Er is niet langer altijd een rotte appel
In de Verenigde Staten is sinds kort een appel te koop die niet meer bruin wordt na contact met de buitenlucht. De appel is als genetisch gemodificeerd organisme vooral bijzonder door het doel van zijn modificatie. De meerderheid van de gemodificeerde organismen zijn immers bedoeld om het productieproces efficiënter te maken. Deze modificatie is daarentegen louter voor de consument bedoeld: nu kunnen we een voorgesneden appel kopen en hoeven we dat zelf niet meer te doen. Dit is echter nog maar het begin van consumentgerichte modificaties aan voedsel. De appel is in die zin een test om te polsen of de consument positief staat tegenover GGO's waarvan de manipulatie zo duidelijk is. Rationeel is dat niet, aangezien we dagelijks gemodificeerde voeding eten. Maar ja, wie gelooft nu nog in de homo economicus?
Curieus
Als je van je leven in de Westhoek passeert, is het niet Marie Curie die je er zal were vinden. Honderd jaar geleden had je misschien meer kans. Over wondervrouw Curie is natuurlijk al het een en het ander geschreven. Zo was ze niet alleen de eerste vrouw die de Nobelprijs won, ze was ook de eerste persoon die er twee won in twee verschillende disciplines, fysica én chemie. Tijdens de eerste wereldoorlog kreeg Curie een oproep van een dokter aan het front die om materialen en medicijnen vroeg. Tot ieders verbazing kwam ze persoonlijk met haar dochter naar Ieper om röntgenfoto’s te maken. Naarmate de oorlog vorderde, zamelde Curie steeds meer middelen in om uiteindelijk twintig mobiele röntgenmachines aan te schaffen. Die werden bemand door speciaal opgeleide vrijwilligers. In totaal heeft Curie dertig missies aan het front voltooid en zo de behandeling van gewonde soldaten aanzienlijk vereenvoudigd.
Cry baby, cry baby
Als je dit leest ben je hoogstwaarschijnlijk ooit een kleine huilende baby geweest, en hopelijk had je ook een moeder die zich toen over je ontfermde. Die kans is heel groot aangezien huilende baby’s bij vrouwen een hersenactiviteit teweegbrengen die resulteert in het vastpakken van of communiceren met het kind. Volgens een recente studie is deze reactie universeel. Interessanter nog is de hersenreactie bij de vaders: waar het horen van een wenende baby bij vrouwen onmiddellijk een hersenreactie tot gevolg heeft, is dit bij mannen niet het geval. De mannelijke hersenen reageren kalm op het horen van de huilende baby. Het moedergevoel zit dus blijkbaar ingebouwd in onze hersenen. Volgens mijn grootmoeder verklaart dit dan ook waarom mijn grootvader altijd door het gehuil van hun baby's sliep.
Reactie toevoegen