Moderator

Hoe vaak en hoe trots we ook benadrukken dat 'we in de 21e eeuw leven', vaak zijn we minder progressief dan we zelf willen geloven. Genderdichotomie blijft een feit, en daar is het taboe rond make-up bij mannen een treffend voorbeeld van.

In het Gentse straatbeeld merken we zelden mannen op die make-up dragen. Doen ze het niet, of doen ze het subtiel? Een korte observatie.  

"Ouderwets land"

Wereldwijd is er een trend zichtbaar op vlak van mannelijke beautybloggers, maar in de dagelijkse realiteit verschilt hun invloed van land tot land. Zo komen er in Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk of de VS steeds meer mannen de straat op met make-up, en is dat in België nauwelijks het geval. Dat weten de dames van The Body Shop in de Veldstraat me te vertellen. Op vlak van mannen en make-up bestempelen ze België als een conservatief en ouderwets land. Als het stigma hier al doorbroken kan worden, zal het dus een proces van lange duur zijn.

"Voor mijn vriendin"

Wanneer cosmeticazaken mannen over de vloer krijgen, gaat het in de eerste plaats om transgenders of homoseksuelen. De reden hiervoor? Zij zouden niet bang zijn hun ‘vrouwelijke’ kant te laten zien, gewoon graag met hun uiterlijk bezig zijn of make-up bewust gebruiken om gevestigde waarden te doorbreken. Aan opvallende make-up wagen homoseksuele mannen zich vaak enkel uit artistieke overwegingen. “Drag is een vorm van performance; je creëert een persona, een verhaal. Buiten drag ben je weer jezelf, en voel je die nood om extreem opgemaakt te zijn niet”, legt student Jérôme Depriestere uit. 

Hoewel ook metroseksuelen vandaag vaker make-up inkopen, ligt de drempel voor de gemiddelde heteroseksuele man bijzonder hoog. Een cosmeticazaak binnenwandelen is voor hem een stap te ver. Doet hij dit toch, dan gaat zijn entree met een zekere schaamte gepaard. Volgens de verkopers heeft hij dan ook steeds een excuus op zak: 'Het is voor mijn vriendin'. 

‘Zolang ik het niet zie’

Ongeacht hun seksuele geaardheid lijken mannen die make-up gebruiken de voorkeur te geven aan producten als toners en concealers. Onregelmatigheden of vermoeidheid camoufleren is de standaard, fond de teint of mascara aanbrengen vinden ze onnatuurlijk en is dus eerder uitzonderlijk. Als ze toch meer opvallende make-up willen uittesten, krijgen ze het advies voor een natuurlijke look te gaan; de teint moet in ieder geval afgestemd zijn op de huidskleur, en een subtiele, bruinkleurige mascara past wellicht het best.

Het belang van die natuurlijke look wordt bevestigd door de heteroseksuelen die zich nooit opmaken. De meerderheid die ik spreek heeft er geen problemen mee dat sommige mannen make-up dragen, ‘zolang het niet zichtbaar is’. Als redenen waarom ze zelf geen make-up dragen, geven ze aan dat het niet van hen verwacht wordt of het overbodig lijkt. Meer dan eens krijg ik te horen dat die redenering ook voor meisjes geldt. "De meeste meisjes vind ik minstens even mooi zonder." En maar goed ook. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Is dit serieus of satire? Dit kan toch niet de samenleving zijn waar we naartoe willen werken? Absurd.

Bericht: 
Genoeg internet voor vandaag, wat een perverse wereld.

Reactie toevoegen