Gloednieuwe concertorganisator Kontzert. strijkt neer in Charlatan

Gent is sinds kort een concertorganisator rijker. Onder de naam Kontzert. halen Thibault Vanderdonckt en Simon Lamont vooral onderbelicht muzikaal talent naar de Charlatan. Hun formule lijkt alvast aan te slaan. “Zelfs mijn ouders hebben zoiets van: dude, kálm.”

We ontmoeten de twee initiatiefnemers in de Vooruit, waar ze de finale van Oost.Best! (een muziekwedstrijd voor Oost-Vlaamse bands, red.) bijwonen. Precies hier hebben ze elkaar vijf jaar geleden leren kennen. “We waren allebei op een heel andere manier bezig met muziek en dachten na al die tijd: we moeten dat een keer samenbrengen. Dus is dat Kontzert. geworden.” Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn.

Feestkot

Kontzert. is van plan om drie à vier keer per maand optredens te organiseren in de Charlatan. Het idee speelde al langer, maar leek er nooit echt van te komen - tot zo'n anderhalve maand geleden. “Ik denk dat er nood was aan iets nieuws in Gent, gewoon echt voor de muziekliefhebbers”, vertelt Simon. Dat de Charlatan uiteindelijk hun uitvalsbasis is geworden, heeft verschillende redenen. “Er was een gaatje op te vullen, of dat vonden we toch zelf”, vertelt Thibault. “We dachten: wat is dat daar met die programmatie de laatste tijd? ’t Is enkel boenke boenke-muziek, en van concerten komt er niet veel in huis. We hebben samen een concreet plan opgesteld en zijn met onze laptop naar Gerald (Claes, de uitbater van de Charlatan, red.) gestapt, in de hoop dat het op iets zou uitdraaien. Hij zei dat het goed was en gaf ons meteen een openingsdatum.”

"Als er nu niks kwam, was de Charlatan binnen twee jaar gewoon een feestkot"

Als vaste klanten met een verleden in de Gentse muziekscene, hadden ze beiden de nodige connecties. Simon: “We kenden de mensen in de Charlatan inderdaad al, maar door daar te zitten, hebben we meteen ook een waarde en een naam. Wanneer je als band kunt zeggen dat je al in de Charlatan hebt gestaan, telt dat in België.” Thibault vult aan: “Afsnis is aan het boomen, Trefpunt is aan het boomen, maar met de Charlatan moest er nog eens iets gebeuren. Als er nu niks kwam, zou de Charlatan binnen twee jaar gewoon een feestkot zijn.”

Commerciële kak

En er kwam iets. Het eerste optreden dat het duo organiseerde, stond op naam van het Antwerpse Lohaus. Een week later mocht Lee Anderson een iets ouder publiek aantrekken. Met onder andere dirk. en Jacobin op de planning, lijkt Kontzert. voornamelijk het hippere jonge volk aan te spreken met bands die morgen kunnen doorbreken, maar nu nog onder de radar blijven.

"Elke keer diezelfde vibe hebben, is het belangrijkste"

“We volgen puur ons buikgevoel”, verklaart Simon. “Nu is dat nog lastig om te zeggen, maar ik denk dat je binnen een jaar zal kunnen merken dat Kontzert. toch een bepaalde identiteit heeft. Dat we elke keer diezelfde vibe gaan hebben, is voor mij het belangrijkste.” Bepaalde genres komen daarbij niet per se meer aan bod dan andere. Simon: “Ik denk dat we gewoon ons eigen ding willen doen. We hebben allebei wel een visie op muziek en willen ons niet spiegelen aan de rest.” Thibault beaamt dat. “Als we volgende week Bazart willen boeken, dan boeken we Bazart. Willen we kleinkunst een plek geven, is dat het plan. Mochten we opeens een dik technofeest willen geven, doen we dat ook gewoon.” Of er dan echt niks is wat we absoluut niet zullen horen? “Heel commerciële kak. Dat gaan we niet doen.”

Depressief as fuck

Dat ze zelf allebei jarenlang muziek hebben gespeeld (Simon o.a. bij het Gentse RHEA), heeft zo zijn voordelen. “We weten hoe het is om ergens toe te komen en goed ontvangen te worden: het eten, de soundcheck, enzovoort. Dat we die bagage kunnen omzetten langs de andere kant, is vree handig”, vindt Thibault. Simon werkt ook bij Gentlemanagement, dat het management van verschillende artiesten op zich neemt. “Het is allebei superleuk. Enerzijds moet ik degene zijn die bij de organisatoren aan de mouw trekt, anderzijds moet ik ook de kerel zijn die tegen de managers zegt dat ze wat rustig aan moeten doen.” (lacht) Aan de lopende band met muziek bezig zijn (“Zat jij onlangs niet twaalf dagen na elkaar in de AB?”) kan overigens wel eens fatale gevolgen hebben op andere vlakken. “Mijn ex heeft mij gedumpt omdat ik te veel met muziek bezig was”, zegt Thibault. Simon had exact hetzelfde voor. Of dat het waard was? Hevig geknik aan beide kanten. “Ja jong, fuck it. Neem mijn muziek af en ik ben depressief as fuck”, vervolgt Thibault. “Zelfs mijn ouders hebben zoiets van: dude, kálm!”

Russische operazangers

Naast het opkomende geweld dat tot nu toe de kalender vult, is het momenteel nog gissen naar de grote namen die worden beloofd. Als we onze verwachtingen mogen baseren op de Spotify-playlist van de organisatoren, wordt het alleszins een mooi voorjaar. Tussen Lohaus en Mahler (die beide al geboekt waren) staan bijvoorbeeld Four Tet, LCD Soundsystem en Charlotte Gainsbourg te pronken. Thibault: “Het grappige is dat we die afspeellijst al gemaakt hadden voordat we iets geprogrammeerd hadden.

"Een showcase festival organiseren op de Vlasmarkt is zeker iets wat nog op onze wishlist staat"

Als we nu kijken naar wat er al vastligt, komt er wel veel van in terug.” Gevraagd naar wie in hun ideale scenario in de toekomst nog de Charlatan mag vullen, zijn ze het snel eens: “Mac DeMarco. En dan Vitas! Al van gehoord? Een Russische operazanger die waanzinnig populair is. Geniaal. Leeft nog steeds.” Thibault: “Die heeft ooit een nummer dat ‘7th Element’ heet geschreven: wauw. Onwaarschijnlijk fout, maar zo catchy.”

Showcase festival

Al is het naar alle waarschijnlijkheid nog even wachten op excentrieke weirdo’s uit verre oorden, de plannen voor 2018 ogen alleszins niet mis. “Het organiseren van een showcase-festival samen met alle andere cafés op de Vlasmarkt is zeker iets wat op onze wishlist staat”, zegt Simon. “Gent is zo een muzikale stad. Ik vind dat dat er moet zijn.” Maar eerst zien wat het voorjaar brengt. “We zitten al tamelijk vol tot in april. Er staat nog veel ontdekking op het programma, maar ik denk dat we nu eens gaan zoeken naar een klepper, om nog een keer iets zots te doen.” Zei er iemand Mac DeMarco? 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen