Gez(w)icht

Verscholen in een mengelmoes van stad en mens, zijn ze met veel: de gemeenschappen in Gent. Zonder verstarde begrips- de nities of hoogdravende identiteitsvragen wagen we hier een poging om hen een gezicht te geven.

Gent is een muzikale stad, dat weten Adriaan Denorme en Lorin Deforce als geen ander. Als mede-uitbaters van vinylshop Music Mania kennen ze de muziekgemeenschap van de stad van binnen en van buiten. 

Op of in welk Gents gebouw zou men u een ballade mogen brengen?

Het Gravensteen. Ik ben van Gent en dat is een van de oudste herinneringen die ik heb. Bovendien is het gewoon een iconisch gebouw van de stad. 

 

Welk lied mag absoluut niet door de boxen schallen tijdens uw begrafenis?

De songs mogen zeker en vast gevarieerd zijn, maar eurodance wil ik niet horen. Opgewekte muziek mag, opgefokt is niet oké.

 

U bent (opnieuw) jong en wil wat: tot welke subcultuur bekeert u/uw vroegere zelf zich?

Tegenwoordig is alles veel meer verweven dan vroeger, dat merk je ook in de muziekwereld. Wat oudere subculteren betreft, spreekt de Modcultuur uit Engeland mij wel aan. Dat begon als een moderne jazzcultuur, maar de Mods groeiden uit tot de grondleggers van de rock ‘n’ roll scene. 

 

Guilty pleasures bestaan niet: welke ietwat foute schijf doet uw dansbenen telkens onbeschaamd alle richtingen uitslaan?

‘Laat je gaan’ van Petra uit 1989. Dat is een zangeres uit de VTM-stal die op de newbeat gesprongen is, maar toevallig was haar eerste single een schot in de roos. Ik hou van de Chicago housedreun. Mijn vader gaf les aan haar, en na school werd ze met een limousine opgehaald. 

 

Met welke historische figuur zou u een onenightstand wel zien zitten?

Grace Jones, maar daarna ben je dood. Ik zou er schrik van hebben.

 

Tot stof zijt gij wedergekeerd: welke kunstenaar mag uw reïncarnatie onder handen nemen?

Dominic Joyce. Dat is wel heel gay, maar hij maakt pop art die niet typisch Andy Warhol is. 

 

Welke taal of welk dialect doet stiekem uw (al dan niet geschoren) snorharen trillen van opwinding?

Portugees is een mooie taal. Het Brabants en West-Vlaams zijn heel mooie dialecten. Zeker het West-Vlaams, want dat hoor je hier in Gent heel veel.

 

Kim Jong-Un en Trump zitten rond een tafel: welk boek deelt uit/ welke muziek legt u op/ naar welke tentoonstelling sleurt u hen mee om de twee onrustige zielen met elkaar te verzoenen?

Het boek ‘Love Saves the Day’ van Tim Lawrence. Dat is een boek over de discocultuur en liefde op de dansvloer. Vooral de titel zou hen mogen inspireren.

 

Kwestie van het gat in onze cultuur te dichten: wie of wat wordt schromelijk onderbelicht?

In Gent is er heel wat DJ- en selectortalent dat niet voldoende aandacht krijgt. Selectors maken oeuvres van platen die gaan van selecties pop- en rockmuziek tot Japanse groove. Dat is een toffe scene, maar ze krijgen in onvoldoende mate een forum om te spelen.  

 

Welk citaat zou uw autobiografie mogen inleiden?

‘Last night a DJ saved my life’. Dat is een klassieker, maar ook de titel van een boek. Door dat boek te lezen kreeg ik veel bewondering voor muziekcultuur, ook al werkte ik al in de winkel. Het biedt een alternatieve kijk op de muziekgeschiedenis door de ogen van DJ’s.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen