Microdosering LSD

De zakenmensen van Silicon Valley hebben onlangs een wervelwind aan controverse doen ontstaan toen ontdekt werd dat het er gangbaar is om kleine dosissen lsd te nemen om hun productiviteit te verhogen. Microdosering, zegt u?

Bij microdosering spreken we van een subperceptuele dosis: een dosis die niet expliciet waargenomen wordt. Dus neen, die zakenmensen zitten niet allemaal te hallucineren achter hun bureau. Het effect zit hem in kleine dingen: je bent wat vriendelijker, een beetje meer tolerant, wat productiever en creatiever, en dit voor een langere tijd dan normaal. Mensen beschrijven het als het gevoel een uitzonderlijk goede dag gehad te hebben. Daarnaast is het effect veel effectiever en met minder bijwerkingen dan cognitieve enhancers, afgeleiden van speed, met als het meest bekende voorbeeld rilatine. Waarom ontdekken we dit wondermiddel nu pas?

Albert Hofmann, de uitvinder van lsd, nam tegen het einde van zijn leven zelf gemiddeld twee keer per week een microdosis - naar men zegt wanneer ‘hij ging wandelen tussen de bomen’. Zelf was hij vol lof over de effecten van deze microdoses, en vond hij dat er te weinig onderzoek naar gedaan werd. Ondertussen was lsd natuurlijk al illegaal - een feit waar Hofmann zelf niet mee akkoord ging, want hij heeft tot het einde van zijn leven geprobeerd om lsd gangbaar te maken als therapievorm binnen de psychiatrie.

Nu in cijfers: wanneer het gaat over een transcendente dosis - een dosis waar je best een tripbegeleider bij de hand hebt - is dit een dosis van 400 microgram. 200 microgram is ideaal voor wanneer je wil graven in het diepste van je ziel, en dus ook voor psychotherapie. Wanneer je moeilijke fysische of biomechanische problemen wil oplossen, neem je beter 100 microgram. 50 Microgram stond vroeger bekend als de museumdosis - nu eerder als de concertdosis. En uiteindelijk is een microdosis 10 tot 15 microgram.

Een dosis om de drie dagen is genoeg om de effecten waar te nemen. Dat komt omdat een microdosis lsd effect heeft voor een tweetal dagen. Dat spreekt de wetenschap volledig tegen, want volgens experten zou deze dosis al binnen anderhalf uur al uitgewerkt moeten zijn. Lsd is bovendien niet verslavend, deels omdat je lichaam zeer snel tolerantie opbouwt. Twee dagen na elkaar een dosis nemen, zou amper iets doen.

Zoals bij alle drugs zijn er natuurlijk ook bijwerkingen. Sommigen rapporteren een verhoogde bloeddruk, stijfheid aan de kaakspier, hoofdpijn, droge ogen, overgevoeligheid aan schermen, paranoia, delusies en hypochondrie. Microdoseer dus op eigen risico, maar misschien kan het toch helpen om die examens door te komen. Of niet, want wij zetten mensen niet aan tot druggebruik.