De geknipte student

Kapsalons in Gent: te betreden op eigen risico

Er is veel kans dat jij geen enorme fan bent van de kapper. Je kent ze wel, de kapper die Oost-Indisch doof is en de vraag om de puntjes te knippen interpreteert als een toestemming om je halve haardos te snoeien. Maar hé, het is een beroep zoals een ander en je kan het vergelijken met de begrafenisondernemer: vroeg of laat moet je er toch heen. En dan kan je maar beter weten waaraan je begint, nietwaar?

Misschien heb jij al eens iets zots meegemaakt in de kappersstoel, maar dat kunnen wij natuurlijk niet weten. Daarom vroegen we aan enkele studenten wat hun ergste ervaring was.


Een haartje in de boter

Zo kwamen we Anneleen tegen, een studente Communicatiewetenschappen en eigenares van een opvallend kapsel: kort, pittig en grijs. Een kleur die ze bij zichzelf mooier vindt dan het ordinaire bruin, zo bleek uit haar verhaal. Om het kort te maken: de ongelukkige kapster las de achterkant van het flesje haarkleurmiddel verkeerd en maakte de haren van Anneleen paars in plaats van donkergrijs. Iets wat Anneleen uiteindelijk wel kon bekoren, tot de kapster besloot om er nog eens grijs bovenop te gooien. Met een viezig bruin als resultaat, wat met veel minder enthousiasme werd onthaald.

“Ik wil een salamander, een groene” 

Een ietwat vreemde uitspraak door Florian, student Bedrijfsmanagement, die na het kappersbezoek met een half kaalgeschoren hoofd rondliep omdat het mesje van het scheerapparaat was gevallen. Wat even later door zo’n anderhalf miljoen mensen werd gezien op YouTube, omdat Florian een van de twee jongens was die zich een nachtje in de Ikea verstopten (weet je nog?). En dat filmpje ging viraal. Toch heeft kale Florian de schrik voor kappers nog niet te pakken: op zijn verlanglijstje staat iets wat we niet eerder hoorden. Hij wil namelijk een salamander in zijn haar laten scheren. Ja, nu trek je je ogen open. Maar hij doet er nog een schepje bovenop: hij wil die groen laten verven. Voor het geval dat je het anders niet goed zou kunnen zien. Speciaal.

“Ik voel me niet goed als het niet mooi is”

Het volgende slachtoffer dat we langs de drukke Sint-Pietersnieuwstraat bij de kraag grijpen is deze nette jongen: rechtenstudent Arnaud, vaste klant bij kapsalon Kaprijke. Hoewel wij het daar behoorlijk crazy bananas vonden (zoals je wat verder kan lezen), is hij vol lof over de service. Een gratis drankje in de hand, een hip kapsel in de maak en een streepje operamuziek temidden van een retrosetting. Het einde voor Arnaud. Hoe hij erin slaagt dat drankje uit te krijgen zonder te morsen, vertelt hij er ons wijselijk niet bij. Ziedaar de functie van die mottige schort rond je nek. Dáárom moet je je laten wurgen door dat ding.

Bij het haar getrokken 

Kapsalon Y&D

Laat me raden: jij gebruikt Fructis of Pantène om je haar meermaals per week weer toonbaar te maken (al dan niet met het gewenste resultaat). Fout idee, zeker in de ogen van kapster Jolien en haar mening wordt gesteund met een instemmend geknik bij kappers Alp en Mathieu. Die shampoos zouden een hoop siliconen bevatten die je haar nog vettiger maken dan het al is, waardoor het moeilijker wordt om die lokken weer fris en fruitig te maken. Maar geen nood, daar zijn kapsalons voor met hun professionele (en veel te dure) shampoos. Bij Y&D komt het merendeel van de klanten zonder afspraak langs. Eventjes binnenspringen tussen de lessen door? Geen probleem. Tenzij je je haren wil laten kleuren, want daar ben je al snel drie uur mee kwijt, iets wat veel studenten niet weten. Net iets minder haalbaar in die tien minuten pauze. Wat de laatste trend is? “Ombre”, luidt het in koor. “Het wordt nog vaker gevraagd dan toen het de hype was."

Kapsalon Wakko

Ook bij kapsalon Wakko, en dan vooral bij kapster Do, konden we terecht voor een kort praatje over het reilen en zeilen. Al bleek snel dat studenten bij hen niet meer zorgen voor het grootste deel van hun inkomsten, nu ze hun studentenkorting hebben afgeschaft. Blijkbaar is er genoeg ander volk dat zijn haar droog wil laten knippen. Want dat is hetgeen waarin ze gespecialiseerd zijn. De oplossing voor mensen met krullen, want vele kappers snappen niet dat je haar na het drogen nóg zes centimeter korter wordt.

"Poederroze of mintgroen, klant is koning!"

Of ze vaak kapsels zien die niet meer te redden zijn? “Absoluut niet", zegt Do. “Een kapsel is geen drama als het past bij de persoon in kwestie.” Dus, mensen die hun haar half in de fik hebben gestoken en er nog een hoop barbieroze tegenaan hebben gegooid: je hoeft je helemaal niet te schamen. Het is gewoon een beetje speciaal. Zeker bij Wakko, want daar krijgen ze steeds meer de vraag om kleuringen te doen in pastelkleurtjes. Poederroze of mintgroen, klant is koning! Allen daarheen!

Kapsalon Kaprijke

Kapsalon Kaprijke is een geval apart. Niet alleen de retozitjes, ouderwetse omaspiegels en gezellige rommel zorgen voor dit etiket, de eigenaar van dit arty pand Kristof De Muynck doet op zijn beurt ook aardig zijn best om niet in saaie burgerlijkheid te vervallen. Missie geslaagd, hoewel de term ‘eigenaardig’ ook dicht in de buurt komt. Sorry Kristof, can’t help it. Gastvrij als hij is, biedt de kapper/schrijver (hij debuteerde onlangs met zijn experimentele boek ‘Kopvoeter’) ons een drankje aan en vertelt hij in dezelfde adem dat het afbranden van je haar geen goed idee is. 

"Go wild, go crazy" 

Beteuterd nemen we afscheid van onze vurige hartenwens en dito aanstekers. Krullenbollen blijven beter met hun pollen van de ontkrullersitems, voor de rest kan alles. Go wild, go crazy. De eigenzinnige kapper gebruikt zichzelf als levend model. Het kiekeboekapsel (Marcel Kiekeboe uit gelijknamige strip) lijkt hem ook wel iets. Gespeeld serieus uiteraard, hoewel we toch niet helemaal zeker zijn. Wat er ook gezegd mag worden, dit kapsalon is een unieke ervaring, wat trouwe klant Arnaud (zie boven) enkel kan beamen! 

 

 

 

 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Jullie zijn "Het Geknipte Huis" vergeten! Das een kapster die luistert en je haar knipt zoals jij het wilt... ;)

Reactie toevoegen