Op 3 oktober gaf de UGent de aanzet om haar begrippenapparaat over grensoverschrijdend gedrag in een nieuw jasje te steken. Dat strookte niet meer met recente decretale verplichtingen. Welke veranderingen liggen op tafel?
Gedragswadde?
De gedragscode van de UGent maakt deel uit van de ruimere UGent-codex en zet de krachtlijnen uit voor relaties en interacties aan de universiteit. Die codex is voor zowel studenten als personeelsleden bindend. De laatste versie van de code dateert alweer van 2018. De UGent is nu volop bezig met een update.
Wat verandert er?
In het voorlopige ontwerp staan twee aanpassingen in de stellingen. Om te beginnen krijgt de notie van 'grensoverschrijdend gedrag' een iets ruimer toepassingsgebied. Hoewel machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in een universitaire context vaak in één adem genoemd worden, was er eerder enkel een onrechtstreekse verwijzing naar het begrip te vinden, namelijk de erkenning dat grensoverschrijdend gedrag een machtsonevenwicht als basis kan hebben. Daar komt nu verandering in. Machtsmisbruik wordt expliciet benoemd als een veruitwendiging van grensoverschrijdend gedrag.
Machtsmisbruik wordt expliciet benoemd als een veruitwendiging van grensoverschrijdend gedrag
Aanleiding is het decreet van 8 december 2023, waarin de Vlaamse decreetgever de Codex Hoger Onderwijs aanpast. De decreetgever voerde hierbij een aantal wijzigingen door in de decretale definities, die hogeronderwijsinstellingen ook moeten overnemen. De eerste nota van de Raad van Bestuur voegde daaraan toe dat de oude formulering negatieve repercussies kon hebben, met name voor de doorverwijsfunctie van vertrouwenspersonen.
Opvallend is dat er hierbij ook aandacht gaat naar wat de nota van de Raad van Bestuur 'economisch machtsmisbruik' noemt: het financieel afhankelijk maken van personen door hen de toegang tot of het gebruik van financiële middelen te belemmeren of ontzeggen. Door dit op te nemen, gaat de UGent verder dan wat decretaal verplicht wordt.
Daarnaast zal de vroegere paragraaf 3, waarin stond dat grensoverschrijdend gedrag en persoonlijke perceptie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. Eén betrokken stuver liet ons alvast weten sceptisch te staan tegenover de mogelijke schrapping: "Door te erkennen dat grensoverschrijdend gedrag een subjectieve ervaring is, worden mensen aangemoedigd om het te melden als ze het ervaren. Het werkt drempelverlagend."
Tegelijk is het niet zo dat de aandacht voor de subjectieve beleving hierdoor volledig uit de code verdwijnt. Paragraaf 2 stelt nog altijd duidelijk dat iedereen individuele, persoonlijke grenzen heeft, en die van de een niet per se dezelfde zijn als die van de ander.
Onder voorbehoud
Voorlopig is het ontwerp een eerste keer langs de Raad van Bestuur en de GSR gepasseerd. Laatstgenoemde heeft het voorstel in grote lijnen ondersteund. Eind december beslist de Raad definitief. Aan de besproken veranderingen zal er dus ongetwijfeld nog wat gesleuteld worden. Ze zijn nog niet definitief.
Reactie toevoegen