Slachtoffer grensoverschrijdend gedrag: "Ik geloof niet meer in de goede intenties van de UGent"

De voorbije dagen was er heel wat te doen rond een geval van grensoverschrijdend gedrag waar de UGent bijzonder traag op reageerde. In dit artikel doet het slachtoffer haar volledige verhaal. 

"Raadseltje: Een assistent belooft je examenoplossingen voor 'een niet goedkope prijs', hoelang duurt het tegen dat de UGent je iets laat weten over het gevolg van je melding? Antwoord: meer dan een jaar. De zaak is opgestart in juni 2020 ... Zijn er echt media voor nodig?"

Met onder andere deze tweet begon Boenk (Twittergebruikersnaam, red.) haar zoveelste mars tegen de UGent. Na jaren bureaucratisch getouwtrek, dat je onderaan het artikel in een overzichtelijk schema terugvindt, trok ze naar het favoriete platform van de rector om haar stem te laten horen.

De feiten

Hoe is dit allemaal begonnen?

"Ik was een examen aan het maken. Destijds studeerde ik nog informatica. Ik zat op de eerste rij. Ik had de assistent dus wel gezien en herkende hem wanneer hij me een vriendschapsverzoek stuurde diezelfde avond. Hij stuurde een berichtje in het Engels. Als lid van het Erasmus Student Network wilde ik vriendelijk zijn. Zijn eerste berichten waren dingen als: 'Was jij dat meisje op de voorste rij van dat examen?' Ik had daar vriendelijk op geantwoord en vroeg of hij kon zien of ik er door was."

"Daarna stuurde hij de berichten die je kan zien in de screenshot en nog wat nasty berichtjes met een foto van mij. Vanaf dat moment voelde ik me toch al een beetje minder veilig. Waarom neemt die foto's? Dat mag blijkbaar niet van de UGent, maar op dat moment wist ik dat nog niet. Ik heb hem gezegd dat ik me niet veilig voelde hierbij. Daarna heeft hij wel zijn excuses aangeboden en me met rust gelaten. Dat apprecieer ik, maar ik was er toch niet goed van."

"Via vrienden kwam ik te weten dat Trustpunt bestond, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Ik besloot daar eens op gesprek te gaan. Ze vroegen of ik er iets mee wou doen. Na erover nagedacht te hebben besloot ik dat als ik de enige was, het niet moest, maar als er nog meldingen binnen kwamen wel. De conclusie: er werd niets mee gedaan."

"De examenperiode daarna heb ik een vriendschapverzoek gekregen van nog een assistent"

"De examenperiode daarna heb ik een vriendschapverzoek gekregen van nog een assistent. Die kende de andere duidelijk, want ze hadden foto's samen. Toen merkte ik dat het toch een patroon aan het worden was. Ik wil niet naar een examen gaan, op mijn gsm kijken en weer zo'n vriendschapsverzoek krijgen. Dus ik ben weer naar Trustpunt gestapt om te zeggen dat ik er nu wel iets mee wou doen. Wanneer ik er al een gekregen heb van twee assistenten na elkaar, dan scheelt er iets. Destijds heeft de Facebookpagina 'UGent Confessions' mijn inzending daarover ook gepubliceerd. Alles ging toen heel snel, want het was kort in de media gekomen. Mijn papa belde zelfs om te zeggen dat hij het op de radio had gehoord. Hij klonk trots."

Naar de media gestapt

"Maar nu, in januari 2022, was er bijna niets meer. Ik word continu rondgestuurd, ze antwoordden verschrikkelijk traag of gewoon verkeerd. Wanneer ze zeggen dat ik een antwoord op mijn vragen niet mag weten terwijl dat gewoon niet klopt." (Volgens de rector klopt dat inderdaad niet. Haar vragen waren volledig terecht, red.) Dus ja, ik ben al enorm lang bezig om naar antwoorden te vragen en dat lukt gewoon niet."

"Dus ik dacht 'fuck dit'. De vorige keer heeft het gewerkt om naar de media te gaan. Ik ga nu weer, want anders werkt het niet. Ik wou anoniem blijven, maar quasi heel mijn omgeving weet het en mensen uit de richting informatica zullen snel doorhebben dat ik het ben. Het is niet de bedoeling dat je het heel makkelijk weet. Nogmaals, mijn doel is om UGent verantwoordelijk te houden voor hoe ze deze soort zaken afhandelen, niet om een klopjacht te starten naar specifieke personen."

"Dat komt er dus op neer dat de secretaris van de tuchtcommissie én de institutionele ombudspersoon gelogen hebben"

"Ik heb Het Laatste Nieuws gecontacteerd. Als het in de krant verscheen zou er zeker iets aan gedaan worden, dacht ik. Binnen een uurtje komt er nog een journalist langs. Ik ben echt blij dat jullie me daar mee willen helpen, zeker na het nieuws over de VUB-prof. Het is echt enorm toevallig en ja, enorm kut, maar het komt ook goed uit."

"Uiteindelijk heeft de rector mij een mail gestuurd waarin hij zegt dat er nog geen voorstel voor de sanctie is opgeschreven. Dat komt er op neer dat de secretaris van de tuchtcommissie én de institutionele ombudspersoon, die beiden tegen mij zeiden dat ze deze persoon een gepaste sanctie hebben gegeven, gelogen hebben. Had ik daar destijds genoegen mee genomen dan had niemand dit ooit geweten. Dat is fucked up. Die hadden daar nu dan niets aan gedaan."

"Ik geloof niet meer in de goede intenties van de UGent"

"In het begin wou ik echt nog geloven dat het aan een slecht systeem lag, maar door de laatste mail die ik van de rector heb ontvangen, kan ik niets anders geloven dan dat ze het opzettelijk doen. Als ze mij vertellen dat hij een straf heeft gekregen en ik het niet mag weten, wat ten eerste ingaat tegen het tuchtreglement dat toen van toepassing was en dat het ten tweede gewoon niet waar is ... Ik geloof niet meer in de goede intenties van de UGent."

Meldet

Zijn er na de 'UGent confessions' nog andere mensen naar buiten gekomen?

"Niet dat ik weet. Maar ik sta in contact met meldet.org, een vzw voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, mensen met ervaring. Van hen heb ik wel gehoord dat er redelijk wat meldingen binnen komen. Ik ben niet de enige. Hun plan is om vanaf nu elke dag te bellen naar de UGent met een nieuwe zaak tot er iets systematisch verandert. Ze hebben er zodanig veel dat ze elke dag kunnen bellen. Ik ben echt fan van de vzw. Ze hebben ook hun eigen advocaten in het geval dat de UGent hen zou aanklagen. Het is vooral leuk om te weten dat ik ergens terecht kan waar er echt hulp is."

Bij Meldet klinkt het dat ze één grote wens hebben: "Dat het Trustpunt doet wat het zogezegd doet: slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag ondersteunen en dit serieus nemen. Meldingen niet maanden of jaren laten liggen en slachtoffers op de hoogte houden van hoe de klacht behandeld wordt. We willen dat de tuchtcommissie sancties oplegt, daders verantwoordelijk houdt en dat de UGent opkomt voor slachtoffers in plaats van daders te beschermen."

"We willen dat de UGent ernstig nadenkt over machtsverhoudingen" – Meldet

"Dit kunnen ze doen door daders sancties op te leggen zoals een schorsing. Hiermee zou de universiteit tonen dat ze zulk gedrag niet tolereert. Ook willen we dat de UGent ernstig nadenkt over machtsverhoudingen en inzet op de instelling een veiligere plek maken voor mensen die lijden onder de machtsstructuren in onze witte cis patriarchale samenleving. Tot slot willen we dat de UGent haar fouten nu toegeeft en inzet op structurele veranderingen."

Rector komt tussen

Dit laatste heeft de rector in een gesprek met De Morgen al deels proberen doen. "Dat de studente eind vorig jaar te horen kreeg dat de assistent een passende sanctie had gekregen, was bijgevolg fout en had niet mogen gebeuren", liet Rik Van de Walle, die de fout van de UGent toegeeft, optekenen. Hij bood ook zijn excuses aan en wou hier op zeer korte termijn een eind aan maken. Wat dit laatste inhoudt, valt af te wachten.

Boenk blijft met een onaangenaam gevoel achter: "Het huidige beleid voelt heel raar, want je kunt niet weten of er wel degelijk iets is gebeurd. De rector antwoordt nu wel heel snel en in elke mail zegt hij dat hij er de hoogste prioriteit aan geeft. Hij kan ook niet echt anders. Hij wordt nu waarschijnlijk elke dag gebeld. Ik hoop dat hij er niet te veel last van heeft, want ik weet dat dit aan een systeem ligt, niet aan de rector persoonlijk."

"Trustpunt heeft me genoeg teleurgesteld"

"Voor een keer heb ik niet het gevoel dat ik iemand ten laste ben, want dat kon vaak wel zo zijn. Nu apprecieer ik de toewijding. Ik heb wel eerlijk gezegd dat als ik twee keer naar de media ben moeten gaan voor er schot in de zaak kwam, ik niet geloof dat zijn mail iets gaat veranderen. Hij weet dat ik ga blijven buiten komen met mijn verhaal tot er echt iets verandert. Hopelijk waardeert hij de eerlijkheid. De enige manier dat dit gaat gebeuren, is als de rector hier plots enorm gepassioneerd over wordt, maar dat betwijfel ik."

"De kans is niet onbestaande dat dit mij nog eens overkomt"

"Ik ben een vrouwelijke studente in een wetenschapsrichting, de kans is niet onbestaande dat dit mij nog eens overkomt. Wat moet ik dan doen? Met berichtjes kan ik niet naar de politie gaan. Mocht het nu een aanranding zijn, dan wel. Het is natuurlijk makkelijker voor hen om een doctoraatsstudent en een thesisstudent te houden. Dat komt hen beter uit dan een schorsing. In zijn mail raadde de rector me tot slot nog eens Trustpunt aan. Dankjewel Rik, maar die antwoorden niet meer op mijn mails. Ik heb er ook gewoon geen zin meer in. Trustpunt heeft me genoeg teleurgesteld."

Het is niet het doel van de studente om haat richting de betrokken personen te sturen. Ze wil de UGent verantwoordelijk houden, geen klopjacht organiseren. De memes in het artikel zijn ook van haar hand.

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Nog steeds in loopbaanonderbreking, 5 de jaar na aangifte UGent en aan recherche Gent, omwille van onveiligheid op het werk , dader een UGent medewerker loopt er rond organiseert nog steeds boswandeling via uzsportdienst , provoceert eenmaal zelf aanwezig op de campus ter waarschuwing

Reactie toevoegen