Caliphate: een aandoenlijke podcast over IS-strijders

Heb je je al ooit eens afgevraagd wie die mensen zijn achter de Islamitische Staat? In 'Caliphate', een podcast van de New York Times, beluister je Rukmini Callimachi’s enquête over deze mannen. Een onthutsende reportage.

Verhalen vormen zo'n beetje de basis om elkaar te begrijpen. Ook al zijn er vreselijke daden gepleegd, het is van belang om er nog steeds oor voor te hebben. Dat geldt eveneens voor terreurdaden.

In de eerste afleveringen kom je in aanraking met het leven van een jonge Canadees die, na de militaire interventie van de Verenigde Staten in Irak, online in contact komt met IS-strijders. Onder de begripvolle stem van Rukmini vertelt hij over zijn wereldvisie en hoe de islam en YouTube daar een rol bij speelden. Dat hij zijn leven in Canada saai vond, en dat hij in het Midden-Oosten in actie wilde schieten. En dan vertrok hij, gesmokkeld over de grens van Turkije naar Syrië.

Van chaos naar dwang

Met de verrassende hulp van Google Maps, waarvan elke avond de satellietfoto’s werden gebruikt om hun tactiek te bespreken, nam IS al snel een paar steden in. Dit in een vaak door het Amerikaanse leger nagelaten chaos – waar deze Canadees dan samen met andere IS-strijders de maatschappij ging ordenen. Het creëren van een kalifaat, een staat waarin de Koran tot op de letter zou worden opgevolgd, klinkt natuurlijk als de natte droom van elke IS-leider. Maar in de woorden van deze jongeman lijkt het nog niet van de meest kwaadaardige soort te zijn geweest. Je leert verder dat Mosul onder IS op een bepaald moment nooit eerder zo'n propere straten heeft gekend. Ook werd de stad nog nooit zo goed belicht als destijds.

Het giet iets menselijks in onmenselijke daden

Maar verder in het gesprek sijpelen er wat donkerdere facetten door. Op een bepaald moment, vertelt hij, werd hij gedwongen om een oude man met de zweep te kleineren, dit omwille van het feit dat zijn vrouw niet fatsoenlijk gekleed was. Hij beschrijft hoe hij zijn rug toen slag na slag harder liet bloeden. Vervolgens vertelt hij over de dag dat hij voor het allereerst een mens vermoordde.

Hoe hij daartoe is gekomen, wat zijn gedachten en motieven waren, giet iets menselijks in onmenselijke daden.

Nuances aan terreur

'Caliphate' draait dan ook om menselijke levens hier en nu. Wat ver verwijderd van België wellicht, maar ergens ook niet. De steeds vaker voorkomende neiging om associaties te maken tussen bepaalde religies en daden heeft zijn wortels in misvattingen over anderen.

Het is van belang om nog steeds oor te hebben voor verhalen. Dat geldt eveneens voor terreurdaden.

In latere afleveringen volg je Rukmini terwijl ze door Syrië trekt, waar je letterlijk haar stappen door het puin kan horen en ze op zoek gaat naar het verhaal dat IS verder te vertellen heeft.

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Deze 'begripvolle' 'reportage' is ronduit walgelijk

Reactie toevoegen