Life has its own FLAVR

Het is weer bijna zover: de blok! Een moeilijke periode vol twijfel en keuzes maken: hoofdstuk studeren of overslaan? Gezond koken of frieten afhalen? Maar wat als er iemand lekker en gezond in jouw plaats kan koken?

We kennen allemaal al Pizza.be en Deliveroo, maar zij zorgen alleen voor het transport van afhaalmaaltijden. FLAVR is echter een platform dat inzet op verse en gezonde maaltijden, waarvoor hobbykoks zich kunnen inschrijven om te koken voor hun buren. Het principe is simpel: via de website of de app geef je je locatie in en de dag waarop je graag een maaltijd wil bestellen. Je krijgt meteen een lijst van de beschikbare gerechten met de locatie en de prijs erbij. Het grote nadeel is natuurlijk wel dat je het zelf moet afhalen, maar dat kan je nog officieel verantwoorden als ‘een sportieve pauze tussen al dat blokken door’.  Het concept doet ook denken aan Thuisafgehaald.be, maar volgens CEO Alexander Van Laer “focust dat platform voornamelijk op het delen van een extra maaltijd tegen de kostprijs, terwijl FLAVR de gebruikers meer wil bieden, en de hobbykoks ook een centje laat bijverdienen."

Het platform bestaat sinds april 2016 en ondertussen werken al meer dan 360 hobbykoks mee. Legaal is het allemaal oké, maar toch is er kritiek vanuit de kant van de professionele koks die spreken over oneerlijke concurrentie. De hobbykoks hoor je in elk geval niet klagen!

Verhalen van Chefs

FLAVR-chef Jelle uit Gent is maatschappelijk werker, zelfstandig in bijberoep en blogger (www.bloke.be). Sinds september kookt hij ook elke woensdag voor de foodies van FLAVR. “Het idee om mijn gerechten te kunnen laten proeven door anderen sprak mij direct aan. Sinds ik voor FLAVR kook, heb ik al heel wat leuke mensen leren kennen en heb ik tal van kennissen en vrienden over de vloer gekregen die ik in geen tijden meer had gezien.”  

Jelle werkte als 17-jarige als afwasser in een restaurant, maar toen de souschef wegviel, vroegen ze hem om bij te springen in de keuken. Het begon heel klein, maar van het een kwam het ander en stilletjes aan ontwikkelde hij een passie voor koken. “Als ik op restaurant ga, bestudeer ik altijd grondig het gerecht en probeer ik het thuis na te maken." Wat hebben die huisgenoten van hem toch geluk!

"Als ik op restaurant ga, bestudeer ik altijd grondig het gerecht en probeer ik het thuis na te maken" 

Voorlopig houdt Jelle het bij één dag per week ‘hobbykoken’, want daar kruipt heel wat tijd in: “Dinsdagavond sta ik met een volle kar in de winkel en woensdag begin ik rond drie uur te koken.  Ik maak ongeveer vijftien porties en telkens ook een bijpassend hapje of voorgerechtje. Aangezien ik heel vaak dezelfde mensen over de vloer krijg, laat ik ze meestal ook een leuke persoonlijke boodschap na. Als ik daarna een berichtje krijg dat het enorm heeft gesmaakt, is dat het meer dan waard!”

Voor de aankomende examenperiode heeft Jelle één tip: “Ik ben ook student geweest en puur aan de bezetting van de Gentse frietkoten kan je al zien wanneer de blokperiode begint! Volledig te verstaan, want ‘time is knowledge’, maar een simpele en gezonde maaltijd kan je echt wel snel en goedkoop op tafel zetten. Bovendien staan mijn deuren altijd wagenwijd open voor zij die hun examenfrustraties eens willen komen uiten en daarna naar huis willen gaan met een gezonde portie krachtvoer. De pintjes staan overigens altijd koud!”. Dat zullen we onthouden, Jelle! Vooral dat laatste! 

Dre & Seefke uit Eksaarde hebben ook zo hun redenen om te FLAVR’en. Seefke is diëtiste en vindt het heel fijn om te experimenteren met vegetarische gerechtjes of om rekening te houden met intoleranties van mensen en hier alternatieven voor te bedenken. Je kan ook je ei kwijt in de meer klassieke keuken, vertelt Dre, hier kan je ook ergens een moderne touch aan geven door bijvoorbeeld met meer of andere groenten te gaan werken. 

“Bovendien is het een uitstekende manier om nieuwe mensen te leren kennen uit je regio”, vertelt Seefke, en men is ook vaak dankbaar om een lekkere en gezonde maaltijd te kunnen nuttigen zonder er zelf al teveel werk in te hoeven steken. “Ik vind het vooral een aanrader voor mensen die weinig tijd hebben om zelf te koken maar toch gezond willen eten.”

"Bovendien is het een uitstekende manier om nieuwe mensen te leren kennen uit je regio"

Via FLAVR kan eten gewoon snel, maar ook gezond en lekker zijn zonder dat je je schuldig moet voelen over je maaltijd! Handig voor studenten is overigens ook dat je bij je inschrijving een kortingscode krijgt ter waarde van 6 euro waarmee je een proefgerechtje kan bestellen om eens te kijken hoe het je bevalt. Misschien eens proberen tijdens de blok of examens, en anders kan je ook altijd de tip doorgeven aan je mama die beroep kan doen op FLAVR. In de hoop dat ze de maaltijden invriest en meegeeft naar je kot! 

FLAVR-chef Kelly Verborgstadt (van JÖRD catering) heeft reeds een culinaire achtergrond van Hotelschool Ter Duinen tot ervaren Antwerpse keukencreatieveling. “Het is zalig om zo dicht mogelijk met pure producten der aarde te werken”, vertelt Kelly. Voor hem houdt dit seizoensgebonden en ecologisch koken in waarvan je gaat watertanden! ‘JORD’ betekent ‘aarde’ in het Deens en het is dan ook zijn bedoeling om met zijn gerechtjes het publiek warm te maken voor de Scandinavische keuken. FLAVR is ook handig promomateriaal, zo is het mogelijk om via dit medium reclame te maken voor onder andere zijn heerlijke köttbullar. Hmmm, who’s in for some Zweedse balletjes?! Ook voor deze chef is gezelligheid belangrijk, zo kan je bijvoorbeeld ook een maaltijd nuttigen bij hem thuis in Antwerpen. Voor Gentse studenten ligt dat helaas een beetje moeilijker, maar ‘t is wel goed nieuws voor de Antwerpse mensen die niet weten wat te eten 's avonds! De volgende bestelling kan je bij deze culinaire duizendpoot bestellen op woensdag 21 december, ‘check et ut!’

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen