UFO goes eco

Afgelopen dinsdag, niet toevallig tijdens de Week van de Fair Trade, passeerden zo’n 1500 studenten en personeelsleden van de UGent langs de steeds populairder wordende ecomarkt in het UFO. Initiatiefnemers Ellen De Vrieze en David van der Ha zijn zeer tevreden over deze derde editie.

“Het begon eigenlijk een jaar of zeven geleden”, laat David van der Ha, duurzaamheidscoördinator bij het Duurzaamheidskantoor ons weten. “Maar toen was het een evenement gericht op personeelsleden en bevatte het aanbod vooral duurzame verf, textiel, bloembollen en dat soort zaken. Drie jaar geleden hebben we het opengetrokken naar studenten. Nu merken we dat we voornamelijk studenten aantreffen tussen de kraampjes.” Hoewel de afgelopen edities steeds zeer goed verliepen en de populariteit zichtbaar groeit, blijft het voor de organisatoren toch steeds spannend. “Grote veranderingen hebben we dit jaar eigenlijk niet gedaan, maar ook kleine dingen blijven spannend voor ons”, vertelt Ellen De Vrieze, jobstudente bij het Duurzaamheidskantoor.

"Onze belangrijkste opdracht is vooral om mensen te tonen dat het ook anders kan” - David

“Zo hebben we er dit jaar voor gekozen om honderd koffies en chocomelkjes uit te delen in stenen kopjes. We proberen de standhouders zo veel mogelijk te motiveren om goed na te denken over materialen en bijvoorbeeld echte lepels en glazen te gebruiken, maar er heerst nog wel de angst dat die zouden worden meegenomen. Achteraf zien we dan vaak bevestigd dat die angst onterecht is: studenten staan eigenlijk heel erg open voor zulke dingen.” Verder zijn ze niet enkel tevreden over de massale opkomst, maar ook over wie er langs kwam. “De ‘donkergroene’ jongens en meisjes zullen het Duurzaamheidskantoor sowieso wel vinden, maar met deze actie bereiken we ook veel studenten die gewoon geïnteresseerd zijn in hoe het anders kan. Mensen die willen weten hoe ze op een of andere manier hun gedrag kunnen veranderen, en dat is een zeer interessant publiek”, zegt David tevreden.

Naast de tweedehandskledij van Vlömärkt, fairtrade choco en Dopperdrinkbussen, vind je op de ecomarkt ook heel wat minder voor de hand liggende producten en initiatieven, zoals een gin gemaakt van onkruid of thee gemaakt van fruitresten. “Het is heel leuk als wij dan gecontacteerd worden door initiatieven die we eerst over het hoofd hadden gezien met de vraag ‘oh, mogen wij ook komen?’”, zegt Ellen.  “Ecomarkt, die titel klinkt nog altijd zo heel erg ecologisch,” vindt David, “maar de ondertitel is eigenlijk veel belangrijker: sustainable, fairtrade and second hand.” Een strenge selectie moeten de kandidaten niet ondergaan alvorens ze hun goed aan de man mogen brengen op de ecomarkt, hoewel het duurzaamheidskantoor toch altijd een kleine screening doet.

Tot eind december kan je het duurzaamheidskantoor nog vinden in de ruimte beneden in het UFO, waar ze graag alle initiatieven die rond duurzaamheid werken willen verwelkomen, niet alleen de ecologische, maar evengoed de sociale projecten. Naast het organiseren van de Ecomarkt houdt het duurzaamheidskantoor zich bezig met projecten van allerlei aard zoals de vergroening van parkings of verduurzaming van studentenverenigingen. “Meestal zijn wij met zwaardere dossiers bezig om te proberen iets te veranderen”, aldus van der Ha "maar een stukje is ook sensibilisering natuurlijk, vandaar de ecomarkt. Onze belangrijkste opdracht is vooral om mensen te tonen dat het ook anders kan.”


Nog geen stemmen

Reactie toevoegen