A Republican in D.C.

Trumpstemmers, wat drijft hen?

In een bar in het hartje van Washington D.C., waar tot voor kort niemand echt oog had voor de verkiezingsuitslagen op het grote scherm, was elk gesprek stilgevallen. Het nieuwsanker kon zijn ongeloof nauwelijks verbergen: “Ladies and gentlemen, Donald Trump wordt president.”

Voor veel inwoners van Washington D.C., traditioneel een liberaal bastion, was de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een onverteerbaar bittere pil. Toen in de vroege avond van 8 november de eerste tellingen werden aangekondigd, weerklonk nog overal de mantra “Ach ja, het is nog te vroeg om te oordelen.” Dat werd al snel vervangen door het al even populaire “Wel, het was natuurlijk te verwachten dat Georgia Republikeins zou stemmen.” Rond 22 uur plaatselijke tijd keerden de optimisten (“Néé jongens, het kan nog!”) al huiswaarts, niet zelden onder massale druk van vrienden en omstaanders.

Het waren echter de fatalisten en realisten die de toon zouden zetten voor wat volgde. Op 9 november werd Washington D.C. wakker met een gruwelijke kater, wat zich al gauw vertaalde in protesten, afwezigheden op werk en universiteit, afgewisseld met verhitte discussies op internetfora over hoe impeachment precies in elkaar zit. De realisten probeerden ondertussen zichzelf en anderen te overtuigen dat de president-elect misschien nog niet zo’n slechte zaak was voor de VS en de wereld. Zijn overwinningsspeech was tenslotte ongewoon sober en respectvol. Toch?

"If I'm president we'll win so much, you'll get bored with winning"

Een minderheid in D.C. haalde echter opgelucht adem. Na 595 dagen verkiezingsstrijd had hun kandidaat het ondenkbare gedaan. Uit de schaduw treedt aldus Johnny Luna, student, Puerto Ricaan én Trump-supporter, om ons zijn kijk te geven op de VS, de wereld en zijn toekomstige president: Donald Trump.

Waarom heb je voor Trump gestemd?

"Bijna nergens ter wereld is de vennootschapsbelasting zo hoog als in Puerto Rico. Als gevolg van de hoge belastingdruk zijn verschillende private ondernemingen over de kop gegaan. Ik wil niet dat hetzelfde gebeurt in de VS. Op een evenement van de Heritage Foundation, een conservatieve denktank, werd uiteengezet hoe Trump’s economisch plan ondernemerschap zou stimuleren en de middenklasse zou versterken."

Wat denk je van zijn controversiële uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen, religies, vrouwen?

"Ik las een artikel waarin een Cubaanse vrouw uitlegde waarom ze voor Trump heeft gestemd. Ze schreef dat als Trump inderdaad gezegd zou hebben dat alle Mexicanen, of alle mensen zonder papieren, verkrachters zijn, dat een onvergeeflijke belediging is. Zelfs professor Alberto Martinez, een Bernie Sanders-supporter afkomstig van Puerto Rico, heeft er echter verschillende keren op gewezen dat Trump die uitspraak nooit heeft gedaan en de liberale media op een onjuiste manier over Trump rapporteert."

Waren er volgens jou opmerkingen die te ver gingen?

"Beweren dat John McCain geen oorlogsheld is, omdat hij gevangen werd genomen, ging volgens mij te ver. Na zijn ontmoeting met President Obama heeft Trump zijn discours wel wat afgezwakt. We mogen niet vergeten dat hij voordien in een campagne verwikkeld was, en mensen moest zien aan te spreken. Natuurlijk valt een uitspraak als “Grab them by the pussy” niet goed te praten, maar hij zei dat jaren geleden. Wellicht zei ik tien à vijftien jaar geleden ook dingen waar ik vandaag niet trots op zou zijn."

"The point is, you can never be too greedy"

Wat betekent “Make America Great Again” voor jou?

"Sommige mensen denken dat hij het daarmee terug naar de tijd van de slavernij wil, maar het was de Republikeinse Partij die slavernij wist af te schaffen. We moeten terug naar de periode van Ronald Reagan. Een periode waarin we geloofden in private ondernemingen en een sterke middenklasse. Ik voel de trots die de Verenigde Staten vroeger had niet meer. Ik denk dat veel mensen ons niet meer zien als dat lichtje aan de donkere horizon. Trump haalde aan dat “we niet meer winnen uit handel”, en dat klopt volgens mij. Ik wil terug naar een tijd waarin Amerika won, dat heb ik de afgelopen acht jaar niet gevoeld. Er wordt gezegd dat we de afgelopen acht jaar minder werkloosheid hebben, maar dat heb ik alleszins niet ervaren. Het kan wel zijn dat er meer jobs zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze goed betaald zijn."

"Ik wil terug naar een tijd waarin Amerika won"

Speelt de president volgens jou een belangrijke rol om de trots van het land te verdedigen?

"Ik denk van wel. Elke dag vervul je je plichten, maar soms heb je behoefte aan een leider die je inspireert, iemand waarop je trots kan zijn. Toen Obama verkozen werd, vond ik zijn plannen best goed klinken en ik was benieuwd hoe hij het ervan af zou brengen. Al snel zag ik dat hij een goed spreker was, maar geen goede president."

Kan Donald Trump volgens jou die voorbeeldfunctie vervullen?

"Volgens mij wel. We zullen zien, en als hij zijn beloftes, zoals het verlagen van de belastingen, niet nakomt, zal ik de eerste zijn om te zeggen dat we hem niet opnieuw moeten verkiezen. Veel mensen gedragen zich alsof de verkiezing van Trump het einde van de wereld betekent. Ik denk dat we hem de tijd moeten geven, pas dan kunnen we een oordeel vellen. Trump heeft een groot ego, en hij gaat er volgens mij alles aan doen om niet als slechtste president van de Verenigde Staten bestempeld te worden."

"Trump heeft een groot ego. Hij gaat alles doen om niet de slechtste president te zijn."

Trump keerde terug op zijn uitspraak over Obamacare, en een deel van zijn campagne was opgebouwd rond de slogan “Drain the swamp”. Nu blijkt dat hij zich omringt met mensen die quasi geboren zijn in dat moeras. Wat vind je daarvan?

"Obamacare bestaat al, dus je kan het enkel vervangen of aanpassen, niet zomaar afschaffen. Reagan zei ooit: “Geen enkele overheid zal zichzelf vrijwillig verkleinen. Eens een overheidsprogramma gelanceerd is, zal het nooit verdwijnen. Een overheidsinstelling is de entiteit die het dichtst bij eeuwig leven staat.” Wat “Draining the Swamp” betreft, zei Trump onlangs dat je altijd een aantal insiders nodig hebt. Je moet bepaalde regels volgen. Obama wilde Washington D.C. veranderen toen hij verkozen werd, maar Washington D.C. veranderde hem. Ik geloof dat Donald Trump wel een kans heeft om de zaken grondig te veranderen."

"I will build a great wall"

Wat denk je over zijn uitspraak dat er een muur gebouwd moet worden tussen Noord-Amerika en Mexico?

"Ik denk dat een muur noodzakelijk is. Ons huidig immigratiebeleid werkt niet. Sommige mensen denken dat Trump geen immigranten wil, maar dat klopt niet. Hij wil geen illegale immigranten. De VS is een rechtsstaat en regels zijn er om gevolgd te worden."

"Sommige mensen denken dat Trump geen immigranten wil, maar dat klopt niet" 

Gaan de Mexicanen volgens jou voor die muur laten betalen?

"Dat is volgens mij wishful thinking. Er zijn natuurlijk handelsovereenkomsten die we kunnen gebruiken om de Mexicanen onder druk te zetten om te betalen. We zullen er uiteindelijk wel iets voor moeten betalen, maar wie weet verrast Trump ons. Dat zou niet de eerste keer zijn."

Denk je dat verkiezing van een Trump een precedent zal zijn voor de verkiezingen in Europa?

"Er zijn heel wat populistische bewegingen, wereldwijd. Mensen zijn het systeem en het status quo beu. Ook in Europa zullen er leiders komen die mensen die zich in de steek gelaten voelen aanspreken."

"Mensen zijn het systeem en het status quo beu" 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen