Wetenschapskort

YouTube is the bomb

Jarenlang werden ze onder topgeheim in kluizen bijgehouden, maar nu staan de beelden van meer dan 200 atoomtesten door de Verenigde Staten tussen 1945 en 1962 gewoon op uw geliefkoosde filmpjessite. De testen werden telkens met meerdere camera’s vastgelegd, wat zo’n 10 000 filmpjes als resultaat oplevert. Een deel daarvan werd inmiddels van onder het stof en uit hun blik gehaald. De analoge films worden digitaal gekopieerd alvorens ze volledig ontbonden zijn. Er wordt gehoopt dat de beelden op YouTube afschrikwekkend zullen werken: wie ziet hoe krachtig de vrijgekomen energie is en hoeveel zo’n atoombom kan vernietigen, zal hopelijk niet bereid zijn om zelf ooit atoombommen in te zetten.

Leven na de dood

In Canada werden vier patiënten op intensive care - die niet meer gered konden worden - losgekoppeld van de apparaten die hen in leven hielden, terwijl onderzoekers hun hartactiviteit, bloeddruk, zuurstofniveau in het bloed en hersenactiviteit bijhielden. Bij drie patiënten viel de hersenactiviteit al weg voor het hart stopte met kloppen, maar bij de vierde werd tot tien minuten later nog activiteit in de hersenen gemeten. Er werden deltagolven vastgesteld, een soort hersengolf die aanwezig is wanneer we diep slapen. Aangezien de bloedcirculatie al gestopt was, is er nog geen verklaring gevonden voor de hersenactiviteit. Het aantal onderzochte patiënten is klein en dus mogen de resultaten niet veralgemeend worden, al is het wel een belangrijke ontdekking die vraagt om vervolgonderzoek.

Spinnen spannen de kroon

Spinnen zijn talrijk aanwezig op deze planeet, maar nagaan hoeveel ze eten is niet zo eenvoudig. Ze leven vaak op verborgen plaatsen en zijn overdag niet erg actief. Toch is er nu een schatting naar de eetlust van onze lieve vriendjes: spinnen zouden jaarlijks zo’n 400 tot 800 miljoen ton prooidieren verorberen. Om je een idee te geven hoeveel dat is: mensen eten jaarlijks zo’n 400 miljoen ton vlees en vis. Het grootste deel van hun voeding bestaat uit insecten, maar de grotere tropische spinnen lusten ook al eens graag een kikker, slang, vogel, vleermuis of vis. Spinnen dragen zo hun steentje bij aan het behoud van het evenwicht in de natuur, maar 'Circle of Life' is meer dan alleen een Disneyliedje: spinnen worden zelf ook gesmaakt door heel wat organismen.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen