Fluisterfilmpjes: de wondere wereld van ASMR

Het internet is helemaal in de ban van ASMR, oftewel autonomous sensory meridian response. Waarom kijken zovelen vol fascinatie naar mensen die in hun microfoon fluisteren?

Je hebt er vast al eens van gehoord: ASMR. Op het internet staan duizenden filmpjes van mensen die met hun stem, lichaam, of andere instrumenten zachte, nietszeggende geluiden maken. Die kunnen je kalmeren, beter doen slapen of kunnen zelfs helpen bij angsten en chronische pijn. Zij die ASMR ervaren, beschrijven het als "een stemvork die in het centrum van je brein afgaat" of, minder gesofisticeerd, "een breinorgasme."

Een korte geschiedenis: het begrip ASMR is relatief nieuw en bestaat eigenlijk nog maar een dikke tien jaar. ASMR is rond 2008 ontstaan op blogs en message boards – want zo werkte het internet in die tijd – waar mensen ontdekten dat ze niet de enigen waren die deze sensaties ervoeren. Tegenwoordig is het concept echter wijdverbreid en hebben miljoenen mensen zich al eens aan een ASMR-sessie gewaagd. Het fascinerende gevoel wordt echter lang niet door iedereen zo positief ervaren. Sommigen ergeren zich er net aan, zoals personen met misofonie. ASMR-prikkels kunnen echt van alles zijn: fluisteren, kauwen of blazen. Ook bestaan er videos met visuele prikkels, zoals bijvoorbeeld trage handbewegingen. Daarnaast zijn er zelfs volledige ASMR-rollenspellen te vinden online.

Just relax, man

Als 'vader' van ASMR wordt Bob Ross wel eens genoemd. U kent hem vast wel: de sympathieke man die de halve wereld aan het schilderen kreeg met zijn 'happy little trees and clouds'. De zachte stem van Ross samen met het geluid van penselen en kabbelend water is voor tal van mensen een magisch middel tegen onder andere slaaptekort en angst. Vandaag staat YouTube echter vol ASMRtists (de naam die ASMR-creators zichzelf geven) die fluisteren, hijgen, of andere zaken tegen hun microfoon kletsen in de hoop de luisteraars een relaxerend gevoel te geven.

Er bestaat niet één soort ASMR-video. Zo heb je video's van mensen die aan het eten zijn, jongens die doen alsof ze je vriendje zijn en positieve confirmaties in je oren fluisteren, en meer abstracte video's met gewone geluiden. Deze redacteur merkte helaas weinig sensaties op bij zichzelf. De duizenden opmerkingen bij deze filmpjes maken echter duidelijk dat ASMR bij veel mensen wel degelijk iets teweegbrengt. De kwaliteit van de filmpjes die je online vindt, varieert ook enorm: van professionele video's met uitstekende (audio-)kwaliteit tot bijna lachwekkende, zelfs tenenkrullende opnames van tieners die hun telefoon al fluisterend met speeksel omhullen.

Eargasms

Hoe komt het nu dat deze filmpjes zoveel teweegbrengen bij zoveel mensen? Er is helaas nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar ASMR, maar er zijn wel vele hypotheses. Zo zouden ASMR-prikkels veel gelijkenissen vertonen met prikkels die optreden tijdens het hechtingsproces tussen ouder en kind. Die youtuber die zachtjes in zijn microfoon fluistert, zou dus wel eens hetzelfde effect kunnen hebben als je moeder of vader die jou als kind in slaap wiegde. Zo komt bij beide processen de stof endorfine vrij in het lichaam.

Dat betekent echter niet dat ASMR seksueel getint is

Endorfine, die stof die je lichaam ook in je bloedbaan loost tijdens een orgasme? Jazeker. Dat betekent echter niet dat ASMR per se seksueel getint is. Er wordt niet per definitie seksuele opwinding of reactie geassocieerd met de fluistergeluidjes. Endorfine kan voor een resem verschilldende redenen vrijgelaten worden in je bloedbaan, waaronder dus blijkbaar ook ASMR-prikkels. Ook de 'geluksstoffen' dopamine, serotonine en oxytocine komen vrij tijdens de ASMR-ervaring. Met name de afgifte van oxytocine zou ervoor zorgen dat prikkels veel heftiger ervaren worden. Serotonine en endorfine zouden dan weer zorgen voor een gevoel van relaxatie en slaperigheid. 

ASMR is geen makkelijk te omschrijven fenomeen. Door een gebrek aan wetenschappelijk onderzoek weten we nog altijd bitter weinig over het effect van ASMR-prikkels en waarom ze bij sommigen zo'n sterke sensaties oproepen. Ook blijft er een zeker stigma hangen rond ASMR: velen begrijpen niet dat die vreemde fluistergeluidjes zulke intense sensaties kunnen teweegbrengen. Nu ASMR steeds meer in de mainstream terechtkomt, kan het fenomeen hopelijk ook meer van zijn geheimen onthullen in de toekomst. Want zo kunnen fluisterfilmpjes uiteindelijk ook op meer begrip rekenen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen