On the origin of

De wereld van Kina

Sommigen kennen het van de aankondiging op Tram 1 aan de halte ‘Verloren Kost’, anderen hebben er nog nooit van gehoord, maar ‘De wereld van Kina’ is één van de negen Gentse musea. Wat voor museum is het en vanwaar komt die vreemde naam nu precies?

Wereld van Kina

‘De wereld van Kina’ is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren, dus vandaar ook de naam: Ki-Na (kinderen en natuur). Deze naam dateert pas sinds 2003, maar het museum zelf is een van de oudste van Gent. In 1922 al, besliste het gemeentebestuur om een plaats op te richten om jongeren warm te maken voor natuurwetenschappen. In 1924 opende vervolgens het ‘Schoolmuseum’ met verschillende verzamelingen opgezette dieren, fossielen, stenen, gedroogde planten en zeewieren. Rond het museum zelf werd een heemtuin ingericht, die meteen ook de eerste was van België en Nederland. In 1960 werd het museum gereorganiseerd en verplaatst naar de huidige locatie aan de Sint-Pietersabdij. 

Huisje, tuintje, kindje

Dit kindermuseum bestaat uit twee delen: het Huis en de Tuin. Het Huis is het museumgebouw aan het Sint-Pietersplein met daarin de collecties insecten, opgezette vogels, gesteenten en fossielen. Ter herinnering van het oorspronkelijke doel van het museum hangt nu nog steeds een bordje met de oude naam aan de ingang aan het Sint-Pietersplein. Het tweede deel, de Tuin, ligt wat verder in Gent: aan het Berouw 55. De tuin bevat meer dan 1500 soorten planten, grassen en bomen (een waar paradijs voor elke biologiestudent) en is een volledige reconstructie van de oorspronkelijke, oudste heemtuin van de lage landen. Voor wie houdt van natuur en een groen en vredevol plekje zoekt in Gent, is de tuin zeker een aanrader!

De Fopspeenboom

Er zijn verschillende exotische planten in de Tuin, maar toch is een die er uitspringt: de Fopspeen- of de Tuutjesboom. Dat is een zwarte moerbeiboom die (zoals de naam het al zegt) volhangt met fopspenen. Het concept komt overgewaaid uit Zweden en Denemarken, waar jonge kinderen aangemoedigd worden om hun fopspenen op te hangen in een boom en te stoppen met tutten. Het idee werd ook in Gent geïntroduceerd en groeide uit tot een sociaal project waarbij de buurtbewoners en de scholen uit de omgeving betrokken werden. Elk jaar wordt er op vrijdagnamiddag in de Sinterklaasperiode een evenement georganiseerd waarop de kinderen uit de buurt hun fopspenen komen ophangen in de tuin van de Wereld van Kina. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen