Recensie: Bigger Than Us

Durf jij te vechten voor iets dat groter is dan jezelf? 'Bigger Than Us' volgt acht jeugdige activisten tijdens hun strijd voor een betere wereld.

Melati, een meisje uit Indonesië dat zich al sinds haar twaalfde verzet tegen plasticvervuiling, vertrekt op reis om overal ter wereld gelijkgezinde jongeren te ontmoeten. Ze wil weten wat deze pioniers drijft en waar ze voortdurend de moed vandaan halen om van zich af te bijten. Zo ontmoet ze Mohamad in Libanon, Mary in Griekenland, Winnie in Uganda, Rene in Brazilië, Memory in Malawi en Xiuhtezcati in de Verenigde Staten. Ze hebben elk hun eigen verhaal en doel. Toch willen ze allemaal hetzelfde: een verandering teweegbrengen.

Het is voor velen inspirerend om te zien dat alledaagse jongeren zich elke dag opnieuw inzetten voor het klimaat, vluchtelingen en vrouwenrechten, maar zich ook verzetten tegen kindhuwelijken en straatgeweld. 'Bigger Than Us' geeft je een rare mengelmoes van gevoelens waardoor je direct uit je zetel wilt springen om te helpen en tegelijkertijd ook wilt blijven zitten om de documentaire uit te kijken. 

Are you the one who looks away or gets involved?

De film wordt verpakt in een soort verdoken interviewstijl waarbij Malati telkens met een andere mede-activist praat. De verschillende problemen die de jongeren aankaarten, worden krachtig neergezet. Toch mankeert soms wat spontaniteit. Het lijkt vaak wat té geregisseerd.

Er valt echter niet te ontkennen dat 'Bigger Than Us' slaagt in zijn opzet. Het zet aan tot actie. Met sterke oneliners als "Are you the one who looks away or gets involved?" begin je na te denken over wat je zelf nalaat wanneer je hier, van deze aarde, zal vertrekken. Ook al wordt alles in de docu wat idealistisch en simplistisch voorgesteld, blijft de boodschap krachtig en inspirerend.

Wie graag zelf het heft in eigen handen neemt, kan meer info vinden op de website: https:// https://biggerthanus.film/

'Bigger Than Us' is vanaf 29 september in de Vlaamse filmzalen te zien. Voel jij het kriebelen? Surf dan naar de Schamper Instagram-pagina en maak kans op een duoticket!

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen