Artsy fartsy bliksemafleiders

Openbare kunst op de Korenmarkt: hier vindt u het prijskaartje niét

Stad Gent beroept zich er graag op een groot cultureel aanbod te voorzien, zowel in haar vele musea als in de openbare ruimte. Dat aanbod verschijnt trouwens aan een behoorlijk tempo, en u vraagt zich waarschijnlijk af hoeveel dat mopje kost. 

Als u Gent ooit bij dag- of stadslicht doorkruist hebt, bent u ze zonder twijfel al tegen het lijf gelopen: de twee statige palen die als bakens de torens op de Korenmarkt weerspiegelen, het schilderij ‘de Maagd’ dat Borremans schonk om aldaar op de klokkenstoel te hangen, of de innigheid van ‘de Passanten’ op uw dagelijkse tripje naar de Krook. Als u ooit het nieuws leest, heeft u ook al gehoord dat wel erg overijverig poetspersoneel 'de Maagd' verkeerdelijk van haar kunstige bezoedeling hebben ontdaan en dat roest reeds postgevat heeft op de ‘Broche’ op de Korenmarkt, een werk dat nochtans van de hand ging voor een half miljoen euro. 

Roest vliegt

Graag waren we meer te weten gekomen over de prijsklasse van de 'Broche' en 'HD 400' - zoals de twee werken zijn gedoopt - en andere openbare werken. Ook over de aanwerving en de verantwoording ervan hadden we wel enkele vragen. Helaas konden we bij het kabinet van cultuur na verschillende keren bellen niemand voor een paar minuten te pakken krijgen om ons enkele antwoorden te bieden. Wel kregen we uiteindelijk de opmerking om ons als journalisten beter in te lichten: de veroorzaakte schade aan de kersverse werken is geen ordinaire roest, maar vliegroest. Die komt er wanneer voorbijrijdende trams afremmen. Hoe de ontsiering van een werk van een half miljoen dan minder verwonderlijk zou zijn, begrijpen we zelf nog steeds niet helemaal.

De Maagd

Misschien is het niet vreemd dat dit een touchy subject is voor Stad Gent, want haar ambtenaren werken al bijna tien jaar aan de voorbereiding van het dossier. Afgezien van het ereloon voor kunstenaars, de productie van de enorme werken, het studiewerk dat aan de plaatsing voorafging, het vervoer en de plaatsing zelf, behoren ook deze personeelsuren tot het kostenplaatje. Er is dan ook veel discussie gevoerd in de gemeenteraad rond het oplopende bedrag, waar oorspronkelijk 300.000 euro voor vrijgemaakt was.

Stonehenge-gewijs 

Wat ons dan nog rest, is enkele van deze kunstwerken zelf belichten. De twee verticale structuren – één naast de Hema en de andere naast de Sint-Niklaaskerk - komen op de plaats waar voorheen twee zitsokkels stonden. Als u dit al onpraktisch vindt, weet dan dat de hele Korenmarkt een hele nacht is afgezet voor de plaatsing van de twee gevaartes. Deze werd eigenlijk al een decennium geleden opgetekend voor de hernieuwing van het plein zeven jaar geleden. De twee hedendaagse kunstwerken zouden een modern antwoord moeten bieden op de klassieke torenrij die het plein siert. Enerzijds is er dus de 'Broche', de gouden ketting rond het Sarmacomplex, een werk waarin de schakels van de ketting de vorm van de raamprofielen van de vele historische gebouwen op de Korenmarkt weerspiegelen. Anderzijds is er de reflecterende balk met de naam 'HD 400' (die verwijst naar het H-profiel van de constructie), dat dan weer geïnspireerd is op de staalindustrie. Hiermee brengt de artieste een eerbetoon aan de moderne architectuur die nu ook langzaamaan de stad binnensluipt, en biedt ze tegengewicht aan de klassieke architectuur die er ondanks alles nog steeds heerst. De reflectie van het licht op het werk vormt een boeiend spel van licht en schaduw op de markt en breekt het stadsbeeld als het ware in twee. Een hele boterham, inderdaad, voor wat onder andere honend als een 'artsy farty bliksemafleider' onthaald werd. Op Stonehengeachtige wijze vallen elk jaar op 1 mei precies om 16u de schaduw en de reflectie van de balk perfect in elkaars verlengde. De stad meent dat de werken een mooi evenwicht weerspiegelen tussen de historisch en actuele waarde van Gent.

En passant

Toch hoeft niet alle openbare kunst in Gent een prijskaartje van die proporties te hebben. Michaël Borremans schonk een aantal jaar terug ‘De Maagd’ aan de stad. Dat een stadswerker verfstrepen - die wel degelijk deel uitmaakten van het werk - verwijderde in de veronderstelling dat het om vogelstront ging, is nu niet meer dan een voetnoot in het verhaal. Zeker omdat er mooie openbare kunst van zijn hand blijft verschijnen. Zo werd een tijd na de opening van de Krook ‘de Passanten’ onthuld: vier immense beelden van meer dan drie meter hoog, die de kunstenaar met de hand beschilderde in zijn kenmerkende stijl. Het staat symbool voor de kennis en cultuur die wordt uitgewisseld in de stadsbibliotheek. Zo kan het dus ook.

0
Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Mogen wij ook de prijs weten van de passanten aub?

Reactie toevoegen