Vriendschap in tijden van corona

  

Nicky Vandeghinste

Pandemie. Gisteren (woensdag 11 maart, red.) werd besloten om een reeks maatregelen te nemen aan de UGent om onze gezondheidszorg te ontlasten. We zullen elkaar minder zien, en met reden. Evenementen zijn een risico voor besmetting van COVID-19 en dus gaan we vroeger de blok in. Ons gewoonlijk geprogrammeerde sociaal contact wordt niet langer gefaciliteerd door de instellingen waar we ons thuisvoelen en dat kan een aanpassing zijn. De drie outfits die je had besteld voor de aankomende galabals zullen helaas ook niet nodig zijn.

Sommigen van ons worstelden afgelopen blokperiodes al met eenzaamheid. Velen weten hoe die laatste weken van de blok zwaar wegen, niet alleen door de faalangst en de leerstof, maar ook door de isolatie. Het kan gebeuren dat je na enkele dagen of een week jezelf eenzaam begint te voelen. Weet dat je vrienden zich ook zo kunnen voelen. Als jouw gsm niet rinkelt, zal die van je vrienden waarschijnlijk eveneens doodstil blijven. Misschien zijn jullie namelijk tegelijk aan het bellen naar elkaar. Maar dit is nu niet aan de orde. Bel je vrienden. Dit is de gelegenheid om je sociaal leven niet te doorspekken met kwantiteit, maar met één-op-éénkwaliteit.

"Als jouw gsm niet rinkelt, zal die van je vrienden waarschijnlijk eveneens doodstil blijven"

We leven in een digitale wereld. Huidhonger zou kunnen optreden, maar de wetenschap dat je aan je vrienden denkt en er bent voor een babbel en een chat mag niet ontbreken. Skype en Messenger zijn je vrienden om de glimlach en traan van je medestudent tot in je kot of woonkamer brengen. Als je dan toch de liveaction van gesprekken en joligheid mist, hou het op twee of drie vriendjes in je woonkamer. Ik geef het toe, voor mij is het misschien contra-intuïtief, maar dit is ook het moment om zedig te zijn. Uw orgieën en louche rave caves zijn bij dezen afgelast.

Kortom, het kan zijn dat je gewoonlijke levensstructuur overhoop wordt gegooid. Als je sociaal contact spontaan kwam omdat je gewoon naar de les kwam, of naar clubavond, of naar een galabal, dan kan het zijn dat je plots niet meer weet wat aan te vangen. Enerzijds is dit de uitgelezen kans om jezelf te ontplooien door boeken te lezen en games uit te spelen of, ik zeg maar iets, een beetje te studeren. Anderzijds mag je elkaar niet uit het oog verliezen.

Denk niet alleen aan elkaar, maar laat het ook weten.

En was je handjes.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen