Interview met FC Atlaska: over spreadsheets en het Atlasgebergte

Op 14 juni palmde FC Atlaska op Gent Jazz zowel de Garden Stage als de harten van het publiek in. De Gentse Gaverlingen (of Gaverse Gentenaars) spelen muziek om onder een film te zetten, al zeggen ze het zelf. Schamper sprak de Oost-Vlaamse virtuozen na hun concert.

Hoe is jullie groep ontstaan?

Maarten (drum): "Zij hebben alle drie al een band gehad en ik zat in een andere band. Met Emiel en Lukas zat ik in de scouts van Dikkelvenne en zo zijn we samen muziek beginnen maken. Dan is Johannes erbij gekomen en zijn we iets regelmatiger beginnen spelen."

Lukas (bas): "Dat was ook niet echt nummers maken, maar meer vrij jammen. We hadden gewoon zin om samen te spelen en het maakte niet zoveel uit welke richting dat uitging. Dan is dat gegroeid en zochten we gewoon de gemene delers van wat we wijs vonden. Plots was er een periode dat we into bepaalde muziek waren, dat was dan vooral Noord-Afrikaanse woestijnblues. We waren eerder met wat vrienden door het Atlasgebergte getrokken en we waren enorm onder de indruk van de sfeer en de grootsheid. Tijdens het spelen wilden we dezelfde filmische, weidse sfeer en dat gitaargeluid in onze muziek."

Gent Jazz Copyright

Op Spotify wordt jullie genre inderdaad omschreven als filmische roadtripmuziek. Voor welke film mogen ze jullie muziek gebruiken?

Johannes (kornet): "Ik denk dat het antwoord een beetje alle kanten kan uitgaan." 

Maarten: "Het is ook wijs om dat zo te horen: 'Op Spotify wordt dat zo omschreven.' Die tekstjes komen gewoon van ons (lacht)."

Lukas: "Het is heel moeilijk, en ik vermoed dat dat voor veel groepen die hier spelen geldt, om een label te plakken op je muziek. In roadtripmuziek zit het idee van dat ritmische en die weidse landschappen."

Maarten: "Het vertrekt ook vanuit het feit dat we geen zanger of zangeres hebben. Onze muziek is instrumentaal en om het een beetje interessant te houden, volgen we niet gewoon een drie-akkoordenschema. Een van onze bekommernissen is altijd of het nog boeiend genoeg is."

"Het is niet zo dat we een Oost-Vlaamse sound hebben'' - Maarten

Was het van in het begin een bewuste keuze om muziek te maken zonder zang? 

Emiel (gitaar): "Eigenlijk wel, een beetje vanuit het idee dat niemand van ons zingt (lachen). Ook omdat we eigenlijk alle vier graag naar instrumentale muziek luisteren."

Maarten: "Ik heb dat zelf nooit als een keuze ervaren, meer als een gebrek aan noodzaak. De melodie volstaat voor mij en vergt geen zang."

Lukas: "En de sfeer. Ik denk dat we de muziek altijd zo sfeervol mogelijk probeerden te maken. Als je geen zanger hebt, dan begin je in een andere richting te zoeken. Het is leuk om jezelf uit te dagen om van je set een verhaal te maken. Daar zit het filmische misschien ook wat in, omdat je dan een geheel hebt van verschillende sferen, moods en werelden. Met een zanger staan die zaken wat meer op de achtergrond."

Jullie debuut-ep heet 'Rhythms of de Schelde Valley'. Dan is op Gent Jazz spelen een klein beetje een thuismatch. In welk opzicht is de streek een thema in het verhaal dat jullie willen brengen?

Johannes: "De Gentse muziekscene inspireert ons sowieso al. We repeteren aan de Schelde en we zien de Schelde vanuit ons repetitiekot."

Lukas: "We repeteren inderdaad niet in de stad, maar op den buiten. Maar dat is een verhaal dat je ook achteraf maakt."

Maarten: "Je kan niet zeggen: 'Die akkoorden en die akkoorden, dat is echt pure Schelde' (lacht)."

Lukas: "Het is wel leuk, ik denk dat we dat allemaal vinden, dat we niet in de stad repeteren. Op den buiten heb je een grote tuin en de velden die erachter liggen. Je kan er eens blijven hangen of blijven slapen in een tent in de tuin. Het is anders dan in het centrum van Gent een repetitiekot hebben. De streek sijpelt niet rechtstreeks door in onze muziek, maar de ontspannenheid wel."

Maarten: "Het is niet zo dat we een Oost-Vlaamse sound hebben (lacht)."

Wat is de inspiratie voor jullie songs?

Emiel: "Soms kom ik af met een liedje op de gitaar, nadat ik weken of maanden naar bepaalde artiesten of liedjes heb geluisterd. Soms ga ik meer actief op zoek naar inspiratie of hoor ik iets dat dan toevallig uit mijn gitaar komt. Dan hopen dat het niet te veel lijkt op het oorspronkelijke. Daarna volgt vaak een jam. Aangezien we alle vier andere muziek beluisteren en een andere muzikale achtergrond hebben, leiden die vaak tot iets helemaal anders."

Maarten: "We nemen elke repetitie op met zo'n klein microfoontje en dan verknipt Lukas dat om het op een drive te zetten. Als een idee vaak terugkomt, luisteren we eens naar de opnames van dat jamke en zoeken we uit welk kornetvormpje of riffje we kunnen hergebruiken. Ik neem aan dat veel bands dat niet doen en de frivoliteiten van jams verliezen. Wij hebben dat gewoon staan in die drive. Wat grasduinen in jams van vroeger is wel dankbaar."

Lukas: "Dezelfde ideeën kunnen een half jaar terugkomen tijdens jams. Als je die af en toe opneemt en specifieke, toffe momentjes aanduidt, dan is dat eigenlijk componeren vanuit opnames, een beetje knippen en plakken. Ik heb ooit al eens in spreadsheets ideeën met tijdcodes bij elkaar gepuzzeld om een nummer te maken. Dat klinkt eigenlijk helemaal niet zo cool."

Maarten: "Ik denk dat onze nummers meer ontstaan vanuit de collages van jams."

Lukas: "Soms wordt het daarom misschien ook iets meer out of the box."

"Ik zou graag onze dresscode aanpassen naar voetbaltruitjes, maar ik krijg geen gevolg" - Johannes

Waar komt de naam FC Atlaska eigenlijk vandaan?

Emiel: "Wie gaat het verhaal doen?" 

Johannes: "Er is een theatergezelschap, FC Bergman. Dat vonden we heel leuk klinken, ook omdat het niet te serieus overkwam, door die FC. We waren, toen we net begonnen, bang om te ernstig te klinken als we gewoon Atlaska zouden heten. Atlaska komt dan van onze reis naar het Atlasgebergte."

Lukas: "Het staat dus niet voor football club ofzo."

Johannes: "Ik zou graag onze dresscode aanpassen naar voetbaltruitjes, maar ik krijg geen gevolg."

Hoe hebben jullie het concert zelf ervaren? Smaakt dat naar een volgende Gent Jazz-editie?

Emiel: "Ja, het smaakt sowieso naar veel meer! We hebben alle vier wel enorm gestresst hiervoor. Gisteren hebben we allemaal niet de beste nacht gehad, denk ik. Het is het grootste concert dat we gespeeld hebben tot nu toe, dus dat legt wel wat druk, of we leggen vooral druk op onszelf."

Johannes: "Ja, we wilden wel dat het echt goed was. We hebben keihard ons best gedaan om alles zo goed mogelijk te repeteren. We waren er op zich klaar voor, maar dan kom je op dat podium en dan staat er veel meer volk dan je ooit verwacht had. Dan is het wel even slikken voor je je instrument vastneemt. We hebben, ik toch, echt vollenbak genoten vanaf de eerste seconde, maar de eerste noten zijn altijd wel spannend."

Maarten: "Het is ook wat Johannes zegt, dat eerste nummer moet je zo succesvol mogelijk doorlopen en als dat gebeurt, heb je genoeg energie om de rest goed te doen."

Het publiek vanmiddag heeft alvast ook vollenbak genoten. Veel succes met jullie toekomstige optredens!

 

 

Zin om de Gentse Gaverlingen eens in het echt te horen jammen? Ze zijn de komende maanden te zien op de volgende locaties:

- Luisterplein, Gentse Feesten op 27 juli

- Dranouter, Buskerpodium op 3 augustus

- Eeuwig Licht, Dikkelvenne op 28 september

- BarBroos, Gent op 1 oktober

0
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen