Digitale Distancing

Vijf sociale games voor jou en je vrienden

Een maand in lockdown, enkel bijgestaan door de mensen die toevallig in hetzelfde huis vastzitten en een stapel cursussen kan je doen verlangen naar eens iets anders. We missen allemaal onze vrienden en de buitenwereld. Geen nood, want de wonderlijke wereld van de videogame heeft beide, al dan niet virtueel.

The Escapists 2

Mocht je het gevoel hebben vast te zitten, wanhopig op zoek naar een ludieke manier om uit je isolatie te ontsnappen, dan is dit spel ideaal voor jou! Van een schip tot een kamp van oorlogsgevangenen, 'Escapists 2' geeft je een grote variatie aan locaties waar jij en tot maximaal drie vrienden op slinkse wijze uit kunnen ontsnappen. Zelfs de manieren waarop je kan ontsnappen, kunnen zeer vreemde vormen aannemen. Een helikopter stelen, meeglippen met een tv-crew die toevallig de gevangenis komt bezoeken of natuurlijk simpelweg je liefde voor 'The Shawshank Redemption' duidelijk maken door met een klein houweeltje urenlang aan een tunnel graven. 

Het spel stopt zelfs niet bij uitbreken. Misschien ben jij wel de soort mens die wil boeten voor zijn daden en je tijd in de gevangenis wat soberder wil gebruiken, ook dat kan. Elke gevangenis heeft een duidelijk dagschema voor de ongelukkige zielen die opgesloten zitten. Hou je je niet aan dat schema, dan word je bestraft. Dit met een hogere mate van bewaking, of, in extreme gevallen, een nachtje in de isoleercel. Als de bewakers niet eerst de nood zien om een robbertje met je te vechten. Gelukkig geeft het spel je de mogelijkheid om allerhande voorwerpen samen te voegen in creatieve vormen van wapens en andere instrumenten. Neem je zeep en sok beet, zoek een paar vrienden en ontsnap!

 

Dead by Daylight

Halloween zal nog een tijdje op zich laten wachten, maar je kan het zelf altijd gaan opzoeken. 'Dead by Daylight' heeft een goede balans tussen nagelbijtend eng en net leuk genoeg dat je toch niet kan stoppen met spelen. Vier arme zielen, onder wie dus jij, zitten vast op een beangstigende locatie die recht uit de betere jaren 80-horrorfilm kan komen. Om weg te geraken moet je vijf generatoren aan de praat krijgen. Alsof de manuele arbeid nog niet erg genoeg was, word je ook nog eens achtervolgd door een moordzuchtig monster dat niet alleen sneller loopt dan jou, maar ook nog eens een wapen bij zich heeft. Kruip, ren, verstop en werk je een weg naar buiten voordat je geofferd wordt aan een kwaadaardige spinnengod. 

Mocht weglopen niet zo je ding zijn, kan je natuurlijk altijd zelf als het monster spelen. Je kan ook je vrienden uitnodigen om ze dan één voor één meedogenloos uit te moorden. Je kan zefs de vorm nemen van enkele originele, maar ook klakkeloos gestolen moordenaars uit de bekendste horrorseries. Dat gezegd zijnde, de huidige videogame-industrie zou zichzelf natuurlijk niet zijn als je niet tientallen DLC zou moeten kopen voordat je het volledige arsenaal aan moordenaars kan besturen. 

 

Rocket League

Voor sommige sportfanaten is deze lockdown een compleet drama, want niemand kan nog naar het voetbal gaan kijken. Je kan natuurlijk altijd zelf een inspanning doen en zelf voetballen. Maar alleen in de tuin tegen een bal trappen maakt de eenzaamheid nog schrijnender. Gelukkig bestaat er nog zoiets als 'Rocket League'! Omdat videospellen die normaal doen maar saai zijn, speel je in dit spel voetbal met auto’s. Al de spanning en competitiviteit van gewoon voetbal gegarandeerd, gecombineerd met het ongelimiteerd enthousiasme van Hot Wheels-reclames.  

Voor de echte voetbalfanaten die de inleving tot een nieuwe hoogte willen brengen, kan je nog altijd beroep doen op je gehamsterde maandvoorraad bier en dat T-shirt van Club Brugge of Anderlecht dat nog ergens in de kast verstopt ligt. Een vuvuzela en het gorgelen van Seven Nation Army maken de ervaring compleet. Neonlicht, coole effecten als je scoort en geniepige trucjes staan je te wachten in een gesloten arena waar je zelfs op het plafond kan gaan rijden.

 

Colony Survival

Ontsnappingen, offers en voetbal kunnen allemaal wat te veel worden. Na een maand in isolatie ben je waarschijnlijk al deze opwinding niet meer gewoon. Gelukkig zijn er ook wat rustigere games voor jou en je vrienden. 'Colony Survival' is het perfecte voorbeeld van zo’n spel. De blokkige stijl doet je direct aan 'Minecraft' denken, maar het is zeker geen zoveelste namaak. 'Colony Survival' heeft iets wat zijn kubus-delende tegenhanger nog mist, namelijk een grote mate van uitbuiting . Een hele populatie aan slaafjes die niets anders doen dan slapen, eten en het werk dat jij hen zegt te doen. En het beste deel: je kan kolonies delen of concurreren met je vrienden. 

Spijtig genoeg stopt het wel niet bij je eigen kolonie vol onbetaalde arbeiders uitbouwen, je moet ook nog eens zorgen dat ze niet sterven. Voldoende voedsel, bedden en verdediging tegen de horde zombies die elke nacht langskomt en die proberen om al je harde werk uit te moorden. Alhoewel ze braafjes het doolhof dat je ongetwijfeld gaat bouwen om je kolonie binnen te kunnen zullen volgen, houdt er maar weinig deze invasie van de dood tegen. Gelukkig kan je in deze donkere dagen nog de hulp van je vrienden inschakelen. 

 

Stardew Valley

In de lijst voor videogames die eigenlijk een volwaardige recensie verdienen staat 'Stardew Valley' helemaal vanboven, maar dat houdt niet tegen dat we het nu al voorstellen als een oplossing tegen de verveling. 'Stardew', zoals echte kenners het noemen, heeft de perfecte combinatie van hartverwarmende vriendschap en bloeddorstig winstbejag. Sinds 2018 kan je het spel ook in co-op spelen, dus heb je de mogelijkheid om al je romantische, vriendschappelijke en vijandige ervaringen te delen. 

In het begin van het spel erf je de oude boerderij van je grootvader, vlakbij een dorp vol lieve mensen die maar al te graag hun affectie laten kopen met cadeaus. Er zit ook nog een metafoor in voor escapisme en de drukte van de wereld, maar echte gamers zijn allang meer dan bekend met die realiteit. Terwijl je vol moed de verjaardagen van heel het dorp vanbuiten begint te leren, heb je natuurlijk ook nog een boerderij te runnen. Investeer in stallen voor alle soorten schattige boerderijdiertjes, ga een namiddagje vissen in een rivier of ontdek grotten vol waardevolle mineralen. Allemaal terwijl je bijgestaan wordt door je vrienden. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen