Vooruitblik festivalzomer: Copacobana

Je komt achter je stapel boeken vandaan en kruipt uit het donkere krocht waar je wekenlang verbleef. Verward stap je naar buiten, de wind door je haren en de zon op je gezicht. Je staat nog wankel op je benen en vraagt je af wat te doen met je herwonnen vrijheid. Copacobana is het antwoord.

Voor de meeste studenten lijkt het op dit moment nog een eeuwigheid, maar binnen iets meer dan een maand is ook dit academiejaar weer verleden tijd. Voor het achtste jaar op rij kan je bij het Copacobana-festival terecht om de zomervakantie op gepaste wijze in te zetten. Copacobana is een mengeling van alles waar Gent voor staat, in festivalvorm gegoten. Steunend op vrijwilligers, vindt in het Rozebroekenpark drie dagen lang een hele resem aan optredens plaats. Wat begon als een barbecue met wat concerten, groeide uit tot een heus festival: met vijf podia en een heleboel randanimatie ligt de focus niet enkel op muziek, maar komen ook audiovisuele en podiumkunsten aan bod. De gezellige en veelzijdige huisstijl van het festival zet zich verder in de aankleding. Zelfs al zou je alles haten wat nog maar in de buurt komt van muziek, dan is de sfeer die er hangt alleen al de moeite om eens langs te slenteren. Bovendien is het volledig gratis. Geen excuses dus.

 

Blackwave

Eén van de muzikale groepen die het meest in het oog springt, is het hiphopduo Blackwave. De jonge Antwerpenaren brachten onlangs hun eerste EP 'Mic Check' uit, waarvan de single ‘Big Dreams’ ondertussen in de afspeellijst van verschillende radiozenders pronkt. Ze brengen met jazzy invloeden doorspekte nummers, die ondanks de old school vibe die er mee vervlochten is, nooit afgeleefd klinkt – wel integendeel. Beatbakker Willem Ardui en rapper Jaywalker worden namelijk  ondersteund door drie muzikanten, die ook live voor de instrumentale meerwaarde zorgen die de groep onderscheidt van rappers met een soortgelijke sound. Sowieso checken, die mannen.

 

London Afrobeat Collective

Totaal verschillend, maar geen haar minder aanstekelijk is de funk afkomstig van het London Afrobeat Collective. De Britten brengen afrobeat zoals Fela Kuti (zo wat de uitvinder van het genre) hem zelf graag zou horen, en maakten vooral naam met hun livereputatie. Een aantal jaren geleden stonden ze nog op Glastonbury, binnenkort is het dus aan het Rozebroekenpark.

MEIS- Jotka Bauwens

Jef Van der Burght


Dit theaterstuk valt onder het (grote en veelzijdige) aanbod van podiumkunsten van Copacobana. Met MEIS raakt Jotka Bauwens het genderthema aan. Met 10 dansers – vijf vrouwen, vijf mannen - onderzocht ze het vrouwelijke en mannelijke bewegen. Het stuk is een intense beleving en wordt begeleid door de geweldige muziek van Koen Quintyn

Copacobana vindt plaats van 30 juni tot 2 juli. Voor meer info: www.copacobana.be

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen