I don’t stink so.

Schamperlab

Binnen enkele weken is het weer zover: je favoriete idyllische plekjes in Gent worden omgetoverd tot gevaren voor de neus en de nuchtere maag. Van ’s ochtends tot ’s avonds laten tal van studentenclubs hun volgelingen letterlijk dopen in organische sappen en brouwsels.

Naast de vetzakkerij waar de studentendopen bekend om staan, hebben ze ook een hoger doel: een soort lijm vormen tussen alle personen die op hete kolen zitten om deel uit te maken van de kring die ze hebben uitgekozen. De ene kring kiest voor de slogan 'hoe vettiger, hoe prettiger', terwijl de andere zich comfortabeler voelt bij het overslaan van de doop an sich en liever gezellig thee drinkt en koekjes eet. De arme stakkers die zich toch laten hebben overtuigen in een dronken bui ('kom, we schrijven ons in, dat gaat grappig zijn!’), wil ik een hart onder de riem steken en wat tips & tricks meegeven om de komende maanden te overbruggen, zodat menig student toch nog aan een lief geraakt dat geen last heeft van een chronisch verstopte neus. Want oh boy, na een lookbehandeling kan je wel eens lekker uit je bek stinken. Je hebt natuurlijk nog wel enkele weken de tijd om je te bedenken, maar voor zij die resoluut overtuigd zijn van hun nakende lidmaatschap: let’s go!

’t Is alom geweten: look is een populair middel om nieuwe leden mee te bewieroken. Niet alleen het laten opeten van pure looktenen is populair, maar ook het fabriceren van een schuimige lookpoedershampoo of het bestuiven van schachten met lookextracten. Stinky winky, inderdaad. Eigenlijk zijn de dopers ook ware fashionista’s met een goed hart, want ze doen je een haarbalsem cadeau waar je nog weken van kunt genieten. Look heeft immers enkele bijzondere eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid, dus vergeet niet je schachtentemmer achteraf te bedanken. Maar wat zijn nu precies de werkzame stoffen die knoflook zo interessant maken voor ons lichaam? 

In knoflook vinden we in de eerste plaats vitamine B1, B6 en C. Daarnaast bevat look vooral heilzame stoffen zoals allicine en diallyldisulfide (DADS). Diallyldisulfide zorgt ervoor het lichaam beter ijzer opneemt en dat helpt dan weer om allerlei ziektes te voorkomen die te maken hebben met ijzertekorten. In look is ook een hoog gehalte aan allicine (zwavelverbinding) aanwezig, een stof die de meeste gezondheidseffecten verklaart. Knoflook staat erom bekend het immuunsysteem een flinke boost te geven.

Door Sofie Schietecatte

Zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat een dagelijks supplement het aantal verkoudheden en griepjes met 63% kan doen afnemen in vergelijking met een placebomiddeltje. De knoflook en de ui zijn familie en hebben hierdoor een vergelijkbaar inwendig bacteriedodend effect. De teentjes look die je dus zal verorberen, zijn een plantaardig antibioticum die je helpen om vieze beestjes inside te doden. Bovendien bevat knoflook ook antioxidanten die beschermen tegen celschade en veroudering. Toch maar mooi meegenomen. Maar wat met de medemens die dagenlang je slechte adem moet ruiken? Waarschijnlijk zit je in de aula plots met minder volk om je heen ... Not to worry!

DIY bad breath remedy

Tegen de knoflookgeur kun je peterselie eten of peterseliethee drinken. Als je geen fan bent van dit groene goedje, kan je ook gaan voor de minder gewaagde hulpmiddeltjes zoals groene thee, muntthee of verse citroenthee.

DIY anti - smelly - jelly

Wat met de talloze bad (smell) hair days? Er bestaat helaas niet iets zoals een anti-smelly-jelly, daar moeten we eerlijk in zijn. Wat blijkbaar wel zou helpen is het haar herhaaldelijk insmeren met arganolie. Arganolie bevat vitamine E en anti-oxidanten die helpen de bovenste huidlaag te verzorgen en de talgproductie te controleren. Een masker van pure arganolie zou ervoor zorgen dat het haar zich sneller herstelt en een mooie glans vertoont. Een maskertje leggen, 20 minuten laten intrekken en daarna weer uitspoelen, is de boodschap. 

Voor zij die iets gewaagds willen is er de DIY-bananenshampoo. Die is gewoon bij Lush te koop, maar als je hem zelf wil maken, kan je volgend recept eens uitproberen. Benodigdheden: een blender, een zeef, shampoo en een potje om het in te doen. Blend je bananen behoorlijk lang (8 min) zodat we geen stukken banaan in ons haar terugvinden. Als alles geblend is, haal je het best nog eens door een zeef zodat het goedje meer een gladde crème wordt. Vervolgens meng je de bananen (3/4) met wat shampoo (1/4) met een bloemige geur en doe je het in een potje dat je in de frigo bewaart.  

Om een conditioner-variant te maken, plet je een banaan en voeg je twee eetlepels kokosnootmelk toe, een eetlepel kokosnootolie, en twee eetlepels honing. Alles goed blenden tot een smeüige massa, vervolgen inmasseren in je haar en het 30 minuten laten intrekken. Nu enkel nog goed uitspoelen en het haar nadien wassen met shampoo. 

DIY Detox

Bij de jaarlijkse dopen horen natuurlijk ook de beruchte cantussen waarbij de lever wel wat extra werk moet leveren. Even ontgiften en ontgisten is dan misschien wel een goed idee. Geen nood, het is niet nodig om een dramatische detox te doen zoals de callboys dat deden met hun wekelijkse stop bij meneer de darmreiniger (weet ge nog?).

De boodschap? Gember, gember, en nog eens gember. Het is immers een heel natuurlijk en effectief middeltje tegen spijsverteringsproblemen die vooral te danken zijn aan de gingerolen die het hoofdbestanddeel vormen van verse gember.

Ik hoor het jullie denken: met alle chinezen, maar niet met den deze ... Of wel? De wortel wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en was een populair middel om allerlei kwalen te bestrijden. Later bleek het ook wetenschappelijk gezien effectief te zijn. Ook interessant is dat er na tientallen pinten op de doopcantus ’s anderendaags wel eens duizend bommen en granaten zullen afgevuurd worden op de koten van menig student ...  Een gemberdetoxje helpt om intestinaal gas te verdrijven en werkt rustgevend voor de maagwand. Je kan gember ook uitwendig gebruiken om te ontsmetten, pijn te stillen en koorts te weren. 

Om de gemberdetox te bereiden, snijd je de gember (een halve knol) in blokjes en de citroen (2) in schijfjes en voeg je alles samen in een kom met heet (maar niet kokend) water. Laat afkoelen en laat het vervolgens 24 uur trekken in je koelkast voor gebruik. Niet meer twijfelen en jullie vooraad inslaan, zou ik zeggen!

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen