On the Origin of: Louis Roelandt

Grote kans dat Louis - Lodewijk voor de flaminganten onder ons - Roelandts naam geen belletje doet rinkelen. Toch is de kans zeer, zéér groot dat je zijn werk al bent tegengekomen. Roelandt was een overambitieuze architect en zijn creatieve nalatenschap kan je vandaag de dag nog op veel plaatsen bewonderen.

"Het Justitiepaleis is ontworpen door dezelfde persoon die de Aula heeft ontworpen. Of was het de Opera?" krijgen we te horen als we studenten op straat vragen wat ze weten over het imposante gebouw. Louis Roelandt zou zich omdraaien in zijn graf! Deze vlijtige kerel kan namelijk alle drie de gebouwen op zijn conto schrijven en daar eindigt zijn succesverhaal niet.

West-Vloams vo je fretter

West-Vlamingen die in Oost-Vlaanderen komen studeren en blijven plakken, het is blijkbaar van alle tijden. Roelandt, geboren in Nieuwpoort in 1786, vat zijn hogere studies aan in Gent. Zijn Erasmus avant la lettre brengt hij door in Parijs, in die tijd werd Erasmus namelijk nog geassocieerd met een persoon, niet met een programma. Na zijn verblijf bij de fransozen keert Roelandt terug naar Gent. Meteen krijgt de nieuwbakken, beloftevolle en dertigjarige architect - inclusief aandoenlijke melkmuil - een prachtige opdracht in de schoot geworpen. De Rijksuniversiteit Gent is namelijk op zoek naar iemand die een prestigieus feestpaleis kan ontwerpen. Toen was er duidelijk helemaal geen sprake van besparingen op hoger onderwijs. Roelandts ontwerp voor de Aula Academica wordt goedgekeurd en hierna verloopt zijn carrière als een trein: hij wordt benoemd tot stadsarchitect, waardoor hij het alleenrecht krijgt op het ontwerpen van publieke Gentse gebouwen. Het leven was immers te kort voor openbare aanbestedingen. 

Nalatenschap 

Onze student in het begin van deze geschiedenisles had geen ongelijk. De bekendste werken van Roelandt zijn inderdaad de Aula, het Justitiepaleis of het Oud Gerechtsgebouw en de Opera. Maar ook de Sint-Annakerk, ontworpen in Rundbogenstil, is een werk van zijn hand. Helaas werd het ontwerp maar in een vereenvoudigde vorm uitgevoerd. Je kan niet alles hebben. Verder is hij ook de man achter de uitbreiding van de Emile Braunschool in classicistische stijl. Hier huist tegenwoordig een deel van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Ook de neoromaanse Arena Van Vletingen wordt aan hem toegeschreven. Roelandt had meer huizen dan een doorsnee speler bij Monopoly, maar zijn laatste levensadem blies hij uit in zijn nederig stulpje aan de Nederkouter. Dat gebouw staat er nog steeds, tegenwoordig kan je er Sanderus Antiquariaat terugvinden. Fuck, sluikreclame. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen