De West-Vlaamse furie

Een verslag uit de frontlinie

Wat velen al een tijdje hadden zien aankomen, is nu werkelijkheid geworden. De tijd dat 9000 zich de Fiere Stede kon noemen, is voorbij. Gent wordt voortaan met een 'h' uitgesproken. De Arteveldestad is voortaan West-Vlaams.

De blitzkrieg uit de vorige eeuw was er niks tegen. Als een bende opgehitste Ventilus-betogers veroverde een West-Vlaams leger op maandag 11 december de grootste stad aan de Leie. Met tractoren, te paard en met een vertraagde  NMBS-trein uit Lichtervelde streken ze neer op verschillende locaties in de stad. Vanuit dat startpunt vormde zich een tangbeweging om de stad bij valavond te veroveren. Lange tijd leek het onduidelijk welk brein er achter deze verrassingsaanval zat, maar enkele sporen leken te leiden naar de meest pedante schoolvos van Vlaanderen, Mia Adelheid Doornaert

Het vervolg is ondertussen reeds bekend. Maaike − Chantal − Cafmeyer werd benoemd tot hoofd van het plaatselijke politiekorps en de draak op het Belfort maakte plaats voor een standbeeld van Willem Vermandere. "Giv moa pulle!" riepen enkele sympathisanten de indringers toe. Het stadhuis, de laatste niet-veroverde Gentse verschansing, werd onder water gezet door Willy Naessens.

Op sociale media ontstond er veel herrie. Het Gentse schepencollege, momenteel in ballingschap, verduidelijkte hun standpunt aan Schamper. Zo reageerde Filip Watteeuw (schepen van mobiliteit) snauwerig: "Waarom luisterde niemand eerder naar mij? Met een extra circulatieplan hadden we die invasieve troepen via de Gentbruggebrug kunnen omleiden!" Ook op nationaal vlak ontstond er veel commotie nadat King Connah zich, als diplomatiek genie, geroepen voelde om luidkeels "Alle boeren zijn homo's." te brullen. (1) Conner werd later kop van jut. 

Maar net als het dorp van Asterix, leek ook in dit bezette gebied op één plek stand te houden: de Blandijn. Enkele Blandino's zagen in deze woelige tijden hun kans om een feministische vrijstaat op te richten. Een leider hebben ze nog niet, maar uit een anonieme bron bleek Taylor Swift als winnaar uit de stembus te komen. (2)

De situatie in de Arteveldestad is bijgevolg simpelweg alarmerend. We zochten de andere kant van het verhaal op en gingen langs in het hol van de West-Vlaamse leeuw. Het hoofdkantoor van de bezetter scheen op een logische locatie te liggen, namelijk de Bocca aan de Recollettenlei. Toen we een woordvoerder om een verklaring vroegen, speelde hij open kaart: "Met de overstromingen in de Westhoek en de toeristen in de Brugse binnenstad, wordt West-Vlaanderen stilaan onbewoonbaar. Bovendien worden we gesteund door de Brugse voetballobby die al een tijdje op zoek is naar een écht voetbalstadium om in te spelen (lees: KAA Gent Arena)." Op een meelijwekkende manier vatte de woordvoerder samen dat de verovering van Gent "een kwestie van moet'n" was. 

De toekomst lijkt beslecht. Net als de Spaanse furie van 500 jaar geleden, lijkt de West-Vlaamse variant moeilijk uit de stad te verjagen. Er staatde Gentenaars een donkere periode voor de deur. Of toch niet? Via anonieme bron werd ons meegedeeld dat een kleine Kortrijkse fractie zich wil afsplitsen van dat West-Vlaamse voetvolk. Wordt vervolgd, wi.

 

 (1) Rousseau liet achteraf weten zich te schamen voor zijn daden.

 (2) Swift werd nog niet op de hoogte gebracht.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen