Diefstal in UGent-bib: "Zorg een beetje voor elkaar"

Wie dezer dagen in een bib blokt, is maar beter goed verzekerd. In de faculteitsbibliotheek van de economen werden op 16 november namelijk vijf laptops gestolen. Waarschijnlijk gaat het om meerdere daders.

De faculteitsbibliotheek: een oase van rust waar de studiemoed van de muren druipt en waar boeken rijkelijk worden gedecoreerd met pastel-fluostiften. Idealiter dan toch. Tijdens de middag van 16 november werden echter vijf laptops gestolen in de faculteitsbibliotheek van Campus Tweekerken, de thuisbasis van de faculteit Economie en Bedrijfskunde.

De studenten die betrokken raakten bij dit incident, hadden hun spullen maar even onbewaakt achtergelaten. Bij één van hen gebeurde alles in een tijdspanne van zeven minuten. Micheline, een medewerkster van de bibliotheek, vertelt dat er getuigen in de studiezaal aanwezig waren, maar dat ze niks ondernomen hebben. Diefstal is dan ook bij haar weten nog nooit eerder voorgekomen in de bibliotheek. Aangezien het gaat om de diefstal van vijf laptops, is het waarschijnlijk dat hier meerdere daders aan het werk waren. Een getuige spreekt over twee personen, waarbij één persoon in zijn mouw praatte. De daders zouden door een andere getuige gespot zijn aan het Citadelpark, waar ze naar verluidt verdacht gedrag vertoonden rond geparkeerde auto's.

"Zie je iemand verdacht gedrag vertonen, zou ik de raad geven om erop af te stappen en te vragen: 'Kan ik je helpen?'"

− Micheline, bibliotheekmedewerker

Micheline geeft nog enkele adviezen mee: "De bibliotheek zit altijd goed vol. Ik zou de boodschap willen geven aan studenten: zorg een beetje voor elkaar. Kijk wie er naast je zit en als je naar het toilet gaat, vraag dan aan iemand of die op je spullen wil letten." Micheline wijst verder nog op de gratis lockers die in de bibliotheek voor studenten aanwezig zijn. "Zie je iemand verdacht gedrag vertonen, zoals in diens mouw praten, zou ik het advies geven op die persoon af te stappen en te vragen: 'Kan ik je helpen?' Op die manier weet die persoon dat die gezien is en dat is misschien al genoeg." Diezelfde tip verspreiden ook verschillende facultaire studentenraden via hun socialemediakanalen.

De Gentse Studentenraad voegt daar nog aan toe: "Meld het idealiter ook bij de ICT-dienst van Universiteit Gent via helpdesk.dict@ugent.be, zodat zij je laptop kunnen blokkeren." Het spreekt voor zich dat niet alleen bij laptops voorzichtigheid geboden is. Ook met portefeuilles, gsm's en andere dure spullen spring je beter veilig om.

Wie het slachtoffer is van diefstal kan ook altijd klacht indienen bij de politie. Verdacht gedrag kan je bovendien melden aan het bibpersoneel.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen