Three Billboards Outside Ebbing, Missouri - Film Fest Gent

Drie aanplakborden aan de rand van een bijna ongebruikte weg in het dorp Ebbing (Missouri). Op de drie borden staan er drie teksten: “Raped while dying”, “And still no arrests?”, “How come, chief Willoughby?”.

Met deze teksten, zwart op rood aangebracht op aanplakborden, wreekt Mildred Hayes (gespeeld door de fenomenale Frances McDormand) de plaatselijke autoriteiten. De teksten moeten de aandacht terug vestigen op de onopgeloste moordzaak van haar vermoorde dochter.

Karakterkoppen in de boerenbuiten

Met ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ laat regisseur Martin Mcdonegh (In Bruges, Seven Psychopaths) nogmaals zien dat zwarte humor en drama, mits ze op de juiste wijze gebalanceerd zijn, zorgen voor een bijna tastbare filmmagie. Tranen gaan gepaard met schatergelach terwijl de antihelden van Mcdonegh zich over het scherm verplaatsen.

De film benadrukt niet zozeer de moordzaak zelf, maar is een karakterschets. Een schets van het leven in een klein dorp in Amerika. Een schets van de mensen in dit dorp. Een schets van waarden en normen en hoe je hier als mens op reageert. Het wordt de karakters in het dorp namelijk niet makkelijk gemaakt. Elk van de hoofdpersonages beleeft zijn eigen hobbelige reis, met elk een eigen (soms definitief) einde. De keuzes, klein of groot, hebben elk een directe invloed op hoe de personages groeien binnen het verhaal. Hoe ze op tegenslag reageren is hun eigen keuze. Dat er fouten worden gemaakt, is zeker. Dat deze fouten hilarische en verdrietige momenten oplevert, is zeer zeker.

Een moderne western

Geen cowboys en indianen in deze Western. Wel de charmes van de vergeten bevolking van Amerika. De mensen die in stilte leven, en dit zo willen houden. Verandert er iets of wordt hun wereld wakker geschud, dan wordt dit je niet in dank afgenomen.

De borden hebben in het dorp Ebbing niet de in eerste instantie verwachtte rol om een moordzaak op een dochter op te lossen. De borden hebben een ‘hoger doel’, namelijk het uitdagen van de normen en waarden van de gemiddelde blanke Amerikaan die in de geïsoleerde boerenbuiten woont. De borden leren de mensen in het dorp om samen te werken, met onverwachte vriendschappen als resultaat.

 

 

 

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reactie toevoegen