Geert Bourgeois nieuwe voorzitter RvB UGent?

De voorzitter van de Raad van Bestuur van onze universiteit, Sas van Rouveroij, gaat met pensioen. N-VA-politicus en Europarlementslid Geert Bourgeois is kandidaat om hem op te volgen.

PieterJan Vanstockstraeten

2 september van dit jaar. Sas Van Rouveroij, voorzitter van de Raad van Bestuur van de UGent, het hoogste beslissende orgaan van de universiteit, wordt in de grote foyer van Campus Aula verrast op een heus afscheidsfeest. Op 1 oktober eindigt zijn mandaat, na zeven jaar. Voordien was Van Rouveroij, een liberaal, gemeenteraadslid en vervolgens schepen te Gent. Het afscheidsfeest werd dan ook door grote namen bijgewoond, waaronder burgemeester Mathias De Clercq en Guy Verhofstadt. 

Tot nog toe was echter onbekend wie Van Rouveroij zou opvolgen. Het benoemingscomité voor deze functie werd al in maart opgericht, maar wie de kandidaat zou worden (het comité mag slechts één enkele kandidaat voordragen) was tot nog toe onbekend. Onder andere De Tijd bracht echter vandaag verslag uit van de gewezen opvolger: politicus Geert Bourgeois (N-VA), eveneens de oprichter en eerste voorzitter van die partij.  Dat beide heren ex-politici zijn, mag niet verbazen: het reglement voor de verkiezing van de voorzitter stelt namelijk dat interne personeelsleden geen kandidaat mogen worden, en het gewenste profiel van kandidaat-voorzitters vereist dat deze ervaring moeten hebben met het leggen van contacten met allerlei overheden en externe stakeholders vanwege UGent. 

Volgens De Tijd kwam de kandidatuur er op vraag van de UGent zelf

In het verleden was Geert Bourgeois ook Vlaams minister-president. Hij dient de laatste paar jaren als europarlementslid.  Deze functie zou hij dan ook combineren met zijn gloednieuwe voorzitterschap van de Raad van Bestuur. 

Volgens De Tijd kwam de kandidatuur er op vraag van de UGent zelf. Op de eerstvolgende zitting van de Raad van Bestuur, 3 oktober, zal de kandidatuur van Bourgeois officieel voorgelegd worden. Hij zou zijn intrede maken in een tijd waarin grote hervormingen aan de structuur en taken van de universiteit op de planning staan, waarvan het kerntakendebat begin dit jaar als duidelijk voorbeeld kan dienen. 

De voorzitter van de Raad van Bestuur zit onder andere de vergaderingen van het orgaan voor, bepaalt mee de agenda en vertegenwoordigt mede de universiteit. De voorzitter zetelt tijdens het openingsmoment van het academiejaar bijgevolg ook naast de rector en vice-rector. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen