DIY Drag

In de schaduw van RuPaul

Professioneel make-upartiest (MUA) zijn, het is een job als een ander. Of toch niet? Als u bij het zien van de cover en de foto's op deze pagina denkt 'Kan ik dat ook?' dan is het antwoord waarschijnlijk 'neen'. Wilt u toch proberen, dan is het mogelijk nuttig om de tips hiernaast te lezen.

Drag make-up is immers niet zomaar wat poeder op je neus deppen. Er komen plamuurmessen, pritt, en andere rare substanties aan te pas. Gelukkig hadden we voor de gelegenheid hulp van een professionele MUA, Tom Vandewalle. Hij nam onze Chef Wetenschap voor deze editie onder handen, met het gekende resultaat tot gevolg. Tom is zelf al meer dan tien jaar bezig met make-up en is een volledige autodidact. Dat betekent dat hij nooit een opleiding heeft gevolgd en dat ervaart hij niet als een beperking. "Door veel te experimenteren bouw je ervaring op. Bij mij begon dat op weekend in de Ardennen. Het opzet was een verkleedpartij waar mannen vrouwen moesten zijn en vice versa. Een bevriende professionele schminkster heeft mij toen de knepen van het vak geleerd. Op den duur heeft zij gezegd dat ik al beter was dan zijzelf" (lacht).

"Tutorials maken is een job op zich" 

Van het een kwam het ander, en ze bouwden samen een professionele studio uit: Bonnie & Clyde Studios. De vraag naar professionele make-up is volgens Vandewalle enorm. Samen bezoeken ze alle Europese mode-events en sporadisch eens een event in de VS. "Ik ben niet zo competitief ingesteld", vertelt Vandewalle. "Ik kick er bijvoorbeeld niet op om bekende mensen te maquilleren." Door boeken te lezen en tutorials te kijken, leert Vandewalle nog continu bij. In zijn vrije tijd maakte hij ook al filmpjes, maar het kwam nooit in hem op om daar iets mee te doen. Zelfs nu gaat zelf tutorials ineenknutselen hem te ver. "Het is een job op zich. Dat zou te veel tijd vragen."

Het zotste wat hem als MUA-artiest al overkomen is? "Ooit nam ik deel aan een fotowedstrijd, georganiseerd door de MUA van de clip 'Thriller' van Michael Jackson. De opdracht was om een look te creëren, geïnspireerd op die clip, en ik heb daar dan mijn eigen versie van gemaakt. Van alle inzendingen in de wereld heb ik uiteindelijk die wedstrijd gewonnen." 

DIY DRAG

5 tips

1. Goed scheren, zeker als u goed voorzien bent van baardgroei. 

    Ook stevige wenkbrauwen kunnen problemen vormen. 

2. Werk van boven naar onderen. Poeder is immers onderhevig aan zwaartekracht. 

3. Sissy that walk! Probeer zo vrouwelijk mogelijk te lopen, maar overdrijf er niet mee. 

4. Zorg dat de overgang van hoofdhuid naar pruik goed gecamoufleerd is. 

5. De transformatie is pas geslaagd bij een nieuwe identiteit, en dus een nieuwe naam. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen