Couleur Café 2017

Voor wie popmuziek maar niets vindt en begint te walgen van massafestivals, biedt Couleur Café, het wereldse festival in Brussel, een kleurrijk alternatief. Een kort overzicht.

Couleur Café beschrijft zichzelf als meer dan een muziekfestival alleen. Het is een feest voor de zintuigen en een viering van solidariteit. Traditioneel is er namelijk, naast de verschillende optredens, een voedselmarkt - Rue du Bien Manger - waar je kan proeven van smaken van talloze culturen, gaande van een simpele wok naar maden en sprinkhanen. Dit jaar ligt de focus op bio, vegetarisch en lokaal. “Een onderdompeling in een universum van geluiden, smaken en geuren die alle zintuigen prikkelen en uitnodigen tot een echte ontdekkingsreis”, aldus Patrick Wallens, oprichter en algemeen directeur van Couleur Café.

Nieuwe locatie

Vorige jaren ging het festival door op Tour & Taxis, maar voor de 28e editie besloten de organisatoren te kiezen voor het Ossegempark aan het Atomium. Deze verhuis wordt beschreven als een nieuwe start en een terugkeer naar de roots van het festival. Vandaar dat de focus van de programmatie dit jaar ligt bij reggae, hiphop, world, soul, funk en feestelijke elektronica.

Een festival met een geweten

Couleur Café staat bekend om zijn humanitarisme en solidariteit. Een enorme graffitifresco van 200 meter - een samenwerking tussen lokale artiesten en migranten - zet dit gegeven extra in de verf. Ook ecologie is belangrijk voor de organisatoren. Zo maken de festivalgangers gemiddeld 400 tot 700 gram minder afval per persoon dan op andere festivals, en is er een sorteerpercentage van 60%.

Maar ook muziek

Uiteraard is Couleur Cafe eerst en vooral een muziekfestival. Enkele namen waar wij alvast naar uitkijken:

Baloji: Deze Belgische Congolees werd met zijn twee albums 'Hotel Impala' en 'Kinshasa Succursale' internationaal gevierd. Zijn poëtische teksten en interessante visuals stellen niet teleur. Dit jaar stelt hij zijn nieuwe EP '64 Bits and Malachite' voor: een fusie tussen Afrikaanse muziek, jazz, soul, electronica, funk en hiphop.

The Roots: U waarschijnlijk gekend als de vaste band van The Tonight Show met Jimmy Fallon, maar deze band heeft veel meer te bieden dan het begeleiden van omhooggevallen Hollywoodsterren. Met 16 studioalbums en 3 Grammy’s is deze band steeds een voorloper geweest in het brengen van sociaalpolitiek geëngageerde hiphop.

Orishas: Dat hiphop ook een latin flavour heeft, toont Orishas aan met hun zwoele, dansbare beats en hun scherpe rap. Bereid je heupen alvast voor op een hete salsa op deze Cubaanse muziek.

Couleur Café gaat door van 30 juni tot 2 juli. Info en tickets op couleurcafe.be.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen