UGent groet iedereen

Opening van het Academiejaar 2018-2019

Gisteren vond de opening van het academiejaar 2018-2019 plaats. Voor wie niet behoort tot de ongeveer tachtig mensen die de livestream twee uur en een kwartier hebben gevolgd, brengen wij een kort verslag uit. 

De universiteit en haar rector beloofden voor de opening van komend academiejaar dat ze het over een heel andere boeg zouden gooien. "De UGent breekt uit", klonk het. Het doel is meer mensen erbij te hebben en zodoende te zorgen voor meer betrokkenheid. Concreet betekende dit dat voor het eerst het volledige personeelsbestand zou worden uitgenodigd om in de stoet der togati mee te lopen. Ook was er een livestream, waar geïnteresseerden van over de hele wereld twee uur lang onder begeleiding van Freek Braeckman het gebeuren konden volgen. Van Kortrijk tot Seoul: er was geen excuus om dit niet gezien te hebben. 

De verzamelplaats was dit jaar de Sint-Baafskathedraal. Eerdere jaren vertrok de stoet vanuit het rectoraat richting de Aula in de Voldersstraat. Het zou de bedoeling zijn voortaan elk jaar vanop een andere locatie te vertrekken, telkens een gebouw dat niet aan de UGent toebehoort. Zevenhonderd mensen hadden zich ingeschreven om deel te nemen aan het gebeuren. De aanwezigen werden gevraagd netjes te gaan zitten voor enkele minuten, om dan vervolgens zonder enig gebeuren terug recht te staan en in de juiste volgorde naar buiten te wandelen. Ook nieuw dit jaar waren de trommels. Deze 'positieve manifestatie' weerklonk luid door de hele stad door middel van het geluid van tennisballen op olievaten. "We hebben lawaai gemaakt", zei onze rector dan ook achteraf tegen Freek.

Aan het einde van de tocht riching de Voldersstraat werd het traditionele gedeelte van de stoet keurig afgescheiden van de rest. Die eersten gingen zoals elk jaar naar de Aula, de rest naar de Emile Braunschool. Dat mag dan op het eerste gezicht nogal elitair klinken, maar in de Emile Braunschool werd men goed ontvangen met een livestream waarop we onze Miekerector en Riktor konden bewonderen, al genietend van een taartje. Er waren de eerder traditionele appeltaarten, javanais en brésilienne, maar deze werden aangevuld met een verrassende frambozenbavarois met kokos en een verfrissende, veganistische cheesecake met avocado. Eén tip echter voor komende jaren: klarinetten die weerklinken door slechte boxen zijn zelden heel aangenaam. Sorry, GUHO.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen