Best of: online communicatietools in tijden van Covid-19

De komende weken zitten studenten zo mogelijk nog meer dan normaal te turen naar hun laptopschermen. De wondere online wereld lijkt voor deze screenagers geen geheimen meer te bevatten, tot iemand voorstelt om een groepswerk te maken via Skype. Voor de echte drama’s en inzinkingen beginnen: een ongezouten review van enkele populaire videochattools.

Zoom *****

Na uitgebreide try-outs met twee, drie en zelfs tien personen blijkt de kwaliteit van Zoom niet te evenaren. Het programma is zeer gemakkelijk te installeren en neemt weinig pc-geheugen in. Met dit programma kan je chatten met video en/of audio en je scherm delen om de ander te laten zien waar je naar zit te kijken. Verder bevat het niet al te veel overbodige extra’s, wat het zeer gebruiksvriendelijk maakt. Naar verluidt zodanig gebruiksvriendelijk dat zelfs onze proffen er graag mee werken. Het enige nadeel is de tijdslimiet van de gratis versie, deze bedraagt slechts 40 minuten. Gelukkig kan je na die tijd gewoon een nieuwe meeting opstarten met dezelfde deelnemers.

Microsoft Teams ****

Microsoft teams is duidelijk the real deal. Het bevat in vergelijking met de andere programma’s heel wat meer opties. Enerzijds wederom de mogelijkheid tot schermen delen, maar ook samen in hetzelfde document werken kan hier. Verdere noemenswaardige opties: samen krabbelen op een whiteboard, Engelstalige ondertitels bij de conversatie of – ieders favoriet – een meme-generator in de stickerfunctie. Mede dankzij deze vele mogelijkheden is het helaas heel wat minder gebruiksvriendelijk. Daarnaast is ook de gesprekskwaliteit niet uitmuntend.

Groot voordeel bij dit programma is dat het heel gemakkelijk is om in contact te komen met je gesprekspartners. Iedereen die een UGent-account heeft, zit namelijk automatisch in het systeem.

Skype ***

Waarschijnlijk het bekendste videochatprogramma, maar helaas slechts goed voor een derde plaats. Hoewel het dezelfde gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden als tegenhanger Zoom biedt, komt dit programma toch met iets meer nadelen. Enerzijds neemt de installatie wel wat meer tijd in beslag en vereist het een account van alle gesprekspartners. Daarnaast terroriseert het ook je computer door ongevraagd op te starten, meldingen te geven en nooit te willen sluiten. Door de populariteit zou je verwachten dat de gesprekskwaliteit verbluffend zou zijn, maar helaas is dat niet helemaal waar. Voordeel is weliswaar dat de kans groot is dat iedereen in de groep al jaren een account heeft. Dit zorgt er uiteraard voor dat velen naar Skype zullen grijpen.

Discord ***

Hoewel veeleer gekend als een forum waar gemakkelijk politiek incorrecte informatie uitgewisseld kan worden, wordt het dezer dagen ook al eens voorgesteld voor groepswerken of vergaderingen. Het heeft in vergelijking met voorgaande programma’s een minder professionele look. Dit uiteraard omdat hun focus ligt op gamers. Het vereist dan ook een bij voorkeur tienerachtige nickname om te kunnen registreren. Het installatie- & registratieproces gaat vrij snel, hoewel de mails wel de neiging hebben om in de spambox terecht te komen. Verder is het zeer gebruiksvriendelijk en hoeft de kwaliteit niet onder te doen voor Skype. Qua vergaderpluspunten blijft het hier helaas ook beperkt tot het delen van schermen.

Messenger videochat *

Last en deze keer absoluut least: de video-optie van Messenger. Laat je in deze zware tijden alsjeblieft niet vangen aan de laagdrempeligheid van deze optie. Gesprekken die beginnen met ‘hoor je mij’ zijn misschien niemands favoriet, maar gesprekken die beginnen met ruis, kraak en geluidloze pauzes evenmin. Daarnaast zal je je eerder moeten bezighouden met het tellen van pixels dan met het effectieve gesprek. Hoewel hierover niet veel goeds te zeggen valt, misschien toch enkele pluspuntjes. Enerzijds ben je vertrokken met slechts 1 druk op de knop van je groepsgesprek, wel wat minder werk dan bij voorgaande programma’s. Anderzijds heeft Messenger uiteraard een hele hoop filters, games en andere extra’s die eventueel wel entertainend kunnen zijn in deze tijden van extreme verveling.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
MS Teams mag gerust een extra * krijgen ;-) 1. We hebben daar wél een universiteitsbrede licentie op (itt Zoom, zullen we nooit kopen), en kunnen dus ook ondersteuning bieden (door de versnelde vrijgave op 12 maart worden we nu natuurlijk wat gepakt in snelheid). 2. Integreert veel beter met Office 365 (OneDrive, allerlei Apps op komst), ook met Ufora workspaces in de toekomst. 3. Kwaliteit toch écht wel OK. Wij vergaderen hier dagelijks met 10+ personen. Lukt prima.

Reactie toevoegen