingen doen". Wat die "dingen" dan specifiek zijn? Een bloemlezing.

Het merendeel van de studenten die de enquête invulden zijn brave jongens en meisjes: ze reizen, spreken af met vrienden of doen massaal studentenjobs om een centje bij te verdienen. Of de verhoging van het inschrijvingsgeld daar iets mee te maken heeft, is onduidelijk. Niet voor iedereen althans, want één student zei dat geld ook weer "op te doen". Snoodaards zijn er natuurlijk ook bij: één student zei zijn of haar vrije tijd te gebruiken om "Rik Van De Walle te pesten op Facebook". De redactie van Schamper veroordeelt deze praktijken uiteraard. De gezonde driften van jonge studenten worden niet alleen op UGent Confessions uitgebreid beschreven, want ook "masturberen" en "seksen" kwamen vaak voor als antwoord in de enquête. De meer eloquente studenten omschrijven het als "paardrijden" of "persoonlijke exploratie en verrijking". Of die studenten het ook veilig doen, is nog maar de vraag: het favoriete tijdsverdrijf van een andere student - van vermoedelijk West-Vlaamse origine - is dan ook vanzelfsprekend "skimmelen". Maar eerst toch maar zijn of haar "tractorrijbewijs halen". 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen