Moderator

Je kan zo veel niemendalletjes in een niet nader genoemde kutwinkel in de Langemunt kopen als je wil, maar je kan je kledij ook beschouwen als een duurzame investering. Schoonheid die bewaart, ofte quality is the new black: een kwaliteitscontrolegids voor dummies.

De gouden regel bij het kopen van kwaliteitskleding is om nooit de prijs als gids te gebruiken. Het merk zelf kan daarentegen wel een goede aanwijzing zijn.

Dat merk je

Het staat vast dat kwaliteitsmerken geen brol zullen verkopen, maar ook dat hier een gepaste prijs voor zal worden gevraagd. Dit zegt echter niets over minder bekende merken. Goede kledij in je maat zou - tenzij je Quasimodo bent - ook echt goed op je lichaam moeten vallen, en kwaliteitskledij heeft in de regel een betere pasvorm. Het stuk aan de hanger vanop een afstandje bekijken, zegt vaak ook al heel wat. Protip: pas verschillende kledingstukken in verschillende stoffen van hetzelfde merk in jouw maat. Past het ene zeer goed en het andere net niet, is het mogelijk dat het merk voor verschillende stoffen dezelfde patronen gebruikt, wat bij kwaliteitsproductie not done is. 

Etiget it?

Stoffen zijn 100 procent van belang, en je kan ze herkennen met 50 procent kennis en 50 procent geen kalf zijn. Hoewel ervaring met stoffen van pas kan komen, kunnen ook de noobs zich pedant voelen wanneer ze een etiket bekijken.Vaak worden gemengde stoffen gebruikt. Voor een analyse vertrek je vanuit de veronderstelling dat bij een kwaliteitsvol stuk minstens 50 procent van de stof uit natuurlijke vezels (katoen, wol, zijde of linnen) moet bestaan. Hoe meer, hoe beter. 100 procent natuurlijke stoffen zijn van een erg goede kwaliteit, maar vragen om extra zorg. Let dus zeker op de manier waarop je die moet wassen of strijken. Houd ook rekening met de rest van de samenstelling: acryl wordt vaak toegevoegd aan andere vezels om een kledingstuk betaalbaar te maken, ten koste van de kwaliteit. Polyester en polyamide staan garant voor een goede waskwaliteit, maar zijn heel synthetisch en dus enkel goed als ze slechts in een laag percentage voorkomen. 

Zoom it

Op de constructie van een kledingstuk kan je een belangrijke en simpele controle uitvoeren. Controleer op losse draadeindes of scheve stiksels: pijnlijke, maar realistische fouten. Vooral de binnenkant zal dit verraden, want kledij die met zorg in elkaar is gezet zal er ook vanbinnen comme il faut uitzien. Zoek in de zomen (rokrand, manchet) naar oneffenheden. Trek ook zachtjes eens aan de naden en kijk of die sterk en gelijkmatig zijn. Ook voeringen vormen een belangrijke indicatie. Niet elk kledingstuk heeft dit nodig, want voor sommige is het net cruciaal dat ze hun vorm bewaren. Denk aan mantels, pakken en geklede rokken. Zijn de voeringen glad en houden ze perfect vorm naast de stof, dan heb je iets goeds in handen. Getest en geslaagd? Jullie gaan samen een lang en modieus leven tegemoet!

Made in …

Weinig mensen weten noch caren waar hun kledij vandaan komt. Ethische overwegingen terzijde lijdt ook de kwaliteit hier erg onder. Voor shirts, overhemden en leren accessoires is Italië de meest gerespecteerde fabrikant. De merken die daar hun kleding produceren, maken gebruik van hoogwaardige materialen en de deskundigheid van vakmannen voor de productie van kwaliteitskleding. Ook Japan en Frankrijk, en een trapje lager Spanje en Portugal, zijn gekend voor hun vakmanschap. Fun fact: een ‘made in USA’-label wijst vaak ook op kwaliteit. Dankzij de Federal Trade Commission en haar strikt beleid, moeten merken immers de herkomst van hun producten bewijzen voordat ze het label krijgen toegekend. China en India worden echter gekoppeld aan een goedkoop prijskaartje, wat een gevolg is van onvoldoende vakmanschap. Wees ook gewoon niet naïef: een gevoerde jas voor 25 euro is een leugen. Een leugen die met een beetje geluk een maand meegaat.
 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen