Lijstje

creatieve deconstructie

Kunst kan knap vervelend zijn. Zo vervelend dat je er van colère een steen naar zou willen smijten. Of iets creatievers. Hieronder de meest vindingrijke vandalen.

1. Alle redenen om de Mona Lisa te haten. Denk maar aan die ogen die je blijven volgen, je zou er paranoïde van worden. Het werk kende om die reden bijzonder veel aanvallen: zuur, terracotta … In 1974 sprayde een vrouw rode graffiti op het werk om aan te klagen dat gehandicapten moeilijk toegang hadden. Om wat juist mee te bewijzen? 

 

 

2. In de categorie 'friends without benefits': Robert Rauschenberg ging in 1950 langs bij Willem De Kooning om een werk van hem te vernietigen. Minutieus verwijderde hij alle sporen van de hand van De Kooning, tot hij een wit tableau over hield. Jaloezie iemand?

 

 

 

 

 

3. Een voormalige kok probeerde met een mes De Nachtwacht van Rembrandt in stukjes te snijden. Of hij daarbij zijn jullienne-snijtechniek wou oefenen, is tot nog toe onbekend. 

 

 

 

 

 

4. Een jongeman vond het nodig om een van de duurste werken van Mark Rothko 'Black on Maroon' te bekrassen met zwarte inkt. Met zijn ‘Yellowism’-tag wou hij de kleur geel emanciperen. 

 

 

5. Rindy Sam mocht in 2007 een flinke boete betalen omdat ze ‘onophoudelijk’ het witte triptiek van Cy Twombly kuste met knalrode lippenstift. Haar uitleg? Ze was ‘bedwelmd door passie’ en dacht dat de kunstenaar dat wel zou begrijpen. Niet dus. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen