Lezersbrief: Comac polariseert studenten politieke en sociale wetenschappen

Wat te verwachten tijdens een les: partijpolitieke propaganda

“Een politieke wetenschapper moet de politiek op zo’n objectief mogelijke manier kunnen bestuderen”, zo zette Carl Devos het academiejaar 2016-2017 in. Vandaag was deze objectiviteit echter ver zoek. Mag een student politieke wetenschappen niet verwachten dat hij de mogelijkheid krijgt om de vaardigheden te verwerven om politiek objectief te studeren? Studenten die pogen de lessen aandachtig te volgen weten een aankondiging voor een studentenactiviteit hier en daar zeker te smaken. Aan een resem stunts van (extreem-)linkse studenten die een mars voor solidariteit komen propageren aan de hand van een interactieve politieke actie en vervolgens diens lestijd te ontnemen, hebben zij zeker géén boodschap.

Rechtstaan, slogan scanderen, filmen. Normale gang van zaken?

Een aantal verenigingen komen hun komende evenementen aankondigen, reeds vijf minuten passeren ... Vervolgens komt Comac aan de beurt. Iedereen kent het wel: Comac met hun partijpolitieke propaganda. Maar deze keer gingen ze een stapje verder: in plaats van slechts hun evenement aan te kondigen, wou men weten of de aanwezigen het al dan niet eens waren. Aanvaardbaar, maar bovendien vroeg men aan de aanwezigen om recht te staan en de populistische slogan “Solidariteit kent geen grenzen, vluchtelingen zijn ook mensen” te scanderen. Waarop enkele studenten terug gingen zitten. De kers op de taart? De hele zaal wordt (zonder enige vorm van toestemming) op beeld vastgelegd en voorts gaat hun Facebook- en Twittertrein. Ook de mensen die liever niet deelnamen zijn overduidelijk herkenbaar in het filmpje en worden de mogelijkheid tot neutraliteit ontnomen. De mensen die niet akkoord waren of simpelweg niet wensten deel te nemen, kregen geen kans om de zaal te verlaten.

Een andere mening = geen hart

Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, maar er zijn ook mensen die graag objectief blijven. Die noch links, noch rechts zijn. Het is niet omdat je blijft zitten dat je in een bepaald hokje hoort. In plaats van de dialoog te durven aangaan, stelt men dan bijzonder rigide: “Iedereen die akkoord is met Theo Francken heeft geen hart, iedereen die geen mening heeft ook voor mijn part”. Een andere mening blijkt een slechte mening te zijn. Enige vorm van tegenspraak blijkt moeilijk te liggen bij sommige leden van Comac. Intolerantie onder de zelfverklaarde toleranten. Elke student heeft naast recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op het vrijwaren van zijn neutraliteit.

Ondergetekend student politieke wetenschappen Jan Vanhove, tevens NSV!'er.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Het is precies weer heel makkelijk voor extreem-rechtse bewegingen om tolerantie te gaan verkondigen als het hun uitkomt. Iedereen moet anders bij hun op de schop tenzij ze op hun zere kleine teentjes zijn getrapt en dan eisen ze plots begrip voor hun standpunten. Neen Jan, we moeten niet tolerant zijn voor de intoleranten (en u snapt heel goed op wie ik doel).

Reactie toevoegen