Le Tout Nouveau Président

In 2016 was de politieke wereld in de ban van de Verenigde Staten, maar komende lente wordt het ook dichter bij huis heel spannend. Frankrijk kiest een nieuwe president, en voorlopig weten we enkel dat zijn of haar naam niet Sarkozy of Hollande luidt.

Le Pen

In de voorverkiezingen wist François Fillon rechts de meeste hartjes voor zich te winnen en Benoît Hamon werd de grootste linkse rakker. Onafhankelijken Macron en Mélenchon strijden ook nog mee, maar velen zien Marine Le Pen als de belangrijkste uitdager van de klassieke orde. U vraagt zich vast af wat de Franse jeunesse en Google Translate daarvan vinden.  

In Frankrijk is er geen opkomstplicht. Gaan jullie stemmen?

Inès (20): “Ik ga zeker stemmen. Ik weet nog niet of er een kandidaat zal zijn die mij echt ligt, in het slechtste geval stem ik blanco. Dat is niet hetzelfde als onthouding. Het toont dat er interesse is, maar dat je gewoon geen goede kandidaat gevonden hebt.”

Stéphan (25): “Ik ga ook stemmen, waarschijnlijk op Hamon (Parti socialiste), omdat ik mezelf wel kan herkennen in zijn programma en ik vind dat het goed steek houdt. Hij toont een andere kant van de socialistisch partij dan het vorige bewind, dat vind ik goed.”

Gabriel (19): “Ik wil ook graag stemmen, maar ik heb echt geen idee op wie. Al zeker niet Le Pen. Ik weet niet wie er nog in de running zal blijven, dus ik zie wel wie overblijft.”

Zouden jullie zeggen dat jullie geïnteresseerd zijn in Franse en internationale politiek, of eerder niet?

Inès: “Internationale politiek niet echt, nee. Aan de Amerikaanse politiek kan je niet echt onderuit omdat je er bijna mee gebombardeerd wordt, maar ik neem er zelf geen initiatief voor. Met de politiek in mijn eigen land was ik tot voor kort zelf ook niet bezig, omdat ik nog nooit gestemd had. Nu ik kan gaan stemmen volg ik het wel.”

Stéphan: “Ik volg het zeker op de voet. Ik denk dat in heel Europa deze generatie de actualiteit en dus ook de politiek meer begint te volgen, ook door sociale media. Het is nu veel gemakkelijker om zowel in binnen- als buitenland de laatste ontwikkelingen te volgen.”

Gabriel: “Ik volg het wel een beetje, ondanks het feit dat ik zelf niet echt geïnteresseerd ben. Ik vind het moeilijk om mijn mening er dan ook over te geven, aangezien ik niet echt een duidelijk standpunt heb. Maar met sociale media, vooral Facebook, is het inderdaad veel makkelijker om er iets over te leren. Aan de Amerikaanse verkiezingen kan je inderdaad niet onderuit, die waren overal.”

Macron
 

Opkomst centrumpartijen

Wat zijn de meningen over de huidige kandidaten? Hebben jullie een bepaalde voorkeur, of een voorspelling wie zal winnen?

Inès: “Ik heb nog niet alle programma’s kunnen lezen, maar ik denk niet dat er het typische ‘rechts versus links’ komt. Ik denk echt dat het deze keer helemaal anders zal liggen. Naar mijn mening zal het Macron (onafhankelijk ‘En Marche!’) tegen Le Pen (Front National) worden. Le Pen heeft heel veel aanhang die alleen maar lijkt te vermeerderen tijdens de verkiezingen en Macron deed er goed aan zich los te scheuren van de socialistische partij. Dat leverde hem veel stemmen. Dat is wel een heel nieuwe situatie in Frankrijk.”

Stéphan: “Ik denk ook dat het een uitzonderlijke situatie wordt. We hebben nog nooit een centrumpartij gehad die overheerste zoals nu met Macron. Op dit moment hebben we ook een heel sterk extreemrechts, wat volgens mij ook veel te maken heeft met protest, een stem tegen het establishment. Vroeger werd extreem rechts eerder gedemoniseerd. Wie ervoor stemde durfde het amper toe te geven. Nu is dat niet meer zo, ze hebben zich echt geïnstalleerd in het politieke leven.”

Inès: “Dat vind ik niet, volgens mij heeft extreemrechts nog altijd zo’n slechte naam. Ik heb dat nog nooit iemand horen toegeven.”

Gabriel: “Ik heb nog niet echt een keuze, sowieso al niet extreemrechts en ik ben ook niet echt een socialist. Ik vind een voorspelling maken op dit moment ook heel moeilijk, vooral omdat het een heel andere situatie is dan normaal.”

Frexit?

Wat denk je is de reden is dat extreemrechts zo sterk is geworden in Frankrijk?

Inès: “Ik denk dat het te maken heeft met de omstandigheden van deze verkiezingen en misschien ook de campagne die Le Pen gevoerd heeft. Zoals Stéphan al zei zullen er ook best wel wat proteststemmen bij zitten.”

Stéphan: “Wat nu ook anders is, is dat ze minder geïsoleerd zijn. Ze hebben een veel groter netwerk en worden minder langs de kant gezet en gestigmatiseerd zoals vroeger. Een grote groep militanten die achter hen stond zoals bij het klassieke rechts en links hadden ze nooit, tot nu.”

Gabriel: “Ik denk dat ze ook wel focussen op hun populariteit in bepaalde regio’s. In het zuiden bijvoorbeeld, waar meer immigranten zijn, wordt er ook veel meer op extreemrechts gestemd dan in het noorden.”

Vrezen jullie een beetje voor de toekomst van Frankrijk bij deze verkiezingen of hebben jullie eerder hoop?

Inès: “Er gaat sowieso veel veranderen deze keer en dat geeft wel wat hoop, maar in het geval van Le Pen ook wel wat angst. Ik ben echt benieuwd welke kant het uitgaat.”

Stéphan: “Het is inderdaad behoorlijk uitzonderlijk nu, en dat brengt nieuwe ideeën en mogelijkheden naar boven. Dat geeft natuurlijk wel hoop. Het idee van landen op zichzelf zonder de Europese Unie, een volledig nieuwe weg inslaan - dat toont voor mij dat de burger iets te zeggen heeft in de democratie en alternatieven zoekt, wat wel hoop geeft.”

Gabriel: “Ik ben eerder optimistisch en nog niet helemaal overtuigd of deze verkiezingen echt wel zo veel zullen veranderen. Ik hoop van wel. Bij ons is het namelijk al een lange tijd dat gekozen moet worden uit dezelfde politieke ‘salade’ om het zo te zeggen, en in deze generatie begint er een deur open te gaan voor nieuwe actoren. Dat geeft wel hoop.”

"De situatie is behoorlijk uitzonderlijk nu, en dat brengt nieuwe ideeën en mogelijkheden naar boven"

Denken jullie dat Le Pen de verkiezingen kan winnen en dat er sprake zou zijn van een Frexit?

Inès: “Dat Le Pen zou winnen denk ik niet. En zonder haar is de Frexit ook niet echt mogelijk.”

Stéphan: “Ik denk het ook niet. Het zou heel sterk zijn, ik zie het niet gebeuren.”

Gabriel: “Er is volgens mij ook weinig kans dat ze de tweede ronde haalt.”

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen