'Onder vrienden' in het MSK: hinkelen tussen verleden, heden en toekomst

We gingen een kijkje nemen in 'Onder vrienden', de nieuwe expo in het MSK. De expo belicht de hechte band tussen het museum en haar privéverzamelaars. Een boeiende samenstelling met zowel permanente stukken als nieuwe ontdekkingen.

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) viert zijn 225ste verjaardag met 'Onder vrienden'. In de loop van de geschiedenis bouwde het museum een hechte vertrouwensband op met vele kunstverzamelaars. Die intieme contacten leidden tot een overvloed aan privéschenkingen die nu deel uitmaken van de museumcollectie. Maar wie zijn de gulle vrienden van het MSK eigenlijk? Schenkingen komen vaak uit diverse milieus, gaande van professionele collectioneurs, tot mensen die per toeval een waardevol kunstwerk op zolder ontdekken en bereid zijn om het aan het museum te schenken.

Van vergeten vrouwen tot gemiste avant-garde

'Onder vrienden' biedt een alternatieve kijk op de kunstgeschiedenis, een die geen chronologisch pad volgt. Niet enkel oude meesters als Peter Paul Rubens, James Ensor en Jheronimus Bosch staan in de kijker, maar ook de verzamelaar achter de werken staat centraal. De expo volgt de ene verzamelaar na de andere, waardoor je als bezoeker hinkelt tussen het verleden, het heden en de toekomst. 

In de zaal 'Liefhebbers van oude tekeningen' krijg je inzicht in het intieme creatieproces van de kunstenaar. Hier volg je de kunstenaar in zijn schetsen en voorontwerpen, waardoor het zeer persoonlijk aanvoelt. Vanwege hun gevoeligheid voor licht, komen de tekeningen maar heel zelden uit hun donkere bewaarplaats. Een unieke tekening van Theodoor Rombouts voor zijn werk 'De Graflegging van Christus' staat hier ook tentoongesteld. 

'Onder vrienden' biedt een alternatieve kijk op de kunstgeschiedenis, een die geen chronologisch pad volgt

Vervolgens banen we ons een weg naar enkele krachtige werken van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. In het midden van de zaal staat een opmerkelijk exemplaar van zijn bekendste werk 'Het bronzen tijdperk'. Dit beeld, met Gentse roots, belicht de speciale band tussen Rodin en zijn het model Auguste Neyt enerzijds, en Rodin en Gent anderzijds. 

Laat de 19e-eeuwse beeldhouwkunst achter je en loop verder richting een zaal vol vergeten vrouwen. Lange tijd werden vrouwelijke kunstenaars verwaarloosd in de kunstgeschiedenis, al waren er in Gent wel in de vroege 19e eeuw al pogingen om die achterstand te verhelpen. Bovendien blijven ook liefhebbers van moderne kunst niet op hun honger zitten. De avant-garde werken van Frits Van den Berghe en het symbolisme van Léon Spillaert springen eruit.

'Onder vrienden' biedt een unieke kans om tientallen stukken te bewonderen die normaal achter gesloten huiskamerdeuren vertoeven. De tentoonstelling loopt nog tot april 2024. 

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen