Gent Jazz dag 12: warm weer, lauw publiek

De startdag van de Gentse Feesten was gepland als rustdag voor het Gent Jazz festival, maar er werd uiteindelijk beslist om het publiek gratis, mits reservatie, binnen te laten en enkele kleinere artiesten op de Garden Stage te plaatsen.

Gent Jazz Talent

Drie bands namen het tegen elkaar op voor de publieks- en juryprijzen van Gent Jazz Talent: de Gentse Tomas Casella, die we twee dagen eerder op het podium zagen met zijn zus Helena Casella, het Brusselse power trio Bex, bestaande uit lead Rebecca Driesmans, drummer Victor Khaddaj en de gegeerde bassist Louise van den Heuvel. Als derde deelnemer trad ook het ijzersterke jazzkwartet Ola Tunji op. 

Gent Jazz is al lang geen jazzfestival meer

Gewapend met zijn gitaar startte Tomas de dag solo voor een klein, maar warm publiek. Na het eerste nummer verscheen de rest van de band waarmee Tomas ons ritmische Bossa en hiphop geïnspireerde nummers bracht. Ook de nodige interactie met het publiek vergat hij niet, wat hem voor deze thuiswedstrijd een sterke kandidaat maakt. Drie kwartier na het einde van Tomas’ optreden, begon Bex aan hun dromerige set. Elk lid van het trio verdween wel eens in hun muzikale wereld, wat voor een mooi optreden zorgde. Het publiek was ook al aanzienlijk gegroeid, maar dit bleek een vergiftigd geschenk. Het merendeel vond het interessanter om een babbeltje met elkaar te slaan dan naar de muziek te luisteren. Dat verstoorde het rustige optreden van Bex, een trend die jammer genoeg door de dag heen werd voortgezet.

Sebastiaan

Na opnieuw een pauze van drie kwartier was het aan Ola Tunji om hun muziek te spelen. Hun optreden was veruit het meest jazzy, met een bezetting aan klassieke jazzinstrumenten en veel improvisatie. Met haar indrukwekkende saxofoonspel wist Ornella Noulet de TikTok-aandachtsspanne van het publiek af en toe te doorbreken, maar op andere momenten vond het publiek hun koetjes en kalfjes belangrijker dan het optreden.

Een brave jury

Een klein uurtje na het einde van Ola Tunji’s optreden werden de publieks- en juryprijzen bekendgemaakt. Die bestaan hoofdzakelijk uit een geldprijs van 2000 en 10 000 euro, professionele begeleiding en misschien het belangrijkste van allemaal: een jaar gratis Omer. De prijzen gingen dit jaar allebei naar dezelfde deelnemer: Ola Tunji. Hoewel hun optreden zeer sterk en zeker prijswaardig was, vond ik het toch een lichtjes teleurstellende uitkomst. Allereerst zorgde het formaat van gratis inkom op de startdag van de Gentse Feesten ervoor dat de meesten pas tijdens of na het tweede optreden arriveerden of gewoon niet kwamen opdagen. Dat de laatste deelnemer dan de publieksprijs wint, is geen bijster verbazende uitkomst. De keuze van Ola Tunji was naar mijn mening ook de braafste keuze van de jury. Het optreden leunde zeker het dichtst aan bij wat de meesten als jazz zien, maar Gent Jazz is al lang geen jazzfestival meer. Het vertegenwoordigt eerder de artiesten die creatieve grenzen verkennen. Dan is het jammer om geen prijs naar een andere, minder conventionele, band te zien gaan.

Sebastiaan

Oude gezichten, nieuwe muziek

Op de bekendmaking van de dubbele winnaar volgde een optreden van oud Gent Jazz Talent-winnaars Steiger. Dit Gentse trio speelde een set van oud en nieuw materiaal. Zeker bij hun nieuwe nummers is er een speelsheid te horen met sounds die soms wat weg hebben van kermiscarousels. Gilles Vandecaveye-Pinoy liet zijn muzikale spieren zien door zijn pianospel steeds onverwachte wendingen te laten nemen. Die werden vervolgens door bassist Kobe Boon en drummer Simon Raman fantastisch opgevangen en beantwoord.

De dag werd afgesloten door ECHT! met een overdonderende set aan elektronische jazz/hiphop. Vette baslijnen, verwarrende keys en een zwaar drumspel waren die avond te horen tot ver buiten de Bijlokesite.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen