'Paul Formol'

Afscheidsinterview professor Simoens

Professor Paul Simoens van de faculteit Diergeneeskunde heeft zijn laatste lessen Anatomie gegeven. Na een carrière van meer dan veertig jaar gaat hij op pensioen. Zijn plan? "Een sabbatical nemen. Ik heb nooit rust gehad. En daarna mijn tuin onder handen nemen", lacht hij.  

Paul Simoens

Prof. Simoens komt uit een boerenfamilie. Het was van kinds af zijn droom om met dieren te werken. Zijn vakantie als assistent offerde hij op om aan andere studenten practica te geven. "Het is een roeping", oreert hij zelf. "De materie is eindeloos fascinerend. Ik heb even goed leeuwen en walvissen, tot en met een narwal kunnen open snijden." Met haar eigen campus in Merelbeke is de faculteit betrekkelijk klein. Simoens had dan ook de reputatie om een heel aanspreekbare professor te zijn. "Dat contact met de jonge mensen ga ik wel missen", geeft hij toe.  

"De vroegere generaties waren zeker handiger"

Dierbare studententijd

Zelf heeft hij nooit praktijk gedaan. "Ik heb geen individuele dieren genezen - misschien drie - maar er zeker honderden dood gedaan. Dat klinkt misschien raar, maar daardoor heb ik duizenden jonge dierenartsen kunnen vormen." Simoens heeft het onderwijs steeds zien verbeteren. "Toen wij student waren, hadden wij hoogstens wat dia's op het einde van de les. Nu heb je alles in kleur, en is de infrastructuur overal goed uitgebouwd. Toch zijn niet alle vaardigheden er door technologie beter op geworden. "De vroegere generaties waren zeker handiger. Er was ook meer kans om in de microscoop te kijken, en meer ruimte om in de snijzaal te kunnen volgen. Nu gebeurt dat allemaal in grote groepen."

"Ik heb dat echte studentenleven nooit gekend"

Veranderingen zijn niet altijd positief, vindt Simoens. "Als er iets het studentenleven fnuikt, dan is dat het semestersysteem. Er is gewoon minder tijd voor evenementen, vandaar dat ik altijd verschiet dat er in studentenkringen nog zo veel leeft. Ik heb dat echte studentenleven nooit gekend. Ik vraag mij soms af hoe ze het doen. De leerstof is gewoon geëxplodeerd in de loop der jaren. Wij hadden een gans jaar. Een maand blok, en dan was het examenweek. Het semestersysteem verdeelt alles in blokjes." Simoens vindt boven alles het overzicht belangrijk: "Elke dierenarts moet een brede kennis hebben." Toch beseft hij dat dat niet meer zoals in het verleden is. De oudere generaties waren all-rounder. "Wat wel is gebeterd, is de vaardigheid om wetenschappelijke kennis op te zoeken. Vroeger was een thesis vrijblijvend. Sinds 1992 is dat verplicht geworden. We moeten de studenten wapenen tegen de toekomst die ze nog niet kennen." 

It's a ladies' world

Dat de toekomst grotendeels vrouwelijk is geworden, valt aan de faculteit Diergeneeskunde niet te ontkennen. We zien tussen de horden meisjes maar af en toe iemand van het mannelijk geslacht. Simoens vindt die evolutie niet problematisch. "Vrouwen hebben vaak een zorgend karakter. Bovendien hebben mannen nog vaak een kostwinnersideaal." De mythe van de goed betaalde dierenarts is volgens professor Simoens achterhaald. "Dierenarts worden is niet kiezen voor het grote geld", geeft hij mee. Wel zijn de praktijken nu beter georganiseerd. Dat is volgens Simoens een derde reden waarom vrouwen de studie aantrekkelijk vinden. "Klinieken, met mogelijkheid van deeltijdse arbeid, maken een gezinsleven mogelijk." 

Toelatingsexamen? 

"De studies zijn loodzwaar, dat is een feit", geeft professor Simoens toe. Of er dan niet beter gescreend moet worden in de vorm van een toelatingsexamen? Dat vindt Simoens een vreselijk idee. "Laat iedereen maar beginnen, en selecteer in het eerste jaar. Wij zijn een faculteit met een van de laagste slaagcijfers, maar ik heb het liever zo. Bovendien lokken we tot 20 % studenten uit Nederland, die door de numerus clausus niet in eigen land kunnen studeren wat ze willen worden." Prof. Simoens wil hen graag de kans geven. "Nederlandse studenten zijn taalvaardiger en mondiger. Zij beïnvloeden onze Gentse studenten op een goede manier. Ik krijg regelmatig commentaar van Nederlandse dierenartsen dat ze graag Belgische dierenartsen aannemen omdat die goed voorbereid zijn."

"Nederlandse studenten zijn taalvaardiger en mondiger dan Vlaamse studenten"

Geen stadsrat

Over eigen bodem is Simoens niet zo positief. Zo vindt hij Gent "een afschuwelijke stad." Naar eigen zeggen gaat hij nooit naar de stad en koopt zijn vrouw zijn kleren. Wat Simoens dan juist storend vindt? "De vervallen huizen, putten in de straat, lekkende goten. De-pri-me-rend. De natuur is mijn lang leven." Simoens - in een ander leven ook nog boswachter - overweegt nog te verhuizen naar groenere streken. "Misschien wel naar Limburg, of zelfs Frankrijk. Al willen mijn vrouw en ik er ook zijn voor de kleinkinderen." 

"Ik wil nog wel verhuizen naar Limburg, of zelfs Frankrijk"

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Wij gaan u missen Professor Simoens! U hebt zoveel passie voor uw vak en het lesgeven, het was leuk om u lessen te mogen volgen.

Bericht: 
Prof. Simoens, samen met Prof. Lauwers: we hebben de beste proffen ooit gehad!

Bericht: 
de faculteit zal een prominente , excellente professor verliezen. Professor Simoens was een aangename en aanspreekbare professor. Een voorbeeld voor andere professoren . Geniet maar van uw pensioen. Dubbel en dik verdiend.

Bericht: 
Geachte Professor Simons, Ik ben de vader van een van die mondige Nederlandse studenten. Mijn dochter sprak en spreekt lyrisch over de enthousiste en inspirerende wijze waarop u college geeft. Uw colleges hebben haar enthousiasme voor het vak dierenarts verder aangewakkerd. Ik wil u hiervoor hartelijk danken. Met vriendelijke groeten Kas Maessen

Bericht: 
Veel plezier verder! U was een enorm voorbeeld voor velen! Groeten, Delphine anno 2004.

Bericht: 
Ja, zie dat maar eens op te volgen. Geniet van het tuinieren Paul!

Bericht: 
We nemen afscheid van een coryfee binnen de diergeneeskunde! Bedankt professor Simoens voor uw tomeloze inzet!

Bericht: 
Het moet Pol Formol zijn natuurlijk. Zoals Pol & Suck. Man man man.

Bericht: 
Bedankt voor de inspiratie en de ezelsbruggetjes die zijn blijven hangen

Bericht: 
Anatomie was een groot en lastig vak , vaak uren zwoegen om al die namen te kunnen onthouden. Achteraf pas beseft dat die uren de moeite waard geweest waren en echt wel noodzakelijk.Tot op heden nog dagelijks nodig in de praktijk.... Gelukkig werden de lessen gegeven door een zeer enthousiaste professor . Bedankt hiervoor.

Bericht: 
Het gaat u goed professor, bedankt voor de inzet!

Bericht: 
Paul steeds de eerste met de fiets vanuit het St Pieters station, steeds op de 1ste rij in deels, steeds de 1ste van het jaar enz. Doch steeds gewoontjes, niet hautain en vriendelijk met zijn jaargenoten. Tof en fier om in zo'n jaar (promotie 1976)te zitten met Patrick De Backer, Lieven De Zutter en andere "krakken" zoals Paul. Bedankt Paul en ad mulo's annos!

Bericht: 
Beste Paul, het is voor jou nog te vroeg om te gaan tuinieren . Jouw soort moet nog minstens 10 jaar doorgaan. Entoesiasme en gedrevenheid zijn parameters die studenten het beste waarderen van een prof. Groetjes en geniet ervan. Guido

Bericht: 
Beste professor, Wij zijn altijd de eerste op den dienst en als ik in de gangen loop passeer ik altijd eerst langs uw bureau. Altijd maar bezig voor uw studenten of de faculteit!! Het was een plezier om voor u te werken vooral omdat je mij als poetsvrouw altijd het gevoel gaf dat ik bij de dienst hoorde. Ik hoop dat je nu eindelijk gaat kunnen genieten vd natuur en de fotografie en natuurlijk van uw gezin. Bedankt voor alles en dit is geen afscheid maar tot ziens. Ps ik zal zorg blijven dragen van het museum!! Mvg Sandra

Bericht: 
Bedankt Professor omdat wij indertijd je ezel mochten gebruiken in een betoging tegen de 10000. Alleen een ezel betaalt 10000 frank was onze slogan.

Bericht: 
Ik verschiet me n beetje n ongeluk daar u voor mij in mijn hoofd n forever young professor bent gebleven en sowieso altijd zal zijn , gemotiveerd en gedreven , steeds enthousiast , ik kon echt mijn ogen uitkijken op uw preparaten! Ik wens u nog vele mooie gedreven jaren

Bericht: 
Beste Professor Simoens Hartelijk dank voor uw tomeloze inzet en bovenal de vriendelijkheid waarmee u met iedereen omging. We wensen u nog zeer veel schitterende jaren in goede gezondheid. Steeds welkom in Moerbeke-Waas. Tresemiek en Paul

Bericht: 
Beste prof Simoens, beste Paul Dit was initieel mijn aanzet van mails naar u ivm "vraagjes". Deze vraagjes werden altijd met veel enthousiasme beantwoord. De nodige literatuur gegevens werden altijd meegegeven. Ons boek hoofdstuk over beeldvorming en orthopedie paard kon dank zij u rekenen op een foto van een schitterend skelet vergelijk ruiter/paard. Onze laatste vragenronde was ivm vascularisatie van en rond de wervelkolom. Ik ben met u door uw museum gegaan, heb tot mijn absolute verbazing de meest schitterende plastificatie preparaten gezien, overgoten met een schitterende enthousiaste uitleg. Geen moeite was teveel om er tijd voor te maken, ondanks je drukke agenda! Het ga u goed! Geniet nog lang van de natuur en uw tuin! Kathelijne

Bericht: 
Geachte Professor, Ik ben afgestudeerd in 1999. Ik wens U te bedanken voor de toen voor mij zeer begeersterende lessen die U heeft gegeven. Het examen algemene anatomie was toen nog mondeling met tekeningen. Dit lukte zeer goed met een 18/20 als gevolg. Echter het jaar erna volgde het meerkeuze examen. Dit was voor mij een teleurstelling. Ondanks dit feit was ik toch geslaagd... Meerkeuze ligt mij niet. Ik wens U het grootste respect toe. U was voor mij de beste en meest enthousiaste professor. U blijft mij bij. Met zeer respectvolle groeten. Wouter Thienpont. Dierenarts FAVV

Bericht: 
You changed my life!!!

Bericht: 
Een toevallige ontmoeting mag je nooit uit de weg gaan en zo leerde ik deze grote meneer onlangs kennen ... Het lesgeven blijft in de genen,..zo heb ik op een paar ontmoetingen al veel bijgeleerd over bloemen, planten, de wilde dieren in onze buurt. Ik denk dat ik uren zou kunnen luisteren hoe hij met passie praat.,.... De vele positieve commentaren hier zijn meer dan terecht !!! Spencer, pi-nuts Gent

Reactie toevoegen