Stel je voor, je bestelt een spaghetti bolognaise in De Brug en denkt: "Die groenten komen vast van een boer hier in de buurt." Maar hoe lokaal is ons eten werkelijk? En worden mooie termen als 'duurzaam' ook echt omgezet in de praktijk?
Wat is een korte keten?
Korte ketens verwijzen naar een systeem waarbij het aantal schakels tussen de producent (de lokale boer) en de consument minimaal is. In plaats van gebruik te maken van verschillende tussenpersonen, zoals groothandelaars of distributiecentra, wordt het voedsel direct of met zo weinig mogelijk tussenstappen van boer naar consument gebracht.
Een goed voorbeeld hiervan is de ondersteuning van lokale boeren door hun producten rechtstreeks af te nemen voor verskeukens in openbare instellingen zoals scholen, ziekenhuizen en opvangcentra. Een ander voorbeeld is de facilitatie van marktplaatsen, zodat lokale boeren direct aan de burger kunnen verkopen. Een zo klein mogelijke afstand tussen producent en consument, dat is wat een korte keten fundamenteel inhoudt.
Korte ketens hebben verschillende positieve effecten op een stad. Ze versterken onder andere de lokale economie en maken duurzame voeding toegankelijker, ook voor kwetsbare groepen. De minder gegoede burger geraakt anders vaak niet aan duurzame voeding. Ook vermindert de korte keten de ecologische impact door minder transport en verspilling. Korte ketens hebben dus zowel economische, sociale als ecologische voordelen.
Gent en Garde
In 2013 werd in Gent een voedselstrategie opgebouwd om het lokale voedselsysteem in Gent te verduurzamen. Dit project kreeg de naam 'Gent en Garde' en werkt rond drie concepten: een korte en duurzame voedselketen, iedereen eet duurzaam en niets gaat verloren. Er is een Voedselraad opgericht om de strategie verder vorm te geven.
Korte ketens hebben verschillende positieve effecten op een stad
Daar kwamen al verschillende concrete initiatieven uit de bus, waaronder proefproject de Goedinge, een bioboerderij waar mensen voor een bepaald bedrag een heel jaar lang groenten mogen oogsten. Ook maakte de Voedselraad de schoolmaaltijden in de Gentse scholen meer seizoensgebonden en vegetarisch.
Korte keten UGent
Ook onze universiteit was tot drie jaar terug gelinkt aan Gent en Garde. De universiteit was namelijk via Green Office betrokken bij de Gentse Voedselraad. "We vonden dit een interessant netwerk, vooral als inspiratiebron om onze eigen resto's en catering te verduurzamen en onze studenten en personeel te sensibiliseren", laat Tine Dezeure van de persdienst van de UGent ons weten.
"Er zijn niet meteen plannen om in de toekomst weer aan de Voedselraad deel te nemen", vertelt Dezeure. De UGent draagt momenteel op een andere manier bij aan de korte keten, namelijk door de vakgroepen te sensibiliseren en hen te overtuigen om voor duurzame catering te kiezen. Hiervoor stelde de universiteit een duurzame cateringlijst op.
Reactie toevoegen