Best of: Revoluties!

Revoluties hebben altijd al bestaan en zijn tot vandaag de dag nog relevant. Ze zijn complex, bloederig en vaak ook essentieel om de status quo te doorbreken. Hierbij een aantal interessante revoluties over de jaren heen.

De Arabische Lente

Het begon in een kleine stad genaamd Sidi-Bouzid in Tunesië. De 26-jarige Mohammed Boazizi stak zichzelf in brand als protest tegen de werkloosheid en corruptie die het land teisterden. Dit heeft een golf aan protesten in Tunesië aangewakkerd en was het begin van de Jasmijnrevolutie. Zoals een dominospel stimuleerde de beweging verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika om ook te protesteren. De Arabische Lente werd ook een socialemediarevolutie genoemd omdat Facebook een belangrijke rol speelde en mensen inspireerde om op straat te komen. De revolutie kende uiteenlopende resultaten, met enerzijds veel overwinningen voor de betogers en anderzijds burgeroorlogen.

De Haitiaanse Revolutie

Er valt veel te vertellen over de Haïtiaanse Revolutie. Haïti, dat tijdens de kolonisatie nog Saint Domingue heette, werd dankzij de revolutie onafhankelijk. Die begon op de avond van 21 augustus 1791 toen Dutty Boukman een toespraak gaf tijdens een Vodun-ceremonie op de Bois Caïman, een ontmoetingsplaats voor tot slaaf gemaakten. Wat de Haïtiaanse revolutie van alle andere revoluties onderscheidt, is dat het begon als slavenopstand geïnspireerd door de idealen van de Verlichting. Na de overwinning was het de eerste keer dat gelijkheid en vrijheid, ongeacht stand, kleur of gender wettelijk gegarandeerd werd.

Het impressionisme

Niet elke revolutie is politiek gedreven. Het impressionisme heeft de kunstwereld helemaal op zijn kop gezet. Voor die beweging ontstond, waren er strikte regels over hoe kunst eruit moest zien, maar vanaf de 19e eeuw konden kunstenaars ook buiten hun atelier schilderen omdat verf sinds dan ook in tubes verkrijgbaar was. Hierdoor werden landschapsschilderijen ook populairder. Kunstenaars begonnen meer waarde te hechten aan het idee dat ze 'het moment' vast konden leggen, wat ze deden door gebruik te maken van lichtinval en te experimenteren met kleur. Kunstwerken waren geen fotorealistische afbeeldingen meer, maar eerder expressies van de vluchtige indrukken van een kunstenaar. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen